A/B test: wat is het?

A_B test_ wat betekent het

Laatst bewerkt: 13/11/2023

Gepubliceerd: 22/09/2023

Wat is A/B testen?

A/B testen is een krachtige strategie die succesvolle bedrijven gebruiken om hun conversiepercentages te verhogen. Met A/B testen kunt u verschillende versies van uw website of landingspagina testen om te bepalen welke versie de beste resultaten oplevert. Door kleine wijzigingen aan te brengen in zaken als koppen, kleuren of call-to-action knoppen, kunt u ontdekken welke variant de meeste conversies genereert.

Maar hoe werkt het precies? Het begint met het verdelen van uw bezoekers in twee groepen: een controlegroep en een testgroep. Beide groepen zien een verschillende versie van uw website en hun interacties worden zorgvuldig geanalyseerd. Vervolgens kunt u de prestaties van deze varianten vergelijken en de meest overtuigende versie van uw website implementeren op basis van die vergelijking.

A/B testen is een waardevolle tool die u kunt gebruiken om de optimalisatie van uw website te verbeteren en uw conversiepercentage te verhogen. Benieuwd hoe u A/B testen kunt implementeren voor uw website? Lees verder!

Waarom is A/B testen belangrijk?

A/B testen is belangrijk omdat het u in staat stelt om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen over de optimalisatie van uw website. In plaats van te vertrouwen op giswerk of intuïtie, kunt u met A/B testen daadwerkelijk meten welke versie van uw website de beste resultaten oplevert. Dit stelt u in staat om uw website voortdurend te verbeteren en het meeste uit uw marketinginspanningen te halen.

Daarnaast kan A/B testen u helpen om uw conversiepercentages te verhogen. Door te experimenteren met verschillende elementen van uw website, kunt u de meest effectieve call-to-action knoppen, kleurencombinaties, koppen en andere elementen vinden die uw bezoekers aanzetten tot actie. Door continu te testen en te optimaliseren, kunt u uw conversiepercentage stap voor stap verhogen en uw bedrijfsresultaten verbeteren.

Hoe werkt A/B testen?

A/B testen werkt door uw bezoekers in twee groepen te verdelen: een controlegroep en een testgroep. De controlegroep ziet de originele versie van uw website, terwijl de testgroep een variant te zien krijgt waarin u wijzigingen heeft aangebracht. Deze wijzigingen kunnen variëren van kleine details zoals kleuren en koppen tot grotere veranderingen zoals lay-out en functionaliteit.

Vervolgens worden de interacties van beide groepen zorgvuldig geanalyseerd. Dit kan onder andere het meten van het aantal klikken, het aantal conversies, de tijd die bezoekers doorbrengen op uw website en andere relevante statistieken omvatten. Op basis van deze gegevens kunt u de prestaties van de verschillende varianten vergelijken en bepalen welke versie de beste resultaten oplevert.

A/B testen voorbeelden in verschillende industrieën

A/B testen kan worden toegepast in verschillende industrieën en voor verschillende doeleinden. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe A/B testen gebruikt kan worden:

 1. E-commerce: Een online winkel kan A/B testen gebruiken om te bepalen welke versie van hun productpagina de meeste aankopen genereert. Door te experimenteren met verschillende productafbeeldingen, prijzen en call-to-action knoppen kunnen ze de meest overtuigende versie vinden.
 2. SaaS: Een software-as-a-service bedrijf kan A/B testen gebruiken om te bepalen welke versie van hun aanmeldingspagina de meeste nieuwe gebruikers aantrekt. Door te testen met verschillende koppen, formulierindelingen en testimonials kunnen ze hun conversiepercentage verhogen.
 3. Contentwebsites: Een contentwebsite kan A/B testen gebruiken om te bepalen welke versie van hun artikel lay-out de meeste pagina-views en leestijd genereert. Door te testen met verschillende lettertypen, afbeeldingsindelingen en paginagroottes kunnen ze de gebruikerservaring optimaliseren.

Best practices voor A/B testen

Bij het uitvoeren van A/B testen zijn er enkele best practices die u kunt volgen om ervoor te zorgen dat uw tests betrouwbaar en waardevol zijn. Hier zijn enkele tips:

 1. Begin met een duidelijk doel: Voordat u begint met testen, is het belangrijk om een duidelijk doel te stellen. Wat wilt u precies bereiken met uw A/B test? Wilt u uw conversiepercentage verhogen, de gebruikerservaring verbeteren of iets anders bereiken? Door een duidelijk doel te stellen, kunt u uw testen beter afstemmen op uw doelstellingen.
 2. Test één element tegelijk: Om betrouwbare resultaten te krijgen, is het belangrijk om slechts één element per keer te testen. Als u meerdere elementen tegelijk wijzigt, is het moeilijk om te bepalen welke wijziging de resultaten heeft beïnvloed. Door één element tegelijk te testen, kunt u nauwkeuriger bepalen welke wijzigingen effectief zijn.
 3. Verzamel voldoende gegevens: Om betrouwbare conclusies te kunnen trekken uit uw A/B test, is het belangrijk om voldoende gegevens te verzamelen. Zorg ervoor dat uw test voldoende bezoekers bereikt en dat u voldoende tijd neemt om gegevens te verzamelen voordat u conclusies trekt.
 4. Blijf continu testen en optimaliseren: A/B testen is geen eenmalige activiteit, maar een continu proces. Blijf testen en optimaliseren om uw website voortdurend te verbeteren en het meeste uit uw marketinginspanningen te halen.

Tools voor A/B testen

Om A/B testen uit te voeren, zijn er verschillende tools beschikbaar die u kunnen helpen bij het maken, uitvoeren en analyseren van uw tests. Hier zijn enkele populaire tools voor A/B testen:

 1. Google Optimize: Deze gratis tool van Google stelt u in staat om eenvoudig A/B testen uit te voeren op uw website. Met Google Optimize kunt u varianten maken, uw testen plannen en uw resultaten analyseren.
 2. Optimizely: Optimizely is een krachtige tool voor A/B testen en personalisatie. Met Optimizely kunt u complexe testen uitvoeren, segmentatie toepassen en gedragsgebaseerde personalisatie implementeren.
 3. VWO: VWO is een alles-in-één optimalisatieplatform dat A/B testen, multivariate testen, heatmaps en andere tools voor website-optimalisatie biedt. Met VWO kunt u uw website continu verbeteren en uw conversiepercentages verhogen.

A/B testresultaten analyseren en interpreteren

Het analyseren en interpreteren van A/B testresultaten is een belangrijk onderdeel van het optimalisatieproces. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen bij het analyseren van uw testresultaten:

 1. Statistische significantie: Controleer of uw testresultaten statistisch significant zijn. Dit betekent dat de verschillen tussen de varianten niet het gevolg zijn van toeval, maar dat ze echt betekenisvol zijn. Gebruik statistische tools om de betrouwbaarheid van uw resultaten te bepalen.
 2. Kwalitatieve analyse: Naast kwantitatieve analyse is het ook belangrijk om kwalitatieve analyse uit te voeren. Verzamel feedback van uw gebruikers, bekijk heatmaps en voer gebruikerstests uit om een dieper inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van uw bezoekers.
 3. Implementeer de winnende variant: Op basis van uw analyse kunt u bepalen welke variant de beste resultaten heeft opgeleverd. Implementeer de winnende variant op uw website en blijf testen en optimaliseren om uw conversiepercentage verder te verhogen.

Veelvoorkomende fouten bij A/B testen vermijden

Bij het uitvoeren van A/B testen zijn er enkele veelvoorkomende fouten die u moet vermijden. Hier zijn enkele van deze fouten en hoe u ze kunt vermijden:

 • Te weinig gegevens verzamelen: Het is belangrijk om voldoende gegevens te verzamelen voordat u conclusies trekt uit uw testresultaten. Zorg ervoor dat uw test voldoende bezoekers bereikt en dat u voldoende tijd neemt om betrouwbare resultaten te krijgen.
 • Te veel elementen wijzigen: Het is verleidelijk om meerdere elementen tegelijk te wijzigen, maar dit maakt het moeilijk om te bepalen welke wijziging de resultaten heeft beïnvloed. Houd u aan het testen van één element tegelijk om nauwkeurigere resultaten te krijgen.
 • Niet genoeg variatie in varianten: Om betekenisvolle resultaten te krijgen, is het belangrijk om voldoende variatie aan te brengen in uw varianten. Als uw varianten te veel op elkaar lijken, is het moeilijk om significante verschillen te vinden.
 • Geen kwalitatieve analyse uitvoeren: Naast kwantitatieve analyse is het belangrijk om ook kwalitatieve analyse uit te voeren. Verzamel feedback van uw gebruikers en voer gebruikerstests uit om een dieper inzicht te krijgen in het gedrag en de voorkeuren van uw bezoekers.

Conclusie

A/B testen is een waardevolle strategie die u kunt gebruiken om de optimalisatie van uw website te verbeteren en uw conversiepercentage te verhogen. Door verschillende varianten van uw website te testen en te analyseren, kunt u de meest overtuigende versie vinden die uw bezoekers aanzet tot actie. Volg de beste praktijken, vermijd veelvoorkomende fouten en blijf continu testen en optimaliseren om het meeste uit uw A/B testen te halen.