Door Google Adwords te gebruiken zorg je ervoor dat de jouw website bovenaan staat binnen de zoekresultaten van Google en zo zal je dus snel resultaat behalen. Google Adwords is het advertentieprogramma van Google waarmee je jouw advertentie in de zoekresultaten van Google kunt laten verschijnen in de lijst met “gesponsorde berichten” of “advertenties”.
Waarom Google Adwords gebruiken?
- Het is voor iedereen toegankelijk en iedereen kan zelf bepalen hoeveel budget er wordt uitgegeven. Verder kan je zelf ook de regio en looptijd van de campagne bepalen.
- Resultaten kunnen rechtstreeks worden gemeten in Adwords zelf of in Google Analytics. Merk je bijvoorbeeld dat de campagne voor een bepaalde regio niet zo goed loopt dan kan je die uitschakelen en het volledige budget in de andere regio steken.
- Op het moment dat potentiële klanten naar jouw producten/services zoeken dan komen ze ook bij jouw terecht. In digitale marketing is er geen enkele targetingTargeting verwijst naar het selecteren van specifieke doelgr... Meer mogelijkheid zo efficiënt als die van Google Ads. Op andere platformen zoals Facebook wordt er geadverteerd op basis van voorgedefinieerde interesse groepen en niet op basis van keywords. Door Google Ads te gebruiken, zorg je er dus voor dat je gevonden wordt telkens er iemand naar jou zoekt.
Hoe werkt Google Adwords?
Je adverteert bij Google Adwords op zoekwoorden, ook wel keywords genoemd. Dit zijn woorden of woordcombinaties die de gebruikers van Google intypen om iets te zoeken. Zodra een gebruiker in Google een zoekwoord intypt waar jij op adverteert dan wordt jouw advertentie getoond. Het is belangrijk om deze zoekwoorden strategisch te kiezen. Zo betaal je telkens wanneer iemand op je advertentie klikt. De prijs die je bereid bent om te betalen per klik, wordt ook wel de Cost-Per-Click (CPCCost Per Click (CPC) is een meeteenheid in online adverteren... Meer) genoemd. De CPCCost Per Click (CPC) is een meeteenheid in online adverteren... Meer verschilt heel erg tussen bepaalde zoekwoorden. Zo zijn algemene termen als ‘bakker’ of ‘slagerij’ vaak veel duurder dan specifiekere combinaties als ‘bakker Hasselt’ of ‘Slagerij Bilzen’.
Hoe bepaalt Google de positie van jouw advertentie?
Het komt er eigenlijk op neer om enkel zoekwoorden uit te kiezen waarvan jij denkt dat jouw klanten gaan zoeken op Google. Daarna maak je een advertentie die zal verschijnen boven de zoekresultatenpagina.
Natuurlijk zijn er ook nog concurrenten die op dezelfde zoekwoorden willen adverteren. Om te bepalen wie bovenaan vertoond zal worden, gaat Google een veiling houden met volgende waardes:
CPC-bod x Kwaliteitsscore = Advertentierangschikking
De beste combinatie van CPC-bod en kwaliteitsscore krijgt de hoogste rangschikking. Dus naast de CPCCost Per Click (CPC) is een meeteenheid in online adverteren... Meer speelt ook de kwaliteitsscore een belangrijke rol in de positionering van jouw advertentie.
CPC-bod
Je betaalt Google AdWords voor elke keer dat iemand op jouw advertentie klikt. De prijs die je bereid bent te betalen voor elke klik, noemt men de Cost-Per-Click (CPCCost Per Click (CPC) is een meeteenheid in online adverteren... Meer). Wanneer je je campagne aan het opzetten bent, zal Google vragen hoeveel je wil betalen voor een klik op je advertentie. Je kan dan een maximumbod instellen of kiezen voor de automatische optie, Google zal dan bepalen wat het juiste bod is binnen je budget. Er bestaan ook nog andere bodstrategieën zoals Cost-Per-Impression (CPM) of Cost-Per-Acquisition (CPACost Per Acquisition (CPA) is een meeteenheid in online adve... Meer). Google maakt echter ook gebruik van een kwaliteitsscore om er zeker van te zijn dat juiste en relevante advertenties getoond worden.
Let op je kwaliteitsscore
Google evalueert hoe relevant en bruikbaar je advertentie is voor de zoekopdracht van de consument. Het gaat ook kijken naar het aantal kliks en de doorklikfrequentie (Click-Through-RateWat is CTR of click through rate? De CTR of click through ra... Meer of CTRWat is CTR of click through rate? De CTR of click through ra... Meer) die je advertentie in het verleden heeft gegenereerd. Daarna nemen ze ook een kijkje naar de inhoud van je landingspaginaWat is een landingspagina? Een landingspagina is een pagina ... Meer.
Ze willen zeker zijn dat wanneer iemand ‘bakker Hasselt’ zoekt, ook doorverwezen wordt naar een pagina met info van een bakker in Hasselt. Wijst deze advertentie echter door naar een standaard startpagina dan is dat volgens hen niet goed genoeg.
Hoe hoger je kwaliteitsscore, hoe beter. Door je advertentie goed te optimaliseren, kan je met een lager maximumbod toch bovenaan komen te staan. Bedrijven met een kleiner budget kunnen zo de concurrentie aangaan met grote, (inter)nationale bedrijven.
Campagnes en advertenties maken
Zodra je een Adwords account hebt aangemaakt en krediet hebt toegevoegd, kun je je budget gaan bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld een maximale ‘kosten per klik’ (CPCCost Per Click (CPC) is een meeteenheid in online adverteren... Meer) instellen en een dagbudget. Wanneer je een dagbudget hebt ingesteld dan worden je advertenties getoond tot je dat dagbudget hebt bereikt. Op die manier heb je zelf in de hand hoeveel geld er per dag uitgaat en op wat voor een manier.
Je kan nu direct beginnen met het maken van een nieuwe campagne en één of meerdere advertenties binnen die campagne. Stel dat je bezoekers op de homepage van je website over hondenvoer terecht wilt laten komen. Je noemt je nieuwe campagne dan ‘Hondenvoer Homepage’ en je gaat meerdere advertenties maken om te kunnen zien welke het beste aanslaan.
Per advertentie kan je zien hoe vaak er op geklikt wordt. Als jij diensten of producten aanbiedt op je website, dan is het zelfs mogelijk om te meten welke percentage van je betaalde bezoekers ook daadwerkelijk converteert (conversion rate). Zo zie je precies welke advertentie werkt en welke je beter kunt verwijderen. Naar mate je meer en meer gegevens verzameld, kun je je advertenties steeds beter op het zoekgedrag van mensen laten aansluiten en een betere gebruikerservaring leveren.
Zoekwoordlijsten maken
Om met jouw advertentie gevonden te kunnen worden in Google, moet je een lijst opstellen met zoekwoorden. Als iemand dan één van deze zoekwoorden op Google intypt, dan komt jouw advertentie in de adverteerruimte van Google te staan. Met een website waarop je hondenvoer verkoopt, wil je op woorden als ‘hondenvoer kopen’, ‘hondenvoer bestellen’ en ‘hondenvoer aanbieding’ gevonden worden. Mensen die op dergelijke woorden zoeken zijn zitten hoogstwaarschijnlijk met hun bankpas in de aanslag, klaar om hondenvoer online te kopen.
Het is echter aan jou om alle mogelijke woorden waarop mensen zoeken die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst, te identificeren en in een lijst te plaatsen. Gaandeweg zal je in staat zijn om steeds meer zoekwoorden aan dit lijstje toe te voegen en je potentiële bereik te doen groeien.
Om deze zoekwoorden te selecteren, kan je gebruik maken van de Zoekwoordplanner. Door middel van deze tool kan u nieuwe zoekwoorden of combinaties vinden die van toepassing zijn op jouw campagnes. Verder biedt de tool ook schattingen van de cost-per-click (CPCCost Per Click (CPC) is een meeteenheid in online adverteren... Meer) per zoekwoord. Op die manier kan je jouw advertentiebudget bepalen.
Negatieve zoekwoorden
Je kunt ook negatieve zoekwoorden opgegeven. Als iemand op jouw opgegeven zoekwoord zoekt in combinatie met één van deze negatieve zoekwoorden, dan zal Google jouw advertentie niet laten zien. Er zijn standaard lijstjes met negatieve zoekwoorden die mensen op internet geplaatst hebben met honderden woorden waarop jij waarschijnlijk niet gevonden wilt worden.
Hoe ziet een advertentie eruit?
Adwords advertenties hebben een vaste structuur die uit drie grote delen bestaat: kop 1, kop 2 en een beschrijving. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden en niet zomaar lukraak iets te schrijven.
Kop 1: Schrijf een titel die de aandacht trekt en die zo dicht mogelijk aansluit bij het zoekwoord waarop gezocht wordt.
Kop 2: Vertel over de voordelen van je product, dienst of bedrijf. Wat onderscheidt jou van je concurrentie? Wat maakt jouw product of dienst speciaal? Waarom zou de consument voor jou moeten kiezen? Denk hierbij aan zaken als “voor 23u59 besteld, morgen in huis”, “gratis levering en retour” of “gratis advies”.
Kop 3: Vermeld eventueel de merknaam of nog een andere belangrijke USP.
Beschrijving: Licht de verdere voordelen toe van je product of dienst en geef je lezers een incentive om te klikken. Dit is ook de plaats waar je je call-to action verwerkt. Wat verwacht je van je lezers? Moeten ze zich registreren, iets kopen, iets lezen, …? Zet je lezers aan tot actie door hen duidelijk te vertellen wat ze moeten doen.
Bekijk hier onze Google ads voor Matissimo.

Richtlijnen van Google
Als je Google Ads wil gebruiken dan zijn er alvast een aantal richtlijnen over zaken die je zeker niet in je advertentie mag verwerken. Zo vermijd je best:
- Advertenties die de tekenlimiet overschrijden;
- Keyword stuffing of overmatige herhaling van bepaalde woorden, zoals bv. de naam van je merk of product;
- Hele woorden of zinnen in hoofdletters;
- Schrijf- en typfouten;
- Meer dan 1 uitroepteken (!!) of vraagteken (???) en onnodige symbolen;
- ‘Klik hier’;
- Te veel of te weinig spaties;
- Een telefoonnummer in de advertentie. Hiervoor gebruik je best de telefoonextensie.
Een volledig overzicht in verband met de richtlijnen vind je hier.