CAC: wat is het?

CAC_ wat betekent het

Laatst bewerkt: 13/11/2023

Gepubliceerd: 23/09/2023

Wat is CAC?

CAC, staat voor Customer Acquisition Cost, is een belangrijke statistiek om in de gaten te houden. Het geeft inzicht in hoeveel geld je gemiddeld moet investeren om een nieuwe klant binnen te halen. CAC omvat  de gemiddelde kosten die een bedrijf maakt om een nieuwe klant te verwerven. Het omvat alle marketing- en verkoopuitgaven die nodig zijn om potentiële klanten te bereiken en te converteren naar betalende klanten.

CAC is een belangrijke statistiek voor bedrijven om verschillende redenen. Ten eerste helpt het bij het beoordelen van de efficiëntie van je marketing- en verkoopstrategieën. Door te weten hoeveel het kost om een nieuwe klant binnen te halen, kun je bepalen of je investeringen de gewenste resultaten opleveren

Daarnaast kan CAC je ook helpen bij het bepalen van je prijsstelling en winstmarges. Als de kosten om een nieuwe klant te verwerven hoog zijn, kan het nodig zijn om je prijzen aan te passen of je kosten te verlagen om winstgevend te blijven. Bovendien kan het vergelijken van je CAC met de gemiddelde opbrengst per klant je inzicht geven in de winstgevendheid van je klantenbestand.

Het monitoren van je CAC kan ook helpen bij het identificeren van inefficiënties in je marketing- en verkoopprocessen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je CAC stijgt, kan dit een teken zijn dat je advertentiecampagnes niet zo effectief zijn als ze zouden moeten zijn. Door deze inefficiënties aan te pakken, kun je je CAC verlagen en je bedrijfsresultaten verbeteren. Nu we hebben besproken waarom CAC belangrijk is, laten we eens kijken naar de berekeningsmethode.

CAC-berekening – Formule en voorbeelden

Het berekenen van je CAC is vrij eenvoudig. Je kunt de volgende formule gebruiken:

CAC = (Totaalbedrag aan marketing- en verkoopuitgaven) / (Aantal verworven klanten in een bepaalde periode).

Laten we een voorbeeld bekijken om de berekening beter te begrijpen. Stel dat je in een maand €10.000 hebt uitgegeven aan marketing en verkoop en in diezelfde maand 100 nieuwe klanten hebt verworven. Om je CAC te berekenen, deel je de totale uitgaven door het aantal verworven klanten: €10.000 / 100 = €100.

In dit voorbeeld bedraagt je CAC dus €100 per klant. Het is belangrijk om te onthouden dat de CAC kan variëren afhankelijk van de industrie, het bedrijfsmodel en andere factoren.

Verhouding CAC – LTV

Je kost per klant (CAC) & Lifetime value (LTV) zijn 2 metrics die in evenwicht moeten zijn om als bedrijf succesvol te zijn. Dat is logisch, want je wil natuurlijk niet meer kosten uitgeven aan het aanwerven van een klant dan dat die klant je ooit zal opbrengen.

Voor innovatieve bedrijven die snel & viraal willen groeien, wordt er vaak gemikt op een bepaalde ratio, namelijk 3:1

LTV / CAC > 3:1

In de praktijk betekent dat dat voor elke euro die je uitgeeft om een klant aan te trekken, je op termijn minstens 3 euro terug krijgt.

Factoren die van invloed zijn op CAC

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op je CAC. Het begrijpen van deze factoren kan je helpen bij het identificeren van mogelijkheden om je CAC te optimaliseren en je marketing- en verkoopinspanningen te verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke factoren om rekening mee te houden:

  • Doelgroep: De doelgroep die je probeert te bereiken, kan van invloed zijn op je CAC. Als je je richt op een nichepubliek of een zeer specifieke markt, kan het zijn dat je hogere marketingkosten hebt om die doelgroep te bereiken. Aan de andere kant kan het richten op een breder publiek mogelijk leiden tot lagere CAC, maar het kan ook leiden tot minder kwalitatieve leads.
  • Marketingkanalen: De marketingkanalen die je gebruikt, kunnen ook invloed hebben op je CAC. Sommige kanalen kunnen duurder zijn dan andere, en de effectiviteit van elk kanaal kan variëren. Het is belangrijk om je marketinguitgaven te analyseren en te optimaliseren om de meest kostenefficiënte kanalen te identificeren.
  • Concurrentie: De concurrentie in je branche kan ook van invloed zijn op je CAC. Als je concurreert met andere bedrijven om dezelfde doelgroep, kan het zijn dat je hogere kosten moet maken om jezelf te onderscheiden en klanten te overtuigen om voor jou te kiezen. Het is belangrijk om je concurrenten te analyseren en unieke waardeproposities te ontwikkelen om je CAC te optimaliseren.

Nu we enkele factoren hebben besproken die van invloed kunnen zijn op je CAC, laten we eens kijken naar enkele strategieën om je CAC te verlagen.

Strategieën om CAC te verlagen

Het verlagen van je CAC kan je helpen je marketing- en verkoopkosten te optimaliseren en je bedrijfsresultaten te verbeteren. Hier zijn enkele strategieën die je kunt overwegen om je CAC te verlagen:

  • Verbeter je targeting: Door je targeting te verfijnen en je te richten op de meest relevante doelgroep, kun je je CAC verlagen. Door te begrijpen wie je ideale klanten zijn en waar ze zich bevinden, kun je je marketinginspanningen effectiever inzetten en je CAC optimaliseren.
  • Optimaliseer je marketingkanalen: Analyseer je marketingkanalen en identificeer de meest kostenefficiënte kanalen. Door je marketingbudget te verschuiven naar kanalen die de beste resultaten opleveren, kun je je CAC verlagen en je ROI verbeteren.
  • Verbeter je conversieratio: Het verbeteren van je conversieratio kan ook bijdragen aan het verlagen van je CAC. Door je website en landingspagina’s te optimaliseren, je aanbod te verfijnen en je verkoopproces te stroomlijnen, kun je meer leads converteren naar betalende klanten en je CAC verlagen.

Tools en hulpmiddelen voor het volgen en analyseren van CAC

Het volgen en analyseren van je CAC kan enigszins complex zijn, vooral als je met grote hoeveelheden gegevens werkt. Gelukkig zijn er verschillende tools en hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het volgen en analyseren van je CAC. Hier zijn enkele populaire opties:

  • Google Analytics: Google Analytics is een krachtige tool waarmee je verschillende statistieken, waaronder CAC, kunt volgen. Het stelt je in staat om je marketingkanalen en -campagnes te volgen en de prestaties te meten.
  • Customer Relationship Management (CRM) software: CRM-software stelt je in staat om je klantenbestand te beheren en de kosten van het verwerven van klanten bij te houden. Het kan ook helpen bij het analyseren van je verkoopprestaties en het identificeren van mogelijkheden om je CAC te optimaliseren.
  • Marketingautomatiseringstools: Marketingautomatiseringstools kunnen je helpen bij het volgen en analyseren van je marketingactiviteiten, inclusief je CAC. Ze bieden vaak geavanceerde rapportagemogelijkheden en kunnen je helpen bij het identificeren van trends en patronen in je gegevens.
  • Je advertentiekanalen: om exact te zien hoeveel je uitgeeft aan advertenties