Backlinks: wat is het?

Backlinks_ wat betekent het

Laatst bewerkt: 13/11/2023

Gepubliceerd: 24/04/2020

Wat zijn backlinks?

Wil je meer weten over backlinks en hoe ze je online aanwezigheid kunnen verbeteren? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel zullen we in detail bespreken wat backlinks zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Ze fungeren als aanbevelingen en stellen zoekmachines zoals Google in staat om de waarde en betrouwbaarheid van jouw website te beoordelen. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je website zal rangschikken in de zoekresultaten.

Maar het gaat niet alleen om kwantiteit. Het is cruciaal om kwalitatieve backlinks te verkrijgen van relevante en betrouwbare websites binnen jouw niche. Dit betekent dat je niet zomaar links moet verzamelen, maar je moet richten op het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel.

In dit artikel zullen we de verschillende soorten backlinks bespreken, strategieën om backlinks te verkrijgen en hoe je kunt beoordelen of een backlink waardevol is of niet.

Blijf lezen om te ontdekken hoe je jouw website kunt laten groeien met effectieve backlink-strategieën!

Belang van backlinks voor SEO

Backlinks spelen een cruciale rol in zoekmachineoptimalisatie. Ze fungeren als stemmen van vertrouwen voor zoekmachines, waardoor ze jouw website hoger kunnen rangschikken in de zoekresultaten.

Waarom zijn backlinks zo belangrijk? Ten eerste, zoekmachines zoals Google beschouwen backlinks als een teken van autoriteit en betrouwbaarheid. Als andere websites naar jouw website linken, geeft dit aan dat jouw content waardevol en relevant is. Dit kan jouw website helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten.

Ten tweede, backlinks kunnen zorgen voor meer organisch verkeer naar jouw website. Wanneer andere websites naar jouw website linken, kan dit potentiële bezoekers aantrekken die geïnteresseerd zijn in jouw niche of onderwerp. Dit kan resulteren in een hogere klikfrequentie en meer bezoekers naar jouw website.

Kortom, backlinks zijn een essentieel onderdeel van SEO en kunnen helpen om jouw online aanwezigheid te vergroten en meer verkeer naar jouw website te genereren.

Soorten backlinks

Er zijn verschillende soorten backlinks die je kunt verkrijgen. Het is belangrijk om te begrijpen welke soorten backlinks er zijn, zodat je een strategie kunt ontwikkelen om de juiste soorten backlinks te verkrijgen.

Natuurlijke backlinks

Dit zijn backlinks die spontaan worden geplaatst door andere websites zonder dat je hier actief om vraagt. Natuurlijke backlinks zijn vaak het resultaat van waardevolle content die andere websites willen delen.

Gastblog backlinks

Dit zijn backlinks die worden verkregen door het schrijven van gastartikelen op andere websites. Hierbij plaats je een link naar jouw website in het artikel of in de auteur-bio. Gastblog backlinks kunnen waardevol zijn, omdat ze je in staat stellen om jouw expertise te tonen en tegelijkertijd waardevolle backlinks te verkrijgen.

Sociale media backlinks

Dit zijn backlinks die worden verkregen door jouw website of content te delen op sociale media platforms. Wanneer anderen jouw content delen of linken naar jouw website op sociale media, kan dit resulteren in waardevolle backlinks.

Educatieve en overheidsbacklinks

Deze backlinks worden verkregen van educatieve instellingen of overheidswebsites. Deze websites worden vaak beschouwd als betrouwbare bronnen en het verkrijgen van backlinks van dergelijke websites kan jouw eigen website autoriteit verlenen.

Het is belangrijk om een diversiteit aan backlinks te verkrijgen van verschillende bronnen. Dit helpt om een natuurlijk linkprofiel op te bouwen en zoekmachines te laten zien dat jouw website waardevolle content biedt.

Hoe bouw je hoogwaardige backlinks op?

Nu je begrijpt wat backlinks zijn en waarom ze belangrijk zijn, laten we eens kijken naar enkele strategieën om hoogwaardige backlinks op te bouwen.

 • Creëer waardevolle content: Het creëren van waardevolle en informatieve content is een van de beste manieren om natuurlijke backlinks te verkrijgen. Wanneer jouw content waardevol is, zijn andere websites meer geneigd om ernaar te linken. Zorg ervoor dat je content relevant is voor jouw doelgroep en dat het uniek en goed geschreven is.
 • Outreach naar relevante websites: Benader andere websites binnen jouw niche en vraag of ze geïnteresseerd zijn om naar jouw content te linken. Dit kan bijvoorbeeld via e-mail of sociale media. Zorg ervoor dat je een persoonlijke en relevante benadering hebt en leg uit waarom jouw content waardevol is voor hun publiek.
 • Gastbloggen: Zoals eerder vermeld, is gastbloggen een effectieve manier om backlinks te verkrijgen. Zoek naar websites binnen jouw niche die gastblogbijdragen accepteren en bied aan om waardevolle content voor hen te schrijven. Zorg ervoor dat je een link naar jouw website opneemt in het artikel of in de auteur-bio.
 • Social media-promotie: Deel jouw content actief op sociale media platforms en moedig anderen aan om het te delen. Wanneer jouw content wordt gedeeld op sociale media, kan dit leiden tot waardevolle backlinks.

Onthoud dat het verkrijgen van hoogwaardige backlinks tijd en moeite kost. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te blijven met jouw inspanningen.

Strategieën om op natuurlijke wijze backlinks te verdienen

Naast het actief zoeken naar backlinks, zijn er ook strategieën om op natuurlijke wijze backlinks te verdienen. Hier zijn enkele ideeën:

 • Maak waardevolle content: Zoals eerder vermeld, is waardevolle content een van de beste manieren om natuurlijke backlinks te verdienen. Zorg ervoor dat jouw content informatief, uniek en relevant is voor jouw doelgroep.
 • Schrijf gastartikelen: Door gastartikelen te schrijven voor andere websites, kun je waardevolle backlinks verdienen. Zorg ervoor dat je kwalitatieve content levert en een link naar jouw website opneemt in het artikel.
 • Word een bron voor journalisten: Registreer jezelf als bron op websites zoals HARO (Help A Reporter Out) en reageer op journalisten die op zoek zijn naar bronnen voor hun artikelen. Als je wordt opgenomen in een artikel, kun je waardevolle backlinks verdienen.
 • Bouw relaties op met influencers: Werk samen met influencers binnen jouw niche en bied hen waardevolle content of producten aan. Als zij jouw content delen of ernaar linken, kan dit leiden tot waardevolle backlinks.

Het belangrijkste is om te focussen op het creëren van waarde voor jouw doelgroep. Wanneer jouw content waardevol is, zullen anderen natuurlijk naar jouw website linken.

Tools voor het analyseren en controleren van backlinks

Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je jouw backlinks kunt analyseren en controleren. Deze tools kunnen jou inzicht geven in de kwaliteit van jouw backlinks en helpen bij het identificeren van mogelijke problemen. Hier zijn enkele populaire backlink-analysetools:

 • Ahrefs: Deze tool biedt uitgebreide backlink-analyse, inclusief informatie over de kwaliteit en relevantie van jouw backlinks. Het kan ook helpen bij het identificeren van gebroken of slechte backlinks.
 • SEMrush: SEMrush biedt een breed scala aan SEO-tools, waaronder backlink-analyse. Het kan je helpen bij het identificeren van schadelijke backlinks en het monitoren van de prestaties van jouw backlinkprofiel.
 • Moz Link Explorer: Moz Link Explorer biedt gedetailleerde inzichten in jouw backlinks, inclusief informatie over domeinautoriteit en spamrisico. Het kan je helpen bij het beoordelen van de kwaliteit van jouw backlinks.

Zorg ervoor dat je regelmatig jouw backlinks controleert en eventuele problemen snel aanpakt. Dit zal jou helpen om een gezond en kwalitatief linkprofiel te behouden.

Veelvoorkomende fouten bij het opbouwen van backlinks om te vermijden

Hoewel het opbouwen van backlinks een effectieve strategie kan zijn om jouw online aanwezigheid te vergroten, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten bij het opbouwen van backlinks:

Het kopen van backlinks

Het kopen van backlinks is een praktijk die door zoekmachines wordt afgekeurd. Het kan leiden tot straffen en een negatieve invloed hebben op jouw zoekmachinepositie. Het is belangrijk om backlinks op een organische en eerlijke manier te verkrijgen.

Het verkrijgen van spammy backlinks

Het verkrijgen van backlinks van spammy websites kan jouw eigen website schaden. Zorg ervoor dat je backlinks verkrijgt van relevante en betrouwbare websites binnen jouw niche.

Het gebruik van geautomatiseerde linkbuilding-tools

Hoewel geautomatiseerde linkbuilding-tools tijdbesparend kunnen zijn, kunnen ze ook leiden tot het verkrijgen van spammy backlinks. Het is beter om handmatig backlinks op te bouwen en te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit.

Het negeren van de kwaliteit van backlinks

Het is belangrijk om de kwaliteit van backlinks te beoordelen voordat je ze accepteert. Niet alle backlinks zijn even waardevol. Zorg ervoor dat je backlinks verkrijgt van relevante en autoritaire websites.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je jouw backlink-strategie effectiever maken en jouw online aanwezigheid verbeteren.

De invloed van backlinks op zoekmachineposities

Backlinks hebben een aanzienlijke invloed op zoekmachineposities. Zoekmachines zoals Google gebruiken backlinks als een belangrijke rankingfactor bij het bepalen van de waarde en relevantie van een website.

Wanneer een website veel kwalitatieve backlinks heeft, wordt dit gezien als een teken van autoriteit en betrouwbaarheid. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alleen het aantal backlinks belangrijk is, maar ook de kwaliteit ervan. Het verkrijgen van backlinks van relevante en betrouwbare websites binnen jouw niche is essentieel voor het verbeteren van jouw zoekmachineposities.

Daarnaast is het belangrijk om een natuurlijk linkprofiel op te bouwen. Dit betekent dat jouw backlinks divers moeten zijn en afkomstig moeten zijn van verschillende bronnen. Een natuurlijk linkprofiel geeft zoekmachines het signaal dat jouw website waardevolle content biedt en helpt bij het verbeteren van jouw zoekmachineposities.