Wat is de Pirate Funnel?

Wat is de Pirate Funnel of het AARRR framework - Growpirate

Laatst bewerkt: 09/01/2024

Gepubliceerd: 05/09/2023

Het AAARRR Framework, ook wel bekend als de Pirate Funnel, is een model dat gebruikt wordt om de groei van een bedrijf te analyseren en te optimaliseren. Het framework is ontwikkeld door Dave McClure en is gebaseerd op zes belangrijke stappen in het klanttraject: Awareness, Acquisition, Activation, Retention, Referral en Revenue. Elk van deze stappen speelt een cruciale rol in het succes van een bedrijf en kan geoptimaliseerd worden om je groei te stimuleren.

Wat is de Pirate Funnel (AAARRR-funnel)

De 6 stappen van het AAARRR Framework

Het AAARRR framework bestaat uit de volgende zes stappen:

1. Awareness

De eerste stap van het AAARRR Framework is bewustwording. Dit houdt in hoeveel mensen je bereikt met je marketinginspanningen. Het gaat erom dat potentiële klanten zich bewust worden van je merk en wat je te bieden hebt. De beste manier om dit te doen, is om te focussen op problemen die je doelgroep heeft. Inspanningen die je doet om mensen te bereiken in deze fase, meet je dan aan de hand van het aantal mensen dat je bereikt via advertenties, social media, zoekmachines en andere marketingkanalen.

2. Acquisition

Acquisitie verwijst naar het aantal mensen dat je website bezoekt. Het gaat hierbij om het aantrekken van nieuwe bezoekers en het vergroten van je online aanwezigheid. Dit kan worden gemeten aan de hand van het aantal unieke bezoekers op je website (via Google Analytics bijvoorbeeld). Vaak worden ook “soft conversies” gemeten in deze fase, zoals: het aantal downloads van e-books, whitepapers of het aantal inschrijvingen op je nieuwsbrief.

3. Activation

Activatie gaat over de 1e belangrijke actie die bezoekers verrichten. Voor SaaS-bedrijven is dat vaak het starten van een gratis proefperiode. Voor ondernemingen die aan sales doen is dit bijvoorbeeld een demo inplannen. Maar het kan bijvoorbeeld ook het volgen van een gratis cursus op je website zijn. Het doel is om bezoekers een eerste goede ervaring bieden met je product of dienst. Op die manier schep je een band.

4. Retention

Retention gaat over het aantal mensen dat terugkeert naar je website of app. Het is belangrijk om bestaande gebruikers te behouden en ze te stimuleren om regelmatig terug te komen. Dit kan worden gemeten aan de hand van het aantal terugkerende bezoekers, het aantal actieve gebruikers en de gemiddelde levensduur van een gebruiker.

5. Revenue

Revenue verwijst naar het aantal mensen dat betalende klant wordt en de hoeveelheid geld die ze uitgeven. Het is belangrijk om te begrijpen hoeveel mensen daadwerkelijk betalen voor je producten of diensten. Dit kan worden gemeten aan de hand van het aantal aankopen en de gemiddelde waarde van een klant.

6. Referral

Referral houdt in hoeveel mensen vrienden of collega’s naar je bedrijf verwijzen. Dit kan worden gemeten aan de hand van het aantal doorverwijzingen dat je ontvangt en het aantal nieuwe klanten dat wordt aangetrokken door deze doorverwijzingen.

Het belang van het AAARRR Framework

Het AAARRR Framework is een krachtig hulpmiddel voor groei hackers, marketeers en ondernemers om hun bedrijf te analyseren en te optimaliseren. Door elk van de zes stappen van het framework te meten en te begrijpen, kunnen zwakke punten in het klanttraject worden geïdentificeerd en verbeterd om de groei te stimuleren.

Het framework stelt bedrijven in staat om hun marketinginspanningen en groeistrategieën te richten op de juiste gebieden. Door te begrijpen waar de meeste mensen verloren gaan in het klanttraject, kunnen bedrijven hun inspanningen concentreren op het verbeteren van die specifieke stap. Dit kan leiden tot een hogere conversie, meer terugkerende klanten en een hogere omzet.

Hoe kan je het AAARRR Framework gebruiken?

Om het AAqRRR Framework effectief te gebruiken, is het belangrijk om elke stap van het klanttraject te meten en te analyseren. Dit kan via verschillende tools en analysesoftware, zoals Google Analytics, CRM-systemen en klanttevredenheidsonderzoeken.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat het AARRR Framework enkel een richting aangeeft. De funnel is flexibel en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf. Afhankelijk van het bedrijfsmodel kunnen de stappen worden aangepast of kunnen er extra stappen worden toegevoegd.

Het is essentieel om regelmatig de prestaties van elke stap van het klanttraject te meten en te analyseren. Door dit te doen, kunnen bedrijven zwakke punten identificeren en verbeteringen aanbrengen om de groei te stimuleren. Het is ook belangrijk om te experimenteren en nieuwe strategieën uit te proberen om te zien welke het beste werken voor jouw bedrijf.

Experimenten verzinnen voor de hele Pirate funnel

Als je echt aan de slag wil gaan met growth marketing dan moet je experimenten gaan verzinnen voor alle stappen van de AAARRR-funnel, van Awareness tot en met Referral. Waar traditionele marketing vooral focust op de eerste 2 stappen, gaat growth hacking immers een stapje verder.

Eenmaal je experimenten gaat verzinnen is het goed om ook een OMTM te definiëren en nadien al je experimenten voor elke fase te gaan prioriteren. Dat prioriteren van groei-experimenten kan je best doen met de ICE Score.

Conclusie

Het AAARRR Framework is een krachtig hulpmiddel om de groei van een bedrijf te analyseren en te optimaliseren. Door elk van de zes stappen van het framework te meten en te begrijpen, kunnen bedrijven zwakke punten in hun klanttraject identificeren en verbeteringen aanbrengen om de groei te stimuleren.

Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van elke stap van het klanttraject te meten en te analyseren om te zien welke gebieden verbetering behoeven. Door te experimenteren en nieuwe strategieën uit te proberen, kunnen bedrijven hun groeipotentieel maximaliseren en succesvolle groeistrategieën ontwikkelen.

Dus, als je op zoek bent naar een effectieve manier om de groei van je bedrijf te stimuleren, probeer dan het AAARRR Framework en ontdek waar je je moet concentreren om je groeidoelstellingen te bereiken.

Gelijkaardige blogs
Growth marketing as-a-service

Voor ondernemers die op zoek willen gaan naar de juiste groeimotoren om hun bedrijf te schalen naar ongekende hoogtes.