Keyword research: wat is het?

Keyword research - wat betekent het

Laatst bewerkt: 13/11/2023

Gepubliceerd: 25/04/2020

Wat is keyword research?

Wat is keyword research? Als je een website hebt of je online zichtbaarheid wilt vergroten, heb je waarschijnlijk gehoord van keyword research. Het is een essentieel onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en helpt je de juiste zoekwoorden te vinden om je online inhoud te optimaliseren.

Waarom is keyword research belangrijk?

Keyword research is het proces van het identificeren van specifieke zoekwoorden en zinnen die mensen gebruiken bij het zoeken naar informatie, producten of diensten op zoekmachines zoals Google. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je website hoger scoort in de zoekresultaten en meer organisch verkeer aantrekt.

Het belangrijkste doel van keyword research is om te begrijpen waar je doelgroep naar op zoek is en welke zoekwoorden ze gebruiken. Dit stelt je in staat om je content af te stemmen op deze zoekintentie en beter te voldoen aan de behoeften van je potentiële klanten. Bovendien helpt het ook om te ontdekken welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken en zo hun SEO-strategie te analyseren.

Kortom, keyword research is een belangrijk hulpmiddel om je online zichtbaarheid en organisch verkeer te vergroten. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken, kun je je website optimaliseren en beter gevonden worden door je doelgroep. Zorg er dus voor dat je volledig begrijpt wat keyword research inhoudt en hoe je het kunt toepassen om je online succes te vergroten.

Hoe beïnvloedt keyword research SEO?

Keyword research heeft een directe invloed op SEO. Door de juiste zoekwoorden te identificeren en te gebruiken, kun je je website optimaliseren voor zoekmachines en ervoor zorgen dat je hoger rankt in de zoekresultaten.

Wanneer je de juiste zoekwoorden gebruikt, maak je het voor zoekmachines duidelijk waar je content over gaat. Dit stelt zoekmachines in staat om je website te begrijpen en te indexeren op relevante zoektermen. Als gevolg hiervan zal je website hoger scoren in de zoekresultaten wanneer gebruikers zoeken naar die specifieke zoekwoorden.

Bovendien helpt keyword research je ook om te begrijpen welke zoekwoorden populair zijn en veel verkeer genereren. Door deze zoekwoorden in je content te verwerken, kun je je kansen vergroten om organisch verkeer aan te trekken. Dit kan leiden tot meer bezoekers, leads en uiteindelijk meer conversies voor je bedrijf.

Soorten zoekwoorden

Er zijn verschillende soorten zoekwoorden die je kunt gebruiken bij keyword research. Het is belangrijk om te begrijpen welke soorten zoekwoorden er zijn en hoe ze verschillen, zodat je de juiste kunt kiezen voor je website en content.

1. Short-tail zoekwoorden: Dit zijn korte zoekwoorden of zoekzinnen bestaande uit één of twee woorden. Bijvoorbeeld “schoenen” of “online marketing”. Deze zoekwoorden hebben over het algemeen een hoog zoekvolume, maar zijn ook zeer concurrerend.

2. Long-tail zoekwoorden: Dit zijn langere zoekzinnen die specifieker zijn en bestaan uit drie of meer woorden. Bijvoorbeeld “zwarte leren herenschoenen” of “effectieve online marketingstrategieën”. Long-tail zoekwoorden hebben over het algemeen een lager zoekvolume, maar zijn minder concurrerend en trekken vaak meer gericht verkeer aan.

3. LSI-zoekwoorden: LSI (Latent Semantic Indexing) zoekwoorden zijn gerelateerde termen en zinnen die zoekmachines helpen de context van je content te begrijpen. Bijvoorbeeld, als je een artikel schrijft over “hondentraining”, kunnen LSI-zoekwoorden “puppytraining”, “gehoorzaamheidstraining voor honden” en “hondentrainers” zijn. Het gebruik van LSI-zoekwoorden kan bijdragen aan een betere zoekwoordrelevantie en SEO.

Door een combinatie van deze verschillende soorten zoekwoorden te gebruiken, kun je je bereik vergroten en je content optimaliseren voor verschillende zoekintenties.

Tools voor keyword research

Gelukkig zijn er veel tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het uitvoeren van keyword research. Deze tools bieden inzicht in zoekvolumes, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden, waardoor je betere beslissingen kunt nemen bij het kiezen van je zoekwoorden.

Enkele populaire tools voor keyword research zijn:

1. Google Keyword Planner: Deze gratis tool van Google biedt inzicht in zoekvolumes en concurrentie voor specifieke zoekwoorden. Het is een goede startpunt voor keyword research.

2. SEMrush: Deze betaalde tool biedt uitgebreide keyword research mogelijkheden, inclusief zoekvolumes, concurrentieanalyse en gerelateerde zoekwoorden. Het is een favoriet onder marketeers en SEO-professionals.

3. Ahrefs: Ahrefs is een alles-in-één SEO-tool die ook uitstekende keyword research mogelijkheden biedt. Het biedt gedetailleerde inzichten in zoekvolumes, concurrentie en verwante zoekwoorden.

4. Moz Keyword Explorer: Moz is een bekend merk in de SEO-wereld en hun Keyword Explorer tool is een handige bron voor keyword research. Het biedt gedetailleerde inzichten in zoekvolumes, concurrentie en organisch CTR (Click-Through Rate).

Deze tools kunnen je helpen bij het vinden van de juiste zoekwoorden voor je website en content. Het is belangrijk om te experimenteren en verschillende tools te gebruiken om een goed beeld te krijgen van de zoekwoorden die het beste bij je doelstellingen passen.

Hoe voer je keyword research uit?

Nu je begrijpt waarom keyword research belangrijk is en welke soorten zoekwoorden er zijn, laten we eens kijken hoe je keyword research kunt uitvoeren. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

1. Begrijp je doelgroep: Voordat je begint met keyword research, moet je een duidelijk beeld hebben van wie je doelgroep is en wat ze zoeken. Dit helpt je bij het identificeren van relevante zoekwoorden en het begrijpen van de zoekintentie achter die zoekwoorden.

2. Maak een lijst met zoekwoorden: Begin met het maken van een lijst met zoekwoorden die relevant zijn voor je website en content. Denk na over de zoekwoorden die je doelgroep zou kunnen gebruiken om je producten, diensten of informatie te vinden.

3. Gebruik keyword research tools: Gebruik de eerder genoemde keyword research tools om inzicht te krijgen in zoekvolumes, concurrentie en gerelateerde zoekwoorden. Voer je lijst met zoekwoorden in de tools in en analyseer de resultaten.

4. Selecteer de beste zoekwoorden: Analyseer de zoekvolumes, concurrentie en relevantie van de zoekwoorden en selecteer de beste zoekwoorden voor je website en content. Richt je op zoekwoorden met een redelijk zoekvolume en een lage tot gemiddelde concurrentie.

5. Verwerk de zoekwoorden in je content: Nadat je de beste zoekwoorden hebt geselecteerd, is het tijd om ze in je content te verwerken. Zorg ervoor dat je de zoekwoorden op een natuurlijke en relevante manier gebruikt, zonder te overdrijven. Dit helpt zoekmachines je content te begrijpen en te indexeren op de juiste zoektermen.

Door deze stappen te volgen, kun je effectieve keyword research uitvoeren en je content optimaliseren voor betere SEO-resultaten.

Het analyseren van zoekwoordconcurrentie

Een belangrijk aspect van keyword research is het analyseren van zoekwoordconcurrentie. Dit helpt je te begrijpen hoe moeilijk het is om te ranken voor bepaalde zoekwoorden en of het de moeite waard is om in die zoekwoorden te investeren.

Er zijn verschillende factoren die de concurrentie van zoekwoorden beïnvloeden, waaronder:

– Zoekvolumes: Hoe hoger het zoekvolume van een zoekwoord, hoe hoger de concurrentie meestal is. Populaire zoekwoorden trekken meer concurrentie aan, omdat veel andere websites daar ook op willen ranken.

– Autoriteit van concurrenten: Als je concurreert met websites die een hoge autoriteit hebben, kan het moeilijker zijn om voor bepaalde zoekwoorden te ranken. Websites met een hogere autoriteit hebben meestal meer backlinks en een gevestigde online aanwezigheid, waardoor het moeilijker is om ze te verslaan.

– Relevantie van content: Zoekmachines kijken naar de relevantie van content bij het bepalen van de ranking voor zoekwoorden. Als je content niet relevant genoeg is voor een bepaald zoekwoord, zal het moeilijker zijn om te ranken, zelfs als de concurrentie laag lijkt te zijn.

Bij het analyseren van zoekwoordconcurrentie is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen zoekwoorden met een hoog zoekvolume en een lage concurrentie. Dit stelt je in staat om te ranken voor zoekwoorden die veel verkeer genereren, maar waar je ook een kans hebt om te strijden tegen de concurrentie.

Beste practices voor keyword research

Nu je weet hoe je keyword research kunt uitvoeren, zijn hier enkele best practices die je kunt volgen om de effectiviteit ervan te vergroten:

– Begrijp je doelgroep: Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van je doelgroep en hun zoekintentie. Dit helpt je bij het identificeren van relevante zoekwoorden en het creëren van content die aansluit bij hun behoeften.

– Experimenteer met verschillende zoekwoorden: Keyword research is een continu proces. Experimenteer met verschillende zoekwoorden en analyseer de resultaten om te ontdekken welke zoekwoorden het beste werken voor je website en content.

– Houd rekening met zoekwoordrelevantie: Zorg ervoor dat je zoekwoorden gebruikt die relevant zijn voor je content en de zoekintentie van je doelgroep. Dit helpt zoekmachines je content beter te begrijpen en te ranken op de juiste zoektermen.

– Volg de trends: Blijf op de hoogte van zoekwoordtrends en pas je keyword research strategie aan op basis van veranderingen in de markt. Dit stelt je in staat om voorop te blijven lopen en je concurrentie voor te blijven.

– Blijf analyseren en optimaliseren: Keyword research is geen eenmalige taak. Blijf analyseren en optimaliseren op basis van nieuwe inzichten en veranderende marktomstandigheden. Dit helpt je om je online zichtbaarheid en organisch verkeer op lange termijn te verbeteren.

Veelvoorkomende fouten bij keyword research om te vermijden

Bij keyword research zijn er enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden om de effectiviteit ervan te vergroten. Hier zijn enkele van deze fouten:

1. Te veel focussen op zoekvolumes: Hoewel zoekvolumes belangrijk zijn, zijn ze niet het enige dat telt. Het is belangrijk om ook de concurrentie en relevantie van zoekwoorden in overweging te nemen bij het kiezen van de beste zoekwoorden.

2. Het negeren van long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden hebben misschien een lager zoekvolume, maar ze kunnen zeer waardevol zijn omdat ze vaak gerichter verkeer aantrekken. Vergeet dus niet om ook long-tail zoekwoorden op te nemen in je keyword research strategie.

3. Niet genoeg experimenteren: Keyword research is een continu proces en het vereist experimenteren en testen. Probeer nieuwe zoekwoorden uit en analyseer de resultaten om te ontdekken welke het beste werken voor je website en content.

4. Niet analyseren van concurrentie: Het analyseren van de concurrentie is essentieel bij keyword research. Het helpt je te begrijpen hoe moeilijk het is om te ranken voor bepaalde zoekwoorden en of het de moeite waard is om in die zoekwoorden te investeren.

5. Geen gebruik maken van keyword research tools: Keyword research tools kunnen je waardevolle inzichten bieden en je helpen betere beslissingen te nemen bij het kiezen van zoekwoorden. Maak gebruik van deze tools om je keyword research te verbeteren