• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • De ultieme startersgids voor Hotjar

De ultieme startersgids voor Hotjar

De ultieme startersgids voor Hotjar

Laatst bewerkt: 14/11/2023

Gepubliceerd: 19/10/2023

Welkom bij de ultieme startgids voor Hotjar! Of je nu een ondernemer bent die zijn website wil optimaliseren, een marketeer die diepgaande analyses wil uitvoeren, of een webontwikkelaar die het gedrag van gebruikers begrijpelijk wil maken, deze gids is voor jou.

Wat kan Hotjar?

Hotjar is een alles-in-één gedragstool voor je website die je helpt begrijpen hoe gebruikers omgaan met je site. Met Hotjar kun je heatmaps maken, gebruikerssessies bekijken, enquêtes uitvoeren en nog veel meer. Het stelt je in staat om diepgaande inzichten te verkrijgen in het gedrag en de behoeften van je gebruikers.

Hotjar is eenvoudig te installeren en werkt op elke website. Het enige wat je nodig hebt, is een stukje code dat je op je website plaatst. Zodra de code is geïnstalleerd, begint Hotjar met het verzamelen van gegevens over het gedrag van je gebruikers. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd en gepresenteerd in een overzichtelijk dashboard.

In deze gids bieden we een gedetailleerde roadmap voor het gebruik van Hotjar en de verschillende functies die het te bieden heeft. 

We beginnen met het installatieproces en nemen je vervolgens mee door het maken van heatmaps, het uitvoeren van enquêtes, het bekijken van opnames en nog veel meer. Elk hoofdstuk begeleidt je stap voor stap om het meeste uit Hotjar te halen en de gebruikerservaring op je website te verbeteren. 

Of je nu een beginner bent die nieuw is in de wereld van website-analyse, of een ervaren professional die op zoek is naar geavanceerde tips en trucs, deze gids heeft voor ieder wat wils. Laten we beginnen met het ontdekken van de kracht van Hotjar en hoe het je kan helpen betere beslissingen te nemen op basis van data. 

 

De core functionaliteiten van Hotjar

Hotjar heeft een breed scala aan functies die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in het gedrag van je gebruikers. Enkele van de belangrijkste functies zijn: 

Heatmaps

Met Hotjar kun je heatmaps maken om te zien waar gebruikers op je website klikken, waar ze scrollen en waar ze hun muis bewegen. Heatmaps geven visueel weer welke delen van je website de meeste aandacht krijgen en helpen je om te begrijpen hoe gebruikers door je site navigeren. 

Opnames

Hotjar kan gebruikerssessies opnemen, zodat je precies kunt zien hoe gebruikers je website gebruiken. Je kunt individuele sessies bekijken en afspelen, en zo problemen of obstakels identificeren die gebruikers ervaren tijdens het navigeren op je site. 

Enquêtes

Met Hotjar kun je enquêtes maken en deze op je website weergeven om feedback van gebruikers te verzamelen. Je kunt verschillende soorten enquêtes maken, zoals pop-upenquêtes, zijbalkenquêtes of enquêtes na het invullen van een formulier. Dit stelt je in staat om waardevolle inzichten te verzamelen en de behoeften van je gebruikers beter te begrijpen.

 

Hotjar installeren op je website

Het instellen van Hotjar op je website is eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. Volg deze stappen om aan de slag te gaan: 

  1. Maak een Hotjar-account aan: Ga naar de Hotjar-website en maak een account aan. Je hebt een geldig e-mailadres nodig om je te registreren.
  2. Voeg je website toe: Nadat je een account hebt aangemaakt, moet je je website toevoegen aan Hotjar. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de URL van je website in te voeren en de instructies op het scherm te volgen.
  3. Installeer de Hotjar-trackingcode: Nadat je je website hebt toegevoegd, wordt je gevraagd om de Hotjar-trackingcode op je website te plaatsen. Kopieer de code en plak deze in de header van je website, net voordat de /head> tag.
  4. Controleer of Hotjar werkt: Nadat je de trackingcode hebt geïnstalleerd, kun je controleren of Hotjar correct werkt. Ga naar je website en open de Hotjar-interface. Als je website wordt weergegeven in de preview, is Hotjar correct geïnstalleerd en kun je beginnen met het verzamelen van gegevens. 

 

Heatmaps: het analyseren van gebruikersgedrag 

Heatmaps zijn een krachtige manier om het gebruikersgedrag op je website te analyseren. Met Hotjar kun je verschillende soorten heatmaps maken, zoals klik-, scroll- en bewegingsheatmaps. 

Deze heatmaps geven visueel weer waar gebruikers op je website klikken, waar ze scrollen en waar ze hun muis bewegen. Door het analyseren van heatmaps kun je zien welke delen van je website de meeste aandacht krijgen en welke delen worden genegeerd. 

Dit kan je helpen om de indeling en navigatie van je website te optimaliseren, zodat gebruikers gemakkelijker vinden wat ze zoeken.

 

Opnames: gebruikerssessies bekijken 

Met Hotjar kun je gebruikerssessies opnemen, zodat je precies kunt zien hoe gebruikers je website gebruiken. Je kunt individuele sessies bekijken en afspelen, en zo problemen of obstakels identificeren die gebruikers ervaren tijdens het navigeren op je site.

Door het bekijken van gebruikerssessies kun je zien welke stappen gebruikers nemen, waar ze vastlopen en waar ze afhaken. Dit kan je helpen om de gebruikerservaring op je website te verbeteren en conversies te verhogen.

 

Enquêtes: feedback van gebruikers verzamelen 

Enquêtes zijn een geweldige manier om feedback van gebruikers te verzamelen en inzicht te krijgen in hun behoeften en verwachtingen. Met Hotjar kun je verschillende soorten enquêtes maken en deze op je website weergeven. 

  • Pop-upenquêtes kunnen worden weergegeven wanneer gebruikers een specifieke pagina bezoeken of een bepaalde actie uitvoeren. 
  • Zijbalkenquêtes kunnen worden weergegeven aan de zijkant van de pagina om gebruikers niet te storen. En enquêtes na het invullen van een formulier kunnen worden weergegeven nadat gebruikers een formulier hebben ingevuld. 

Door enquêtes te gebruiken, kun je waardevolle feedback verzamelen en inzichten krijgen in wat gebruikers willen en verwachten van je website.

 

Conversiefuncties: gebruikerstrajecten volgen 

Hotjar biedt ook conversiefuncties waarmee je het traject van gebruikers op je website kunt volgen. Met behulp van trechters en doelen kun je zien welke stappen gebruikers nemen voordat ze converteren. 

Het instellen van trechters en doelen is eenvoudig en vereist slechts een paar stappen. 

Door het volgen van gebruikerstrajecten kun je zien waar gebruikers vastlopen en welke stappen je kunt nemen om de conversie te verbeteren. 

 

Formulieranalyse: optimaliseer het invullen van formulieren

Formulieren zijn een belangrijk onderdeel van veel websites, maar ze kunnen ook frustrerend zijn voor gebruikers. Met Hotjar kun je formuliervelden analyseren om te zien waar gebruikers vastlopen en waar ze problemen ondervinden bij het invullen van formulieren. 

Door het analyseren van formuliervelden kun je zien welke velden het meest worden overgeslagen of waar gebruikers fouten maken. Dit kan je helpen om het invullen van formulieren eenvoudiger en gebruiksvriendelijker te maken, wat kan leiden tot hogere conversies. 

 

Testgebruikers werven voor feedback 

Het verzamelen van feedback van echte gebruikers is van onschatbare waarde bij het optimaliseren van je website. Met Hotjar kun je testgebruikers werven om feedback te geven over specifieke aspecten van je website. 

Je kunt testgebruikers werven door enquêtes te maken die specifiek zijn gericht op testgebruikers. Deze enquêtes kunnen worden weergegeven aan gebruikers die specifieke pagina’s bezoeken of specifieke acties uitvoeren. 

Door de feedback van testgebruikers te verzamelen, kun je problemen identificeren en oplossen die je anders misschien over het hoofd zou zien. 

 

Next steps

In deze gids hebben we je een gedetailleerde roadmap gegeven voor het gebruik van Hotjar en de verschillende functies die het te bieden heeft. We hebben besproken hoe je Hotjar kunt installeren, hoe je heatmaps kunt maken, gebruikerssessies kunt bekijken, enquêtes kunt uitvoeren, conversiefuncties kunt gebruiken, formuliervelden kunt analyseren en testgebruikers kunt werven voor feedback. Nu is het aan jou om aan de slag te gaan en Hotjar te gebruiken om je website te optimaliseren. 

Experimenteer met de verschillende functies en analyseer de gegevens om waardevolle inzichten te verkrijgen. Door data-gedreven beslissingen te nemen, kun je de gebruikerservaring op je website verbeteren en conversies verhogen. 

Veel succes en veel plezier met het gebruik van Hotjar! 

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.