CPC: wat is het?

CPC_ wat betekent het

Laatst bewerkt: 13/11/2023

Gepubliceerd: 23/09/2023

CPC, oftewel Cost Per Click, is een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van online adverteren. Het is een manier om de kosten te bepalen die u betaalt wanneer iemand op uw advertentie klikt. Met CPC betaalt u alleen wanneer gebruikers daadwerkelijk op uw advertentie klikken. Dit is vooral voordelig omdat u geld besteedt aan resultaten, in plaats van alleen impressies. Het stelt adverteerders in staat om hun budgetten beter te beheren.

CPC is vooral relevant voor adverteren op platforms zoals Google AdWords, Bing Ads of Facebook Ads. Het is essentieel om CPC te begrijpen en hoe het werkt als u op deze platforms wilt adverteren. Door CPC te begrijpen, kunt u strategieën ontwikkelen om uw advertentiebudget effectiever te gebruiken en een hoger rendement op uw investering te behalen.

Hoe werkt CPC?

CPC werkt op basis van een veilingmodel. Adverteerders bieden een bepaald bedrag dat zij bereid zijn te betalen voor een klik op hun advertentie. Wanneer een gebruiker zoekt naar relevante zoekwoorden of bepaalde criteria voldoet, worden de advertenties getoond. De advertenties met de hoogste biedingen en relevantie worden bovenaan geplaatst.

Wanneer een gebruiker op een advertentie klikt, wordt het bod van de winnende adverteerder gebruikt om de kosten per klik te bepalen. Dit betekent dat u alleen betaalt wanneer iemand daadwerkelijk op uw advertentie klikt. Als niemand op uw advertentie klikt, betaalt u niets.

CPC kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de concurrentie, de kwaliteit van uw advertenties en de relevantie van uw zoekwoorden. We zullen later in dit artikel meer ingaan op deze factoren.

Voordelen van het gebruik van CPC-adverteren

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van CPC-adverteren. Ten eerste betaalt u alleen wanneer er daadwerkelijk op uw advertentie wordt geklikt. Dit betekent dat u uw budget kunt besteden aan resultaten, in plaats van alleen impressies. Dit maakt CPC een kosteneffectieve manier van adverteren, vooral voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten.

Een ander voordeel van CPC-adverteren is dat u de controle heeft over uw advertentie-uitgaven. U kunt uw biedingen aanpassen op basis van uw budget en doelen. Als u bijvoorbeeld merkt dat een bepaalde zoekterm niet veel conversies oplevert, kunt u uw bod verlagen of zelfs stoppen met adverteren voor die zoekterm. Dit stelt u in staat om uw advertentiebudget effectiever te gebruiken en een hoger rendement op uw investering te behalen.

Daarnaast kunt u met CPC-adverteren uw advertentieprestaties meten en analyseren. U heeft inzicht in het aantal klikken, het aantal conversies en de kosten per conversie. Dit stelt u in staat om uw campagnes te optimaliseren en te focussen op de meest effectieve strategieën.

CPC vs. CPM (cost per thousand impressions)

Naast CPC is er nog een ander veelgebruikt prijsmodel in online adverteren, namelijk CPM of Cost Per Thousand Impressions. Bij CPM betaalt u voor elke duizend keer dat uw advertentie wordt weergegeven, ongeacht of erop wordt geklikt. Dit kan handig zijn als uw doel is om zoveel mogelijk zichtbaarheid te krijgen, maar het kan ook duur zijn als u geen klikken of conversies genereert.

CPC daarentegen geeft u meer controle over uw uitgaven en stelt u in staat om alleen te betalen voor resultaten. U betaalt alleen wanneer er daadwerkelijk op uw advertentie wordt geklikt, wat betekent dat u uw budget kunt besteden aan kwalitatieve leads en conversies. Dit maakt CPC een aantrekkelijke optie voor adverteerders die gerichte resultaten willen behalen.

Factoren die van invloed zijn op je CPC

CPC kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om deze factoren te begrijpen, zodat u uw CPC kunt optimaliseren en een hoger rendement op uw investering kunt behalen. Enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op CPC zijn:

 1. Concurrentie: Hoe meer adverteerders bieden op dezelfde zoekwoorden, hoe hoger de CPC kan zijn. Populaire zoekwoorden met veel concurrentie kunnen leiden tot hogere kosten per klik.
 2. Kwaliteitsscore: Platforms zoals Google AdWords gebruiken een kwaliteitsscore om de relevantie en kwaliteit van uw advertenties te beoordelen. Hoe hoger uw kwaliteitsscore, hoe lager uw CPC kan zijn.
 3. Advertentiepositie: De positie van uw advertentie op de zoekresultatenpagina kan van invloed zijn op de CPC. Advertenties die hoger in de resultaten worden weergegeven, hebben vaak een hogere CPC.
 4. Relevantie van zoekwoorden: Het gebruik van relevante zoekwoorden kan uw CPC beïnvloeden. Als uw zoekwoorden goed aansluiten bij de intentie van de gebruiker, kan dit resulteren in een lagere CPC.
 5. Advertentieprestaties: De prestaties van uw advertenties, zoals de click-through-rate (CTR) en de conversieratio, kunnen van invloed zijn op uw CPC. Advertenties met een hoge CTR en conversieratio kunnen leiden tot een lagere CPC.

Het is belangrijk om deze factoren in gedachten te houden bij het opzetten en optimaliseren van uw CPC-campagnes. Door rekening te houden met deze factoren kunt u uw advertentiebudget effectiever gebruiken en betere resultaten behalen.

Hoe bereken je de CPC?

CPC kan worden berekend met de volgende formule:

CPC = Totale advertentiekosten / Aantal klikken

Bijvoorbeeld, als je €100 besteed aan advertenties en je hebt 50 klikken gegenereerd, dan is je CPC €2.

Het is belangrijk om je CPC regelmatig te meten en te analyseren om ervoor te zorgen dat je je  budget effectief gebruikt en een positief rendement op uw investering behaalt. Door te experimenteren met verschillende biedingen, zoekwoorden en advertenties kan je je CPC optimaliseren en betere resultaten behalen.

Strategieën om CPC-campagnes te optimaliseren

Het optimaliseren van uw CPC-campagnes is essentieel om de kosten te verlagen en betere resultaten te behalen. Hier zijn enkele strategieën die u kunt gebruiken om uw CPC te optimaliseren:

 • Zoekwoordenonderzoek: Doe grondig onderzoek naar relevante zoekwoorden voor uw doelgroep. Gebruik tools zoals de Zoekwoordplanner van Google AdWords om zoekwoorden te vinden met een redelijke concurrentie en een hoog zoekvolume.
 • Optimaliseer uw advertenties: Schrijf boeiende advertentieteksten die de aandacht trekken van uw doelgroep. Gebruik relevante zoekwoorden in uw advertenties en zorg ervoor dat ze aansluiten bij de intentie van de gebruiker.
 •  Test verschillende advertentie-indelingen: Experimenteer met verschillende advertentie-indelingen, zoals tekstadvertenties, beeldadvertenties of videoadvertenties. Kijk welke indeling het beste werkt voor uw doelgroep en branche.
 • Gebruik advertentie-extensies: Maak gebruik van advertentie-extensies om meer informatie weer te geven bij uw advertenties, zoals locatiegegevens, sitelinks of telefoonnummers. Dit kan de relevantie en klikfrequentie van uw advertenties verhogen.
 • Optimaliseer uw landingspagina’s: Zorg ervoor dat uw landingspagina’s relevant en overtuigend zijn. Optimaliseer uw pagina’s voor conversies en zorg ervoor dat ze snel laden op zowel desktop als mobiele apparaten.
 • Monitor en analyseer uw campagnes: Houd uw campagnes regelmatig in de gaten en analyseer de prestaties van uw advertenties. Pas uw biedingen en zoekwoorden aan op basis van de resultaten.

Door deze strategieën toe te passen, kunt u uw CPC optimaliseren en betere resultaten behalen met uw online advertenties.

Fouten om te vermijden bij CPC-adverteren

Bij het opzetten en beheren van CPC-campagnes zijn er enkele veelvoorkomende fouten die u moet vermijden. Enkele van deze fouten zijn:

 • Het negeren van de kwaliteitsscore: De kwaliteitsscore is een belangrijke factor bij het bepalen van uw CPC. Negeer de kwaliteitsscore niet en zorg ervoor dat uw advertenties relevant en van hoge kwaliteit zijn.
 • Niet testen en optimaliseren: Het is belangrijk om uw campagnes te testen en te optimaliseren om de beste resultaten te behalen. Blijf experimenteren met verschillende biedingen, zoekwoorden en advertentie-indelingen.
 • Niet monitoren van campagnes: Het is essentieel om uw campagnes regelmatig te monitoren en de prestaties ervan te analyseren. Houd uw CPC, CTR en conversieratio in de gaten en pas uw strategieën aan op basis van de resultaten.
 • Geen doelgroepgerichte advertenties: Adverteren voor iedereen kan leiden tot een hogere CPC en lagere conversies. Richt u op uw doelgroep en gebruik relevante zoekwoorden en advertentieteksten om uw advertenties zo effectief mogelijk te maken.
 • Te veel bieden op zoekwoorden: Het kan verleidelijk zijn om veel te bieden op populaire zoekwoorden, maar dit kan leiden tot hogere kosten en lagere winstmarges. Zorg ervoor dat uw biedingen in lijn zijn met uw budget en doelen.

Door deze fouten te vermijden, kunt u uw CPC-campagnes optimaliseren en betere resultaten behalen.

Tools voor CPC-adverteren

Er zijn verschillende tools beschikbaar die u kunnen helpen bij het beheren en optimaliseren van uw CPC-campagnes. Enkele populaire tools zijn:

 • Google Ads: Google Ads is een krachtig platform voor het beheren van CPC-campagnes. Het biedt gedetailleerde analyses, biedingsmogelijkheden en targetingopties.
 • Bing Ads: Bing Ads is een alternatief voor Google AdWords en biedt vergelijkbare functies voor het beheren van CPC-campagnes op het Bing-zoeknetwerk.
 •  Facebook Ads: Facebook Ads is een effectieve tool voor het targeten van specifieke doelgroepen en het beheren van CPC-campagnes op het Facebook-platform.
 • TikTok Ads: Via TikTok kan je op een gelijkaardige manier adverteren als de klassieke advertentiekanalen Google & Facebook.

Het gebruik van deze tools kan u helpen om uw CPC-campagnes effectiever te beheren en betere resultaten te behalen.

Conclusie

CPC, of Cost Per Click, is een belangrijke term in de wereld van online adverteren. Het stelt adverteerders in staat om alleen te betalen wanneer gebruikers daadwerkelijk op hun advertenties klikken. Dit maakt CPC een kosteneffectieve manier van adverteren, vooral voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten.

Door CPC te begrijpen en te leren hoe u het kunt optimaliseren, kunt u uw advertentiebudget effectiever besteden en een hoger rendement op uw investering behalen. Door strategieën toe te passen zoals zoekwoordenonderzoek, het optimaliseren van advertenties en het monitoren van campagnes, kunt u uw CPC optimaliseren en betere resultaten behalen.

Het is belangrijk om de factoren die van invloed zijn op CPC in gedachten te houden, zoals concurrentie, kwaliteitsscore en advertentieprestaties. Door rekening te houden met deze factoren en veelvoorkomende fouten te vermijden, kunt u uw CPC-campagnes optimaliseren en betere resultaten behalen.