• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Google Forms handleiding voor beginners

Google Forms handleiding voor beginners

Google Forms handleiding voor beginners

Laatst bewerkt: 26/12/2023

Gepubliceerd: 19/10/2023

Welkom bij de ultieme handleiding voor beginners van Google Forms! Of je nu een professional in het bedrijfsleven bent, een docent, of gewoon iemand die informatie wil verzamelen, Google Forms is de perfecte tool om je te helpen bij het maken van geweldige formulieren en enquêtes. In deze handleiding nemen we je stap voor stap mee door het hele proces, van het maken van je eerste formulier tot het analyseren van de verzamelde gegevens. Google Forms heeft een intuïtieve interface waarmee je binnen enkele minuten professioneel uitziende formulieren kunt maken. 

Je kunt verschillende soorten vragen toevoegen, zoals meerkeuze, tekstvelden en meer, om aan al je behoeften te voldoen. Bovendien heeft Google Forms handige functies zoals het aanpassen van de lay-out, het toevoegen van afbeeldingen en het instellen van vereiste velden. Als je wilt weten hoe je Google Forms kunt gebruiken om waardevolle gegevens te verzamelen en te analyseren, dan is deze handleiding precies wat je nodig hebt. 

We laten je zien hoe je formulieren kunt delen, reacties kunt bekijken en je gegevens kunt exporteren naar andere Google-apps zoals Sheets. Of je nu nieuw bent in de wereld van formulieren of al wat ervaring hebt, deze handleiding helpt je om het meeste uit Google Forms te halen. Laten we beginnen met het maken van geweldige formulieren en het verzamelen van waardevolle gegevens!

Stapsgewijze handleiding voor het maken van een Google Formulier

Google Forms handleiding - vragen toevoegen aan formulier

Nu je bekend bent met de basisprincipes van Google Forms, is het tijd om aan de slag te gaan met het maken van je eerste formulier. In deze sectie zullen we je een stapsgewijze handleiding geven om je te helpen bij het maken van een professioneel uitziend Google Formulier. 

Stap 1: Ga naar Google Forms en log in met je Google-account. 

Als je nog geen Google-account hebt, kun je er gratis een aanmaken. 

Stap 2: Klik op de knop ‘Nieuw formulier maken’ om te beginnen met het maken van je formulier. 

Stap 3: Geef je formulier een naam en eventueel een beschrijving om het gemakkelijker te maken voor degenen die het formulier invullen. 

Stap 4: Voeg vragen toe aan je formulier door te klikken op ‘Vraag toevoegen’. 

Je kunt kiezen uit verschillende vraagtypen, zoals meerkeuze, tekstveld, schaalvraag en meer. Stel de vraag en eventuele bijbehorende opties in. 

Stap 5: Pas de lay-out van je formulier aan door te klikken op ‘Thema wijzigen’. 

Kies een thema dat past bij de stijl en het doel van je formulier. 

Stap 6: Voeg eventuele afbeeldingen toe aan je formulier om het visueel aantrekkelijker te maken. 

Klik op ‘Afbeelding invoegen’ en selecteer de gewenste afbeelding. 

Stap 7: Stel vereiste velden in voor bepaalde vragen, indien nodig. 

Hiermee zorg je ervoor dat gebruikers deze vragen moeten beantwoorden voordat ze het formulier kunnen verzenden. 

Stap 8: Controleer je formulier en pas eventuele laatste wijzigingen aan voordat je het deelt met anderen. 

 

Je Google Formulier aanpassen met thema’s en sjablonen

Google Forms handleiding - thema's en sjablonen aanpassen

Een van de voordelen van Google Forms is de mogelijkheid om je formulier aan te passen met behulp van thema’s en sjablonen. In deze sectie zullen we je laten zien hoe je je Google Formulier kunt personaliseren om het visueel aantrekkelijker te maken en beter aan te laten sluiten bij je merk of doel. 

Met Google Forms kun je kiezen uit verschillende thema’s om de algehele uitstraling van je formulier te veranderen. Je kunt thema’s selecteren die passen bij de kleuren en stijl van je merk, of thema’s die aansluiten bij het onderwerp van je enquête. Dit helpt om een consistente en professionele uitstraling te creëren. 

Naast thema’s kun je ook sjablonen gebruiken om je formulier verder aan te passen. Google Forms biedt een verscheidenheid aan sjablonen voor verschillende doeleinden, zoals feedbackformulieren, registratieformulieren en evenementenregistraties. Deze sjablonen kunnen je tijd besparen bij het maken van een formulier, omdat ze al de basisstructuur en vragen bevatten die je nodig hebt. 

Om een thema te selecteren, klik je op ‘Thema wijzigen’ in het menu bovenaan je formulier. Je kunt dan kiezen uit verschillende thema-opties of aangepaste kleuren selecteren.

Als je een sjabloon wilt gebruiken, klik je op ‘Sjabloon uit galerij’ en selecteer je de gewenste sjabloon. Pas de sjabloon aan naar jouw behoeften door vragen toe te voegen of te verwijderen. 

Het aanpassen van je Google Formulier met thema’s en sjablonen is een geweldige manier om je formulier aantrekkelijker te maken en de betrokkenheid van je gebruikers te vergroten. 

Zorg ervoor dat je thema en sjabloon passen bij je merk of doel, en dat ze de juiste sfeer creëren voor je formulier. 

 

Verschillende vraagtypen toevoegen aan je Google Formulier

Een van de krachtige functies van Google Forms is het vermogen om verschillende vraagtypen toe te voegen aan je formulier. In deze sectie zullen we je laten zien hoe je verschillende vraagtypen kunt gebruiken om de informatie te verzamelen die je nodig hebt. Google Forms biedt verschillende vraagtypen om aan verschillende behoeften te voldoen. 

Enkele veelgebruikte vraagtypen zijn: 

  1. Meerkeuzevragen: gebruikers kunnen één antwoord selecteren uit een lijst met opties.
  2. Vragen met een tekstveld: gebruikers kunnen een korte tekst of alinea invoeren als antwoord.
  3. Schaalvragen: gebruikers kunnen een antwoord selecteren op een schaal van bijvoorbeeld 1 tot 5.
  4. Datum- en tijdvragen: gebruikers kunnen een specifieke datum of tijd selecteren als antwoord.
  5. Checkboxvragen: gebruikers kunnen meerdere antwoorden selecteren uit een lijst met opties.
  6. Lineaire schaalvragen: gebruikers kunnen een antwoord selecteren op een schaal van bijvoorbeeld zeer ontevreden tot zeer tevreden (zie voorbeeldafbeelding hieronder).

Google Forms handleiding - lineaire schaal toevoegen

Om een vraag toe te voegen aan je formulier, klik je op ‘Vraag toevoegen’ en selecteer je het gewenste vraagtype. Stel de vraag en de bijbehorende opties in. 

Je kunt ook de vraag verplicht maken, zodat gebruikers deze moeten beantwoorden voordat ze het formulier kunnen verzenden. Het toevoegen van verschillende vraagtypen aan je Google Formulier stelt je in staat om relevante informatie te verzamelen op een gestructureerde en gebruiksvriendelijke manier. 

Kies de vraagtypen die het beste passen bij de aard van de informatie die je wilt verzamelen en zorg ervoor dat ze duidelijk en begrijpelijk zijn voor je gebruikers. 

 

Voorwaardelijke logica en vertakking instellen in je Google Formulier 

Google Forms handleiding - voorwaardelijke logica & vertakkingen

Een geavanceerde functie van Google Forms is het vermogen om voorwaardelijke logica en vertakkingen in te stellen. Hiermee kun je je formulier aanpassen op basis van de antwoorden van de gebruikers. 

Met voorwaardelijke logica kun je specifieke vragen of secties van je formulier weergeven of verbergen op basis van de antwoorden van de gebruikers. Dit kan handig zijn als je verschillende vragen wilt stellen op basis van eerdere antwoorden, of als je bepaalde vragen wilt overslaan op basis van bepaalde criteria. 

Om voorwaardelijke logica in te stellen, klik je op het tandwielpictogram naast een vraag en selecteer je ‘Gebaseerd op het antwoord op’. Vervolgens kun je aangeven welke vraag of antwoord moet worden gebruikt als basis voor de logica. Stel vervolgens de voorwaarde in en geef aan welke vraag of sectie moet worden weergegeven of verborgen op basis van die voorwaarde. 

Met vertakkingen kun je gebruikers naar verschillende secties van je formulier sturen op basis van hun antwoorden. Dit kan handig zijn als je gebruikers wilt begeleiden naar specifieke vragen op basis van hun interesses, behoeften of demografische gegevens. Om vertakkingen in te stellen, klik je op het tandwielpictogram naast een vraag en selecteer je ‘Ga naar sectie op basis van antwoord’. Vervolgens kun je aangeven welke vraag moet worden gebruikt als basis voor de vertakking. 

Stel vervolgens de voorwaarden in en geef aan naar welke sectie de gebruiker moet worden doorgestuurd op basis van die voorwaarden. Het instellen van voorwaardelijke logica en vertakkingen in je Google Formulier helpt je om je formulier aan te passen aan de behoeften en interesses van je gebruikers. Hierdoor kunnen gebruikers een gepersonaliseerde en relevante ervaring hebben bij het invullen van je formulier. 

 

Verzamelen en analyseren van reacties in Google Forms 

Nu je je Google Formulier hebt gemaakt en aangepast, is het tijd om reacties te verzamelen en te analyseren.

Google Forms biedt verschillende manieren om reacties te bekijken. Je kunt rechtstreeks naar het formulier gaan en op ‘Reacties’ klikken om een overzicht te krijgen van alle ontvangen reacties. 

Hier kun je individuele reacties bekijken, bewerken en verwijderen. Je kunt ook statistieken bekijken van de ontvangen reacties, zoals het totale aantal reacties, de gemiddelde score en de verdeling van de antwoorden. 

Deze statistieken kunnen je helpen om een overzicht te krijgen van de resultaten en trends in je gegevens. 

Reacties exporteren

Om reacties te exporteren naar andere Google-apps zoals Sheets, klik je op ‘Reacties’ en vervolgens op het pictogram ‘Google Sheets’. Hiermee wordt een nieuw Google Sheets-document gemaakt met alle reacties en bijbehorende informatie. Je kunt dit document vervolgens gebruiken om je gegevens verder te analyseren, grafieken te maken en inzichten te verkrijgen. 

Reacties ontvangen via mail

Google Forms biedt ook de mogelijkheid om reacties te ontvangen via e-mail. Door je e-mailadres in te stellen bij de instellingen van je formulier, kun je meldingen ontvangen wanneer iemand je formulier 

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.