• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • North Star Metric bepalen: 8 voorwaarden

North Star Metric bepalen: 8 voorwaarden

North Star Metric bepalen - 8 voorwaarden

Laatst bewerkt: 09/01/2024

Gepubliceerd: 07/01/2024

Een ‘North Star Metric’ zou het middelpunt moeten zijn van je product & growth strategy. Helaas is het begrip nog steeds relatief onbekend. In dit artikel leg ik uit wat een North Star Metric is en hoe je een krachtige kunt vinden voor jouw bedrijf, waarmee je je hele bedrijf nieuwe focus en energie kan geven.

Duurzaam maar snel groeien, dat wil elke ondernemer wel. Het ontwikkelen van een langetermijn groeistrategie, gericht op retention en het verhogen van customer value, is hiervoor van groot belang. Hoewel ‘Growth Hacking’ vaak gericht is op snelle groeispurten, is het veel belangrijker om te weten hoe je klanten op de lange termijn kunt behouden.

 

Wat is een North Star Metric?

Een North Star Metric (NSM) is een meetbaar gegeven dat een bedrijf gebruikt als focuspunt voor groei. Deze metric weerspiegelt het meest de waarde die je bedrijf aan je klanten biedt, wat bijdraagt aan customer satisfaction en lifetime value. Daarnaast geeft de North Star Metric richting aan de langetermijngroei van je bedrijf in tegenstelling tot kortetermijngroei.

Het idee achter de North Star Metric is dat als je bedrijf meer waarde biedt aan je klanten, wat leidt tot hogere customer satisfaction, je bedrijf ook zal groeien. De veronderstelling is dat als je klanten veel waarde ontvangen, ze langer blijven, meer kopen en meer kennissen naar je bedrijf verwijzen, wat de engagement verhoogt. Dus je bedrijf groeit op alle fronten als je North Star Metric ook groeit.

 

Waarom omzet geen goede North Star Metric is

‘Omzet’ is geen goede North Star Metric. Omzet is de prijs die je klanten betalen, terwijl je North Star Metric de waarde is die je klanten terugkrijgen voor die prijs. Het gevaar van omzet als NSM is dat je meer bezig bent met het zoveel mogelijk geld uit je klanten persen op korte termijn, terwijl een klant die echt waarde voelt waarschijnlijk veel meer zal betalen op de lange termijn, wat de lifetime value verhoogt en een leading indicator kan zijn.

Omzet is dus meer het resultaat van een groeiende North Star Metric. Het is belangrijk om een North Star Metric te kiezen die de waarde voor je klanten weerspiegelt, wat bijdraagt aan customer satisfaction, en die alleen verandert als je bedrijf verandert in termen van missie/visie.

 

Bekende voorbeelden van North Star Metrics

Om je snel op weg te helpen met waardevolle insights, wil ik hieronder een paar voorbeelden delen die je kunnen inspireren bij het kiezen van je North Star Metric. Wat zijn enkele North Star Metric-voorbeelden van grote, bekende bedrijven?

Hier zijn enkele bekende voorbeelden:

Facebook:

Dagelijks actieve gebruikers (DAU): Facebook’s belangrijkste doel is om het aantal gebruikers te vergroten die de app dagelijks gebruiken. Dit is hun North Star Metric, omdat het aangeeft hoe betrokken en afhankelijk gebruikers zijn van het platform.

Netflix:

Abonnees: Voor Netflix is het aantal abonnees de belangrijkste metric. Hoe meer mensen zich abonneren op hun streamingdienst, hoe succesvoller ze zijn. Dit is hun North Star Metric, omdat het de groei en het succes van het bedrijf weerspiegelt.

Amazon:

Klanttevredenheid: Amazon richt zich op het leveren van de best mogelijke klantervaring. Ze meten klanttevredenheid aan de hand van beoordelingen en feedback van klanten. Dit is hun North Star Metric, omdat het aangeeft hoe goed ze voldoen aan de behoeften en verwachtingen van hun klanten.

Uber:

Ritten per actieve chauffeur: Uber meet het aantal ritten dat elke actieve chauffeur maakt. Hoe meer ritten een chauffeur maakt, hoe succesvoller ze zijn in het aantrekken en behouden van chauffeurs. Dit is hun North Star Metric, omdat het de groei en het succes van hun chauffeursnetwerk weerspiegelt.

Spotify:

Maandelijkse luisteruren per gebruiker: Spotify meet hoeveel uren gebruikers per maand naar muziek luisteren op hun platform. Dit is hun North Star Metric, omdat het aangeeft hoe betrokken en actief gebruikers zijn op het platform.

Deze voorbeelden tonen aan dat North Star Metrics, essentieel voor een product strategy, aanzienlijk kunnen variëren tussen bedrijven, afhankelijk van hun unieke doelstellingen en bedrijfsmodel. Het cruciale aspect is dat een North Star Metric de groei, betrokkenheid en het succes van een bedrijf moet weerspiegelen.

 

Voordelen van een North Star Metric

Een North Star Metric helpt je bedrijf op verschillende manieren:

 1. Focus: Je hele bedrijf heeft dezelfde focus. Op teamniveau focus je nog steeds op verschillende getallen, maar uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel. Dit zal ik zo meteen verder toelichten.
 2. Duidelijkheid: Iedereen kan in één oogopslag zien hoe goed het bedrijf het doet.
 3. Klantgerichtheid: Het bedrijf is meer bezig met het toevoegen van waarde voor de klant dan met waarde ontnemen, waardoor er automatisch ruimte ontstaat om bezig te zijn met klantbehoud. Het eindresultaat is dat je bedrijf veel efficiënter zal groeien, omdat je meer focus hebt en die focus ook gericht is op langetermijngroei.

Verschil tussen een North Star Metric en een One Metric That Matters (OMTM)

Het is een veelvoorkomende vergissing om de North Star Metric te verwarren met de One Metric That Matters (OMTM), wat tot verwarring kan leiden, zelfs onder bekende blogs en bedrijven die streven naar alignment. Hier zijn de verschillen tussen de definitie van een North Star Metric en een One Metric That Matters:

 • Een North Star Metric (NSM) is bedoeld om te worden gebruikt door alle afdelingen, van klantenservice tot ontwikkeling, als een getal om voortdurend te verbeteren. Een One Metric That Matters (OMTM) is bedoeld om te worden gebruikt door een enkel team van 3-6 medewerkers als een getal om in de korte termijn te verbeteren.
 • De North Star Metric is bedoeld voor langetermijngroei en wordt gebruikt om je bedrijf in de komende decennia te laten groeien. Je One Metric That Matters is bedoeld voor projecten waarbij je binnen een periode van twee tot zes maanden dit getal wilt verbeteren door middel van snelle experimenten.
 • De North Star Metric verandert niet, tenzij je je aanbod aan je klanten aanpast. Een NSM drukt de waarde voor je klanten uit en dat verandert alleen als je bedrijf van koers verandert in termen van missie/visie. Je One Metric That Matters verandert daarentegen gedurende een periode van twee tot zes maanden op basis van waar je op dat moment de meeste aandacht voor nodig hebt in je bedrijf. Je kiest opnieuw een nieuwe OMTM nadat je je vorige OMTM aanzienlijk hebt verbeterd.
 • OMTM ondersteunt je NSM: Wat nog niet duidelijk is uit de definities van de North Star Metric en de One Metric That Matters is hoe deze getallen zich tot elkaar verhouden. In principe is een NSM je overkoepelende focus over een langere periode en over meerdere afdelingen. Elk team kiest dan zijn eigen OMTM op basis van waar ze zien dat de NSM de meeste verbetering nodig heeft en waar het team het beste kan bijdragen aan de NSM. Dit team richt zich dan op dit getal totdat ze zien dat er een andere focus (OMTM) is waarmee ze meer kunnen bijdragen aan de NSM. Simpel gezegd is de One Metric That Matters dus een sub-focus van de North Star Metric.

 

8 voorwaarden voor een goede North Star Metric

Om ervoor te zorgen dat je een goede North Star Metric kiest die past binnen je metric framework, moet deze aan de volgende acht criteria voldoen. Anders loop je het risico dat je keuze niet het gewenste effect heeft:

 1. Jouw North Star Metric komt overeen met de ‘succes’-momenten van je klanten. Als je het goed doet, komt jouw North Star Metric overeen met het moment waarop de klant het gewenste resultaat behaalt met jouw product/dienst/software. Bijvoorbeeld, voor Instagram is dat het moment dat iemand zich gehoord voelt (een like of commentaar op zijn/haar eigen bericht) of dat ze vermaakt worden (interactie met de berichten van anderen).
 2. Jouw North Star Metric drukt waarde uit voor de klant. Een goede NSM garandeert dat je ook altijd oog hebt voor al je verschillende Pirate Metrics/AARRR, zoals retentie en verwijzingen, en niet alleen voor je marketing KPI’s. Bijvoorbeeld, “het aantal geplaatste bestellingen” is te veel gericht op je marketingwerk en niet op klanttevredenheid. De klant krijgt geen waarde door de bestelling te plaatsen, dus het is mogelijk dat je bedrijf “weglekt” als je je richt op “het aantal geplaatste bestellingen” terwijl klanten nooit tevreden zijn met hun bestelling. Een goede NSM zou daarom bijvoorbeeld “het aantal zonder klachten geleverde pakketten” kunnen zijn. Dit is de perfecte balans tussen het meten van klanttevredenheid en dat het nog steeds meetbaar is voor jou. Amplitude, een software-alternatief voor Google Analytics, hanteert bijvoorbeeld het aantal beantwoorde vragen als North Star Metric.
 3. Jouw North Star Metric is meetbaar. ‘Satisfactie’ of ‘mate van ontzorging’ zijn niet meetbaar. Wat wel gemeten kan worden, is bijvoorbeeld het aantal keren dat een bepaalde actie wordt uitgevoerd, het aantal keren dat een bepaald onderdeel zichtbaar is of de tijd die je mensen hebt bespaard (als je een aanname maakt over hoe lang het normaal gesproken zou duren).
 4. Jouw North Star Metric is tijdgebonden. Je meet een goede North Star Metric op basis van een bepaalde periode, zoals uur, dag, week of maand. Je wilt duidelijk zien dat je groeit in de loop van de tijd, wat niet duidelijk is als je bijvoorbeeld “aantal mensen ooit geholpen” of “totaal aantal geplante bomen” zou nemen. Nu kun je deze maand vergelijken met vorige maand en dezelfde maand vorig jaar. Daarnaast zou ik afraden om een jaar als periode te nemen, omdat je regelmatig wilt zien hoe snel je groeit.
 5. Jouw North Star Metric is binnen jouw controle. Jouw NSM moet een getal zijn dat niet echt wordt beïnvloed door andere externe factoren dan jouw klanten, omdat het alleen de band tussen jou en je klanten moet weerspiegelen. Bijvoorbeeld, “het aantal 5-sterrenreizen per maand” voor een reisorganisatie is niet erg goed, omdat je als reisorganisatie weinig invloed hebt op externe factoren zoals het weer, vluchtvertragingen of de stemming van de lokale bevolking.
 6. Jouw North Star Metric weerspiegelt direct jouw groei. Hoe je het ook bekijkt, als jouw North Star Metric groeit, betekent dit dat jouw bedrijf ook groeit. Het mag dus geen ‘vanity metric’ zijn of een vals cijfer. Bijvoorbeeld, “het aantal gedownloade rapporten per week” is een gevaarlijke North Star Metric, omdat er een kans is dat een klant tien rapporten moest downloaden omdat de eerste negen rapporten mislukt waren. In dat geval zou “het aantal succesvolle rapporten per week” een meer geschikte NSM zijn, waarbij je rekening houdt met het feit dat iemand een rapport slechts één keer downloadt en er niet opnieuw voor terug hoeft te komen.
 7. Jouw North Star Metric heeft wederzijds effect op de gehele Pirate Funnel. Een goede North Star Metric is een getal dat iedereen in jouw bedrijf kan beïnvloeden, ongeacht in welke fase van de Pirate Funnel ze werken. Iedereen moet betrokken zijn bij dit groeidoel. Aan de andere kant moet de groei van de North Star Metric ook effect hebben op de individuele componenten om een goede NSM te zijn. Als een van je AAARRR-metrics stijgt, zou je NSM ook moeten stijgen. Bijvoorbeeld: als je “het aantal geleverde pakketten” hebt als North Star Metric voor een bezorgservice, dan zou die moeten toenemen als je meer naamsbekendheid krijgt of als je verwijzingspercentage stijgt.
 8. Jouw North Star Metric groeit met een bepaalde frequentie om directe feedback te krijgen. Als jouw North Star Metric bestaat uit een promotie die elke klant slechts één keer per jaar uitvoert, duurt het te lang voordat je weet of je op de goede weg bent. Ideaal gezien groeit jouw NSM elke dag of week, dus het moet een actie zijn die elke klant ongeveer vier keer per maand moet uitvoeren.

 

Hoe bepaal je een North Star Metric voor jouw bedrijf?

Het bepalen van een goede North Star Metric is een cruciale stap in het uitstippelen van je product strategy en het meten van het succes van een bedrijf. Hier is een stappenplan om je te helpen bij het bepalen van een goede North Star Metric:

 1. Begrijp je bedrijfsdoelen: Voordat je een North Star Metric kunt bepalen, moet je een duidelijk begrip hebben van de doelen en de visie van je bedrijf. Wat wil je bereiken? Welke impact wil je hebben op je klanten en de markt?
 2. Identificeer de sleutelfactoren: Identificeer de belangrijkste factoren die van invloed zijn op het succes van je bedrijf. Denk hierbij aan factoren zoals omzetgroei, klanttevredenheid, marktaandeel, klantbehoud, enzovoort.
 3. Onderzoek je klanten en gebruikers: Begrijp wie je klanten en gebruikers zijn en wat hun behoeften en doelen zijn. Wat is de waarde die je hen biedt? Welke acties of gedragingen van je klanten leiden tot waardecreatie?
 4. Bepaal de impact: Identificeer de metriek die het beste de impact van je bedrijf op je klanten en de markt weergeeft. Dit kan bijvoorbeeld de omzet per klant zijn, de gemiddelde tijd die klanten op je platform doorbrengen, het aantal nieuwe klanten dat je aantrekt, enzovoort.
 5. Verbind de metriek met je bedrijfsdoelen: Zorg ervoor dat de gekozen metriek nauw verbonden is met de algemene bedrijfsdoelen. Het moet een duidelijke relatie hebben met de groei en het succes van je bedrijf.
 6. Stel doelen en meet regelmatig: Stel doelen vast die zijn gebaseerd op de gekozen metriek en meet regelmatig de voortgang. Dit stelt je in staat om de effectiviteit van je strategie te evalueren en eventuele aanpassingen aan te brengen indien nodig.
 7. Communiceer en betrek het team: Zorg ervoor dat alle teamleden op de hoogte zijn van de North Star Metric en begrijpen hoe deze bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Moedig het team aan om bij te dragen aan het bereiken van de gestelde doelen.
 8. Blijf leren en optimaliseren: Blijf de North Star Metric evalueren en optimaliseren naarmate je meer inzicht krijgt in de behoeften van je klanten en de markt. Pas je strategie aan en stel nieuwe doelen indien nodig.

Het bepalen van een goede North Star Metric is een iteratief proces dat tijd en inzicht in product analytics vereist. Het is van essentieel belang om een metriek te kiezen die nauw verbonden is met de groei en het succes van je bedrijf, en die je in staat stelt om de voortgang naar je doelen te meten en te beoordelen.

 

Kan je meerdere North Star Metrics hebben?

Bedrijven hanteren meestal maar één North Star Metric, maar voor product teams die meerdere kernproducten beheren met afzonderlijke doelen – zoals een muziekstreamingdienst die streeft naar meer muziekabonnees en betaalde podcasts – kan een enkele North Star beperkend zijn. Daarom geven we de voorkeur aan het zachtere kader van een ‘focus metric’ in combinatie met andere belangrijke prestatie-indicatoren, of KPIs.

 

Conclusie

Een North Star Metric is cruciaal voor het succes en de groei op lange termijn van een bedrijf. Het is een meetbare indicator, vergelijkbaar met key performance indicators, die de kernwaarde van je product weerspiegelt en helpt bij het definiëren van een gezamenlijk doel voor alle teams binnen je organisatie. Een goed gekozen North Star Metric is specifiek, meetbaar en toegankelijk voor alle teamleden, en weerspiegelt de waarde die je bedrijf biedt aan je klanten.
Het gebruik van een North Star Metric zorgt voor focus, transparantie en afstemming binnen je bedrijf, en bevordert klantgerichtheid. Het stelt je in staat om je groeistrategie te ontwikkelen en te meten om te bepalen of je op de juiste koers zit. Bovendien helpt het je teams om hun dagelijkse taken en doelstellingen af te stemmen op het overkoepelende doel van groei en succes.
Het bepalen van een sterke North Star Metric vereist grondige overweging en analyse. Het moet de essentie van je bedrijf bevatten en meetbaar zijn. Met behulp van digitale analyse kun je de voortgang van je North Star Metric volgen en geïnformeerde beslissingen nemen om je bedrijf op koers te houden.
Dus ga aan de slag en identificeer je North Star Metric – de leidende ster die je bedrijf naar groei en succes zal leiden, waarbij je de betekenis van de metrics opneemt in je strategische planning!

Gelijkaardige blogs
Growth marketing as-a-service

Voor ondernemers die op zoek willen gaan naar de juiste groeimotoren om hun bedrijf te schalen naar ongekende hoogtes.