Je hebt vast wel eens gemerkt dat mensen bereid zijn veel meer te betalen voor bepaalde merken, zelfs als de producten niet significant verschillen van goedkopere alternatieven. Waarom betalen mensen bijvoorbeeld voor de draadloze oordopjes links bijna 200 euro meer?
- Door de extra functies?
- Omdat ze zoveel beter zijn?
- Of is het vanwege een “cool” logo?
Allemaal verkeerd.
Sterke merken geven ons een bepaald gevoel
Sterke merken zijn er niet alleen goed in om te benadrukken wat (features) klanten kopen, maar vooral waarin je investeert. De merken waarmee we ons graag associëren zijn namelijk een weerspiegeling van onze identiteit, of tenminst een weerspiegeling van de identiteit die we nastreven.
Een merk kopen of jezelf associëren met een merk is voor velen dan ook een shortcut naar de identiteit die we nastreven.
Sterke merken zorgen voor meer winst op elk niveau & in elk segment
Niet alleen fysieke producten profiteren van een sterk merk. Denk je dat een opleiding aan Harvard écht zo veel beter is dan een opleiding aan een andere universiteit die slechts een fractie van het inschrijvingsgeld (ca. 100.000 euro) daar kost?
Ander voorbeeld binnen educatie: zijn de online cursussen van die ene influencer echt zo veel beter dan de gratis video’s die je op YouTube kan bekijken?
Ook als minder groot bedrijf kan je dus een sterk merk op de kaart zetten, waar jouw klanten zich graag mee willen associëren. En sterke merken leveren dan ook meer winst(marge) op.
Een sterk merk is meer dan een logo en kleuren
De échte merkwaarde is een optelsom van je totale klantbeleving. Je huisstijl maakt daar deel van uit, maar net zo goed de interactie met een medewerker, een welkomstmail, de kwaliteit van de levering van je product, de ervaring in jouw fysieke winkel, enzovoort. De totale beleving telt mee.
Zeker grote bedrijven, proberen hun merkwaarde (hoeveel meer winst genereen we door het merk an sich) zo tastbaar mogelijk te maken. Logisch, aangezien er enorme budgetten naar rebrandings & brand campagnes gaan. De ROI van al die investeringen bepalen ze via een concept dat brand equity wordt genoemd.
Er wordt geschat dat 20% van de waarde van de S&P 500 (een belangrijke aandelenindex in de VS) gerealiseerd wordt door brand equity. De merkwaarde uitgedrukt in effectieve dollars dus.
5 fundamenten voor een sterk merk
Er zijn 5 fundamenten nodig om een sterk merk te bouwen. En nee, je hebt geen duur agency nodig. Je kan zelf aan de slag gaan om de fundamenten uit te werken. Dit kan aan de hand van een aantal vragen (voor jezelf & voor klanten). Nadien moet je die fundamenten geregeld communiceren.
Purpose
Purpose heeft alles te maken met de why of waarom van je bedrijf. Beantwoord onderstaande vragen & schrijf het uit:
- Waarom dit bedrijf?
- Wat wil je bereiken?
- Waarom is je bedrijf onvervangbaar?
- Hoe help je klanten?
Perception
- Welke rol vervul je volgens klanten?
- Wat is volgens hun jouw waarde?
- Ligt die waarde in lijn met jouw doelen?
- Hoe pas je de perceptie aan?
Identity
- Wat is je bedrijfscultuur?
- Hoe kijk jij ernaar?
- Wat is je tone-of-voice?
- Welk gedrag typeert jouw merk?
Values
- Wat vind je als bedrijf belangrijk?
- Hoe wil je het verschil maken?
- Wat vind je belangrijk in interacties?
- Wat is de belangrijkste waarde?
Experience
- Hoe wil je dat klanten zich voelen?
- Wat zijn de interactie touchpoints?
- Welke ervaring wil je klanten geven?
- Waarom is jouw ervaring beter dan concurrenten?