Concurrentieanalyse: wat is het?

Concurrentieanalyse_ wat betekent het

Laatst bewerkt: 13/11/2023

Gepubliceerd: 22/09/2023

Wat is concurrentieanalyse?

Concurrentieanalyse is een essentieel onderdeel van elke succesvolle bedrijfsstrategie. Het helpt je om de sterke en zwakke punten van je concurrenten te begrijpen, zodat je beter kunt reageren op de markt en een voorsprong kunt behouden op je concurrentie.

Of je nu een klein bedrijf runt of een grote onderneming hebt, het begrijpen van je concurrenten is cruciaal. Door middel van concurrentieanalyse kun je ontdekken welke marketing- en verkoopstrategieën ze gebruiken, hoe ze hun doelgroep aanspreken en wat hun unieke verkooppunten zijn.

Op basis van de resultaten van een concurrentieanalyse kun je je eigen sterke punten benadrukken en je zwakke punten verbeteren. Je kunt nieuwe kansen identificeren en je positie in de markt optimaliseren. Kortom, concurrentieanalyse biedt waardevolle inzichten die je kunnen helpen om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Dus als je wilt slagen in een competitieve markt, is concurrentieanalyse absoluut noodzakelijk. Door de strategieën van je concurrenten te begrijpen en hun acties te anticiperen, kun je een sterke positie opbouwen en je concurrentie verpletteren.

Waarom is concurrentieanalyse belangrijk?

Concurrentieanalyse is belangrijk omdat het je in staat stelt om de concurrentie een stap voor te blijven. Door de sterke en zwakke punten van je concurrenten te kennen, kun je je eigen strategieën en tactieken aanpassen om een voorsprong te behouden.

Een grondige concurrentieanalyse stelt je in staat om te begrijpen hoe je concurrenten hun doelgroep aanspreken en hoe ze hun producten of diensten positioneren. Dit stelt je in staat om je eigen unieke waardepropositie te ontwikkelen en je te onderscheiden van de concurrentie.

Bovendien kan concurrentieanalyse je helpen om nieuwe kansen te identificeren. Door te kijken naar de marketing- en verkoopstrategieën van je concurrenten, kun je mogelijkheden ontdekken die ze over het hoofd hebben gezien. Dit stelt je in staat om je marktaandeel te vergroten en nieuwe doelgroepen aan te boren.

Kortom, concurrentieanalyse is belangrijk omdat het je helpt om je bedrijf te positioneren en je concurrentievoordeel te behouden. Het stelt je in staat om de concurrentie een stap voor te blijven en je bedrijf te laten groeien.

Stappenplan voor het uitvoeren van een concurrentieanalyse

Het uitvoeren van een concurrentieanalyse kan een complex proces zijn, maar het kan je waardevolle inzichten opleveren over je concurrenten en de markt waarin je opereert. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om een grondige concurrentieanalyse uit te voeren:

 1. Identificeer je belangrijkste concurrenten: Begin met het identificeren van de belangrijkste spelers in de markt. Dit kunnen directe concurrenten zijn die vergelijkbare producten of diensten aanbieden, of indirecte concurrenten die een alternatieve oplossing bieden voor hetzelfde probleem.
 2. Verzamel informatie: Verzamel zoveel mogelijk informatie over je concurrenten. Dit kan onder meer betrekking hebben op hun producten of diensten, prijsstelling, distributiekanalen, marketing- en verkoopstrategieën, doelgroepen en klanttevredenheid. Gebruik zowel primaire bronnen, zoals hun website en marketingmateriaal, als secundaire bronnen, zoals brancheonderzoeken en nieuwsartikelen.
 3. Analyseer hun sterke en zwakke punten: Analyseer de sterke en zwakke punten van je concurrenten. Wat doen ze goed en waar liggen hun zwakke punten? Dit kan je helpen om kansen te identificeren waar je je op kunt richten en om je eigen zwakke punten te verbeteren.
 4. Bepaal je eigen concurrentievoordeel: Op basis van je concurrentieanalyse kun je bepalen wat jouw unieke concurrentievoordeel is. Wat maakt jou anders en beter dan je concurrenten? Dit kan bijvoorbeeld je productkwaliteit, klantenservice of innovatievermogen zijn.
 5. Pas je strategie aan: Gebruik de inzichten die je hebt opgedaan uit de concurrentieanalyse om je strategie aan te passen. Identificeer nieuwe kansen en optimaliseer je positionering in de markt. Zorg ervoor dat je je concurrentievoordeel benadrukt in je marketing- en verkoopinspanningen.

Het uitvoeren van een concurrentieanalyse kan tijdrovend zijn, maar het is een waardevol proces dat je helpt om een sterke positie op te bouwen in de markt.

Tools voor concurrentieanalyse

Gelukkig zijn er verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het uitvoeren van een concurrentieanalyse. Deze tools bieden inzicht in de strategieën en tactieken van je concurrenten en stellen je in staat om je eigen positie te verbeteren. Hier zijn enkele populaire tools voor concurrentieanalyse:

 1. SEMrush: SEMrush is een krachtige tool waarmee je de organische zoekresultaten van je concurrenten kunt analyseren. Je kunt zien welke zoekwoorden ze targeten, welke backlinks ze hebben en hoe hun organisch verkeer zich verhoudt tot dat van jou.
 2. Moz: Moz is een uitgebreide SEO-tool die je helpt bij het analyseren van de SEO-strategie van je concurrenten. Je kunt zien welke zoekwoorden ze targeten, hoe ze scoren in de zoekresultaten en welke backlinks ze hebben.
 3. SpyFu: SpyFu is een tool waarmee je kunt zien welke zoekwoorden je concurrenten targeten in hun betaalde zoekcampagnes. Je kunt ook informatie krijgen over hun advertentiebudget en de effectiviteit van hun advertenties.
 4. SimilarWeb: SimilarWeb is een tool waarmee je het verkeer en de engagement van je concurrenten kunt analyseren. Je kunt zien waar hun verkeer vandaan komt, welke pagina’s het populairst zijn en hoe lang bezoekers op hun site blijven.
 5. Ad transparency tools van Facebook, Instagram, TikTok, Google, … : alle grote advertentieplatformen hebben tegenwoordig een advertentiebiliotheek waarin je een concurrent kan opzoeken en kan zien welke advertenties deze concurrent op dit moment promoot. Dit is erg waardevol om te achterhalen welke value proposition & messaging ze uitspelen in hun online marketing.

Deze tools kunnen je waardevolle inzichten bieden over je concurrenten en je helpen om je eigen strategieën en tactieken aan te passen.

Analyseren van concurrentie over verschillende kanalen

Concurrentieanalyse beperkt zich niet tot één kanaal. Het is belangrijk om de concurrentie over verschillende kanalen te analyseren om een volledig beeld te krijgen van hun strategieën en tactieken. Hier zijn enkele kanalen waar je naar kunt kijken bij het analyseren van je concurrenten:

 • Website: Analyseer de website van je concurrenten om te zien hoe ze hun producten of diensten presenteren. Let op het ontwerp, de gebruiksvriendelijkheid en de inhoud van de website.
 • Social media: Bekijk de social media-accounts van je concurrenten om te zien hoe ze betrokkenheid genereren en hun doelgroep aanspreken. Let op het type content dat ze delen, de frequentie van hun berichten en de betrokkenheid van hun volgers.
 • Content marketing: Analyseer de contentmarketingstrategie van je concurrenten om te zien welke onderwerpen ze behandelen en welke formats ze gebruiken. Let op de kwaliteit van hun content en de betrokkenheid van hun lezers.
 • Paid advertising: Onderzoek de betaalde advertenties van je concurrenten om te zien welke zoekwoorden ze targeten en welke advertentieplatforms ze gebruiken. Let op de effectiviteit van hun advertenties en de consistentie van hun boodschap.
 • Partnerships: Met welke partners werken je concurrenten samen? Door ze in kaart te brengen, vind je zelf ongetwijfeld ook nieuwe potentiële partnerships.
 • E-mailmarketing: Welke e-mail(flow)s hebben je concurrenten opgezet om klanten te overtuigen?

Door de concurrentie over verschillende kanalen te analyseren, krijg je een holistisch beeld van hun strategieën en kun je bepalen waar je kansen hebt om jezelf te onderscheiden.

Identificeren van de sterke en zwakke punten van concurrenten

Een belangrijk onderdeel van concurrentieanalyse is het identificeren van de sterke en zwakke punten van je concurrenten. Dit stelt je in staat om te begrijpen waar ze goed in zijn en waar ze tekortschieten, zodat je je eigen strategie kunt aanpassen. Hier zijn enkele aspecten waar je naar kunt kijken bij het identificeren van de sterke en zwakke punten van je concurrenten:

 • Product of dienst: Analyseer het product of de dienst van je concurrenten. Wat zijn de unieke kenmerken en voordelen? Hoe verhoudt het zich tot jouw product of dienst? Let ook op eventuele tekortkomingen of beperkingen.
 • Prijsstrategie: Vergelijk de prijzen van je concurrenten met die van jou. Zijn ze hoger of lager? Bieden ze extra waarde voor de prijs? Let ook op kortingen, aanbiedingen of bundels die ze aanbieden.
 • Marketing- en verkoopstrategieën: Analyseer de marketing- en verkoopstrategieën van je concurrenten. Hoe bereiken ze hun doelgroep? Welke kanalen en tactieken gebruiken ze? Let op eventuele innovatieve benaderingen of succesvolle campagnes.
 • Klanttevredenheid: Onderzoek de klanttevredenheid van je concurrenten. Zijn er klachten of negatieve recensies? Hoe reageren ze op feedback? Let ook op positieve beoordelingen en aanbevelingen.

Door de sterke en zwakke punten van je concurrenten te identificeren, kun je bepalen waar je kansen hebt om jezelf te positioneren en je concurrentievoordeel te behouden.

Bepalen van je eigen concurrentievoordeel

Op basis van je concurrentieanalyse kun je bepalen wat jouw unieke concurrentievoordeel is. Wat maakt jou anders en beter dan je concurrenten? Hier zijn enkele manieren waarop je jezelf kunt onderscheiden van de concurrentie:

 • Productkwaliteit: Zorg ervoor dat je product of dienst van hoge kwaliteit is en voldoet aan de behoeften van je doelgroep. Bied extra functies, voordelen of innovaties die je concurrenten niet hebben.
 • Klantenservice: Bied uitstekende klantenservice om jezelf te onderscheiden van je concurrenten. Reageer snel op vragen en problemen, en zorg ervoor dat je klanten zich gewaardeerd voelen.
 • Prijsstrategie: Pas je prijsstrategie aan om je concurrentievoordeel te benadrukken. Bied bijvoorbeeld lagere prijzen dan je concurrenten, of creëer bundels of aanbiedingen die extra waarde bieden.
 • Innovatie: Blijf innoveren om jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Introduceer nieuwe producten, functies of technologieën die je concurrenten niet hebben.

Door je eigen concurrentievoordeel te bepalen, kun je jezelf positioneren als de beste keuze voor je doelgroep en een voorsprong behouden op je concurrenten.

Gebruik van concurrentieanalyse in je marketingstrategie

Concurrentieanalyse kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het ontwikkelen van je marketingstrategie. Het helpt je om je doelgroep beter te begrijpen, je concurrentievoordeel te benadrukken en je positionering in de markt te optimaliseren. Een succesvolle marketingstrategie is gericht op het vinden van gouden formule(s) voor de volgende componenten:

Succesvolle marketing is een gouden combo van =  doelgroep x messaging x kanalen

 • Doelgroep: Analyseer de doelgroep van je concurrenten om te begrijpen wie ze targeten en hoe ze hen aanspreken. Pas je eigen doelgroepstrategie aan om je te richten op onderbenutte marktsegmenten.
 • Messaging: Analyseer de boodschap en de tone of voice van je concurrenten. Zorg ervoor dat je jezelf onderscheidt door een unieke boodschap te communiceren die aansluit bij de behoeften en waarden van je doelgroep.
 • Kanalen: Analyseer de kanalen en tactieken die je concurrenten gebruiken om hun doelgroep ook te bereiken.