• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Wat is jouw One Metric That Matters (OMTM)?

Wat is jouw One Metric That Matters (OMTM)?

Wat is de One Metric That Matters (OMTM) - Growpirate

Laatst bewerkt: 09/01/2024

Gepubliceerd: 05/09/2023

Als growth hacker of onderdeel van een growth hacking team is het van cruciaal belang om te werken met een One Metric That Matters (OMTM). Deze ene meetbare factor staat centraal in je dagelijkse werkzaamheden en vormt de focus voor je groeistrategie. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het concept van de OMTM, hoe je jouw OMTM bepaalt en hoe je ermee aan de slag kunt gaan om je groei te stimuleren.Wat is de One Metric That Matters?

De ‘One Metric That Matters’ (OMTM) is het enige getal dat als essentieel wordt beschouwd voor de groei van je bedrijf. Het is de meetbare factor waarop je al je marketingtaken en groeiactiviteiten richt, met als doel deze waarde gedurende een bepaalde periode te verbeteren. Het concept van de OMTM werd geïntroduceerd door Alistair Croll in zijn boek ‘Lean Analytics’ uit 2013. Hij merkte op dat veel startups en marketeers werden afgeleid door ‘vanity metrics’, oftewel meetwaarden die weliswaar belangrijk lijken, maar geen daadwerkelijke impact hebben op de groei van het bedrijf.

Het belang van de OMTM

Het gebruik van een OMTM biedt verschillende voordelen voor groei-teams (ondernemers, marketers, product, ingenieurs, …):

 1. Focus: Door te werken met een OMTM weet elk teamlid precies waar de focus op moet liggen. Hierdoor wordt voorkomen dat er kostbare tijd en energie wordt verspild aan minder relevante meetwaarden.
 2. Snel resultaat: Met een OMTM kun je gerichter te werk gaan en sneller resultaten behalen. Je kunt je inspanningen beter afstemmen op de belangrijkste groeifactoren, wat leidt tot een efficiëntere groeistrategie.
 3. Impact op lange termijn: Door bewust te kiezen voor een OMTM richt je je op de meest impactvolle aspecten van je bedrijf. Dit resulteert in een duurzame groei en een hogere ROI.

Het bepalen van jouw OMTM in 4 stappen

Het bepalen van je OMTM is een belangrijke stap in het groeiproces van je bedrijf. Hieronder volgen vier stappen die je kunt volgen om jouw OMTM te bepalen:

Stap 1: Identificeer de bottleneck in je Pirate Funnel

De Pirate Funnel, ook wel bekend als de AAARRR-funnel, is een model dat de verschillende fases van de klantreis weergeeft: Awareness, Acquisition, Activation, Retention, Referral en Revenue. Voordat je je kunt richten op je OMTM, is het belangrijk om te identificeren op welk punt in de trechter de grootste belemmering ligt. Dit is de zogenaamde bottleneck, oftewel het punt waar de meeste winst te behalen valt. Door je te concentreren op het verbeteren van dit specifieke onderdeel, kun je de groei van je bedrijf stimuleren.

Stap 2: Specificeer je doelgroep

Als je eenmaal de bottleneck in je Pirate Funnel hebt geïdentificeerd, is het tijd om je te richten op een specifieke doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde demografische groep zijn of mensen uit een specifiek land. Door je doelgroep nauwkeurig te definiëren, kun je je marketingactiviteiten gerichter inzetten en een grotere impact hebben op je OMTM.

Stap 3: Stel een SMART-doel

Een SMART-doel is specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden. Door je OMTM om te zetten in een SMART-doel, maak je het concreet en kun je je voortgang beter volgen. Het stellen van een SMART-doel helpt je ook om gefocust te blijven en je inspanningen te richten op het behalen van het gewenste resultaat.

Stap 4: Prioriteer je experimenten

Nu je jouw OMTM hebt bepaald en een SMART-doel hebt gesteld, is het tijd om je experimenten te prioriteren. Niet elk experiment zal direct bijdragen aan je OMTM, dus het is belangrijk om je tijd en middelen te richten op de experimenten die de grootste impact hebben. Door je experimenten zorgvuldig te selecteren en te prioriteren aan de hand van de ICE Scoring methode, kan je efficiënter werken en sneller resultaten behalen.

Voorbeelden van OMTM’s

De keuze voor een OMTM hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je bedrijf en de fase waarin je je bevindt. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Aantal nieuwe gebruikers per maand
 • Conversiepercentage van websitebezoekers naar betalende klanten
 • Retentiepercentage van nieuwe klanten na 30 dagen
 • Gemiddelde omzet per klant
 • Conversiepercentage van leads naar klanten
 • Retentiepercentage van klanten na het eerste jaar
 • Klanttevredenheidsscore

Het kiezen van de juiste OMTM is afhankelijk van je specifieke bedrijfssituatie en groeidoelstellingen. Het is belangrijk om je OMTM regelmatig te evalueren en indien nodig aan te passen om ervoor te zorgen dat het nog steeds de meest impactvolle meetwaarde is.

De OMTM en de North Star Metric

De OMTM wordt soms verward met de North Star Metric, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee concepten. Terwijl de OMTM zich richt op de dagelijkse groeiactiviteiten van een team, vertegenwoordigt de North Star Metric het overkoepelende doel van het hele bedrijf. De North Star Metric is een meetwaarde die aangeeft of het bedrijf succesvol is in het realiseren van zijn missie en visie.

Hoewel de OMTM en de North Star Metric verschillende doelen dienen, werken ze wel samen. De OMTM is als het ware een onderdeel van de North Star Metric en draagt direct bij aan het behalen van dit overkoepelende doel.

Conclusie

De One Metric That Matters is een krachtig concept dat bijdraagt aan de groei van je bedrijf. Door je te concentreren op één meetbare factor en deze continu te verbeteren, kun je sneller resultaten behalen en een duurzame groei realiseren. Het bepalen van je OMTM is een cruciale stap in het groeiproces en vereist een grondige analyse van je Pirate Funnel en je doelgroep. Door je inspanningen te richten op de meest impactvolle meetwaarde en je experimenten zorgvuldig te prioriteren, kun je je groeistrategie optimaliseren en succesvol zijn in je groeiambities.

Wil je graag meer weten over de One Metric That Matters en hoe je deze kunt toepassen in jouw groeistrategie? Neem dan contact op met onze experts en ontdek hoe wij je kunnen helpen om je groeipotentieel te benutten. Samen kunnen we jouw OMTM bepalen en je bedrijf naar nieuwe hoogten brengen.

Gelijkaardige blogs
Growth marketing as-a-service

Voor ondernemers die op zoek willen gaan naar de juiste groeimotoren om hun bedrijf te schalen naar ongekende hoogtes.