Funnel: wat is het?

Funnel_ wat betekent het

Laatst bewerkt: 13/11/2023

Gepubliceerd: 22/09/2023

Een funnel, ook wel bekend als een sales- of marketing funnel, is een visueel concept dat de klantreis van bewustwording tot aankoop vertegenwoordigt. Het is een strategisch proces dat potentiële klanten door verschillende fasen begeleidt, met als uiteindelijk doel ze om te zetten in betalende klanten. In dit artikel zullen we ingaan op wat een funnel precies is en hoe het kan helpen bij het optimaliseren van je marketingstrategie.

Het begrijpen van het concept van een funnel

Een funnel is eigenlijk een denkbeeldige trechter die de klantreis visualiseert. In de bovenste fase van de funnel, ook wel de bovenste trechter genoemd, worden potentiële klanten zich bewust van jouw product of dienst. Dit kan gebeuren via sociale media, blogposts of advertenties. Vervolgens worden ze geleid naar de volgende fase, waarin ze meer geïnteresseerd raken en op zoek gaan naar informatie.

Naarmate potentiële klanten door de funnel vorderen, worden ze steeds warmer en neemt de kans op conversie toe. In de laatste fase worden ze omgezet in betalende klanten door bijvoorbeeld aankopen te doen of zich aan te melden voor een nieuwsbrief. Een goed geoptimaliseerde funnel kan je helpen om je marketinginspanningen nauwkeuriger te richten en te meten, en uiteindelijk meer succesvolle conversies te genereren.

Hoe funnels werken in marketing

Funnels spelen een essentiële rol in marketing door potentiële klanten door de verschillende fasen van de klantreis te leiden. Het doel is om de juiste boodschap op het juiste moment aan te bieden, zodat potentiële klanten steeds meer betrokken raken bij jouw product of dienst.

In de bovenste fase van de funnel draait het om bewustwording. Potentiële klanten worden blootgesteld aan jouw merk en leren meer over wat je te bieden hebt. Dit kan gebeuren via advertenties, social media posts of blogartikelen. Het doel is om hun aandacht te trekken en hen geïnteresseerd te maken in wat je te bieden hebt.

Naarmate potentiële klanten verder gaan in de funnel, komen ze in de tweede fase terecht, waarin ze interesse beginnen te tonen en op zoek gaan naar meer informatie. Dit is het moment waarop je hen relevante content kunt aanbieden, zoals gedetailleerde productbeschrijvingen, klantrecensies of casestudies. Het doel is om hen te overtuigen van de waarde van jouw product of dienst en hen te laten geloven dat het hun problemen kan oplossen.

In de laatste fase van de funnel is het tijd om potentiële klanten te converteren naar betalende klanten. Dit kan gebeuren door hen aantrekkelijke aanbiedingen te doen, zoals kortingen, gratis proefperiodes of exclusieve deals. Het doel is om hen over de streep te trekken en hen te laten handelen.

Soorten funnels en hun doelen

Er zijn verschillende soorten funnels die je kunt gebruiken, afhankelijk van je specifieke marketingdoelen. Hier zijn enkele voorbeelden van veelvoorkomende funnels en hun doelen:

 • Leadgeneratie funnel: Deze funnel richt zich op het verzamelen van leads, potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Het doel is om hun contactgegevens te verkrijgen, zoals hun e-mailadres, zodat je ze kunt benaderen met gerichte marketingcampagnes.
 • Verkoopfunnel: Deze funnel richt zich op het genereren van directe verkopen. Het doel is om potentiële klanten te overtuigen om direct tot aankoop over te gaan, bijvoorbeeld door hen een exclusieve korting of een tijdelijke aanbieding aan te bieden.
 • Onboarding funnel: Deze funnel richt zich op het onboarden van nieuwe klanten en hen te begeleiden bij het gebruik van jouw product of dienst. Het doel is om hen een positieve ervaring te bieden, zodat ze tevreden blijven en mogelijk herhaalaankopen doen.

Zelf gebruik ik meestal het AAARRR-framework oftewel de pirate funnel.

Het belang van een goed gestructureerde funnel

Een goed gestructureerde funnel is essentieel voor het succes van je marketingstrategie. Het helpt je om potentiële klanten op het juiste moment de juiste boodschap te bieden en hen geleidelijk door de klantreis te leiden. Hier zijn enkele redenen waarom een goed gestructureerde funnel belangrijk is:

 • Efficiëntie: Een goed gestructureerde funnel zorgt ervoor dat je marketinginspanningen efficiënter worden. Je kunt gerichte boodschappen aanbieden aan potentiële klanten op basis van hun interesse en gedrag, waardoor je de kans vergroot dat ze converteren.
 • Meetbaarheid: Een goed gestructureerde funnel stelt je in staat om je marketinginspanningen nauwkeurig te meten en te analyseren. Je kunt zien welke fasen goed presteren en welke verbetering behoeven, zodat je je strategie kunt optimaliseren.
 • Personalisatie: Met een goed gestructureerde funnel kun je gepersonaliseerde boodschappen aanbieden aan potentiële klanten op basis van hun specifieke behoeften en interesses. Dit verhoogt de kans dat ze betrokken raken bij jouw merk en uiteindelijk converteren.
 • Klanttevredenheid: Een goed gestructureerde funnel zorgt voor een positieve klantervaring. Potentiële klanten krijgen relevante informatie op het juiste moment, waardoor ze zich begrepen en gewaardeerd voelen.

Het creëren van een effectieve funnel voor je bedrijf

Het creëren van een effectieve funnel voor je bedrijf vereist een grondige planning en strategie. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een effectieve funnel te creëren:

 • Bepaal je doelgroep: Identificeer je ideale klant en begrijp hun behoeften, interesses en pijnpunten. Dit stelt je in staat om gerichte boodschappen te creëren die resoneren met je doelgroep.
 • Definieer je funnelfasen: Bepaal de verschillende fasen van je funnel en wat er in elke fase moet gebeuren. Dit kan variëren afhankelijk van je product of dienst, maar de basisfasen zijn meestal bewustwording, interesse, overweging en actie.
 • Creëer relevante content: Ontwikkel content die aansluit bij elke fase van de funnel en de behoeften van je doelgroep. Dit kan variëren van blogartikelen en video’s tot e-books en webinars.
 • Implementeer marketingautomatisering: Maak gebruik van marketingautomatiseringstools om je funnel te automatiseren en potentiële klanten op het juiste moment de juiste boodschap te sturen. Dit bespaart tijd en zorgt voor consistente communicatie.
 • Monitor en optimaliseer: Volg de prestaties van je funnel en analyseer de resultaten. Identificeer welke fasen goed presteren en welke verbetering behoeven. Pas je strategie aan op basis van deze inzichten.

De belangrijkste elementen van een succesvolle funnel

Een succesvolle funnel bevat verschillende elementen die samenwerken om potentiële klanten te converteren naar betalende klanten. Hier zijn enkele belangrijke elementen van een succesvolle funnel:

 • Aantrekkelijke en relevante content: De content die je aanbiedt in elke fase van de funnel moet aantrekkelijk en relevant zijn voor je doelgroep. Het moet hen helpen bij het oplossen van hun problemen en hen overtuigen van de waarde van jouw product of dienst.
 • Duidelijke call-to-actions: Elke fase van de funnel moet duidelijke call-to-actions bevatten die potentiële klanten aansporen tot actie. Dit kunnen knoppen zijn om een aankoop te doen, een formulier in te vullen of contact op te nemen met je bedrijf.
 • Marketing automation: Het gebruik van marketingautomatiseringstools stelt je in staat om je funnel te automatiseren en potentiële klanten op het juiste moment de juiste boodschap te sturen. Dit bespaart tijd en zorgt voor consistente communicatie.
 • Nauwkeurige targeting: Een succesvolle funnel richt zich op de juiste doelgroep op het juiste moment. Dit vereist nauwkeurige targeting op basis van demografische gegevens, interesses en gedrag van potentiële klanten.
 • Ondersteuning van sales: Een succesvolle funnel werkt nauw samen met je sales team. Zorg ervoor dat er een naadloze overgang is tussen marketing en sales, zodat potentiële klanten soepel worden overgedragen aan het sales team voor verdere opvolging.

Tools en software voor het bouwen en optimaliseren van funnels

Er zijn verschillende tools en software beschikbaar die je kunnen helpen bij het bouwen en optimaliseren van je funnels. Hier zijn enkele populaire opties:

ClickFunnels: ClickFunnels is een alles-in-één platform voor het bouwen van funnels. Het biedt een eenvoudige drag-and-drop interface en een breed scala aan sjablonen om uit te kiezen.

Leadpages: Leadpages is een tool voor het maken van aangepaste landingspagina’s en het bouwen van eenvoudige funnels. Het biedt ook geavanceerde functies zoals A/B-testen en integraties met andere tools.

Mailchimp: Mailchimp is een populaire e-mailmarketingtool die ook funnels en automatisering biedt. Het stelt je in staat om e-mails te sturen op basis van specifieke acties en gedrag van potentiële klanten.

HubSpot: HubSpot is een uitgebreid CRM- en marketingautomatiseringsplatform. Het biedt tools voor het bouwen van funnels, het beheren van contacten en het analyseren van resultaten.

En ga zo maar door.

Voorbeelden van succesvolle funnels in verschillende industrieën

Om een beter begrip te krijgen van hoe funnels werken en hoe ze kunnen worden toegepast in verschillende industrieën, laten we enkele voorbeelden bekijken:

E-commerce: Een e-commerce funnel zou kunnen bestaan uit advertenties op sociale media om potentiële klanten bewust te maken van een nieuw product, gevolgd door een landingspagina met gedetailleerde productinformatie en klantrecensies. Vervolgens kan er een e-mailcampagne worden gestart met exclusieve aanbiedingen om potentiële klanten te converteren naar betalende klanten.

Dienstverlening: Een dienstverlenende funnel kan beginnen met het aanbieden van waardevolle content, zoals whitepapers of webinars, om potentiële klanten bewust te maken van de expertise van het bedrijf. Vervolgens kunnen potentiële klanten worden uitgenodigd voor een gratis consult of demo, gevolgd door een gepersonaliseerde offerte om hen te converteren naar betalende klanten.

Online cursussen: Een funnel voor online cursussen kan beginnen met het aanbieden van een gratis e-book of een mini-cursus om potentiële cursisten bewust te maken van de waarde van de cursus. Vervolgens kan er een e-mailcampagne worden gestart met testimonials en exclusieve aanbiedingen om potentiële cursisten te converteren naar betalende cursisten.

Een goed geoptimaliseerde funnel is van onschatbare waarde bij het genereren van conversies en verkoop. Het stelt je in staat om potentiële klanten op het juiste moment de juiste boodschap te bieden en hen geleidelijk door de klantreis te leiden. Door een goed gestructureerde funnel te creëren en gebruik te maken van de juiste tools en software, kun je je marketinginspanningen optimaliseren en meer succesvolle conversies genereren. Dus, als je efficiënter wilt zijn in het aantrekken en converteren van potentiële