Landingspagina: wat is het?

Landingspagina - wat betekent het

Laatst bewerkt: 13/11/2023

Gepubliceerd: 24/04/2020

Wat is een landingspagina?

Welkom bij ons artikel over wat een landingspagina is! Als je niet bekend bent met de term, maak je geen zorgen – we leggen alles aan je uit. Een landingspagina is een specifieke pagina op een website waar bezoekers naartoe worden geleid vanuit verschillende bronnen, zoals advertenties of zoekresultaten. Het doel van een landingspagina is om bezoekers te overtuigen een bepaalde actie te ondernemen, zoals het invullen van een formulier, het kopen van een product of het achterlaten van contactgegevens.

Een goede landingspagina is veel meer dan alleen aantrekkelijk ontworpen. Het moet relevant zijn voor de bezoeker, het juiste bericht overbrengen en een duidelijke call-to-action hebben. Bovendien moet de landingspagina geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines om beter vindbaar te zijn en organisch verkeer te genereren.

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten landingspagina’s en je leren hoe je de perfecte landingspagina kunt maken om je conversies te verhogen.

Doel en belang van landingspagina’s

Een landingspagina heeft een specifiek doel: het converteren van bezoekers naar actie. Of je nu wilt dat ze zich inschrijven voor je nieuwsbrief, een product kopen of contact met je opnemen, een landingspagina is het middel om dit te bereiken. Het is een essentieel onderdeel van elke marketingstrategie omdat het de eerste indruk is die bezoekers van je merk krijgen.

Het belang van een landingspagina kan niet worden onderschat. Het is de plek waar je bezoekers kunt overtuigen om te handelen en de gewenste conversies te genereren. Een effectieve landingspagina kan je conversiepercentage aanzienlijk verhogen en je ROI verbeteren.

Om een succesvolle landingspagina te maken, moet je rekening houden met verschillende elementen en best practices. Laten we eens kijken naar de belangrijkste elementen van een effectieve landingspagina.

Elementen van een effectieve landingspagina

Een effectieve landingspagina heeft een aantal essentiële elementen die ervoor zorgen dat bezoekers geïnteresseerd raken en actie ondernemen. Hier zijn enkele belangrijke elementen die je moet overwegen bij het maken van je landingspagina:

 • Aantrekkelijke kop: De kop van je landingspagina moet de aandacht trekken en de boodschap van je aanbod duidelijk communiceren. Het moet de bezoekers direct aanspreken en hen nieuwsgierig maken naar meer.
 • Sterke call-to-action: Een duidelijke en overtuigende call-to-action (CTA) is essentieel om bezoekers aan te moedigen de gewenste actie te ondernemen. De CTA moet opvallen en gemakkelijk te vinden zijn op de pagina.
 • Relevantie: De landingspagina moet relevant zijn voor de bron waaruit bezoekers worden doorverwezen. Als een bezoeker op een advertentie klikt die een specifiek product promoot, moet de landingspagina die bezoeker naar het betreffende product leiden.
 • Sociaal bewijs: Het tonen van positieve beoordelingen, testimonials of statistieken kan helpen om het vertrouwen van bezoekers te vergroten en hen te overtuigen van de waarde van je aanbod.
 • Informatie en voordelen: De landingspagina moet duidelijk de voordelen van je aanbod communiceren en bezoekers voorzien van de benodigde informatie om een weloverwogen beslissing te nemen.
 • Responsief ontwerp: Het is essentieel dat je landingspagina goed werkt op verschillende apparaten, zoals smartphones en tablets. Een responsief ontwerp zorgt ervoor dat bezoekers een optimale gebruikerservaring hebben, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Soorten landingspagina’s

Er zijn verschillende soorten landingspagina’s, elk met zijn eigen doel en strategie. Hier zijn de meest voorkomende soorten landingspagina’s die je kunt gebruiken in je marketingcampagnes:

 • Click-through landingspagina’s: Deze landingspagina’s hebben als doel bezoekers door te laten klikken naar een andere pagina, zoals een productpagina of aanmeldingsformulier. Ze bieden meestal extra informatie en overtuigende argumenten om bezoekers aan te moedigen verder te gaan.
 • Conversie landingspagina’s: Deze landingspagina’s zijn ontworpen om bezoekers te overtuigen een specifieke actie te ondernemen, zoals het invullen van een formulier of het kopen van een product. Ze hebben meestal een eenvoudige lay-out en een duidelijke call-to-action.
 • Squeeze pagina’s: Deze landingspagina’s hebben als doel het verzamelen van e-mailadressen of andere contactgegevens van bezoekers. Ze bieden meestal een waardevol aanbod, zoals een gratis e-book of kortingsbon, in ruil voor de contactgegevens van de bezoeker.

Elk type landingspagina heeft zijn eigen strategie en vereist een andere aanpak. Het is belangrijk om het juiste type landingspagina te kiezen op basis van je doel en de gewenste actie die je van de bezoekers wilt.

Best practices voor het maken van landingspagina’s

Nu je bekend bent met de verschillende elementen en soorten landingspagina’s, laten we eens kijken naar enkele best practices die je kunt volgen bij het maken van je eigen landingspagina’s:

 • Houd het eenvoudig: Een eenvoudig en duidelijk ontwerp zorgt ervoor dat bezoekers zich kunnen concentreren op de belangrijkste boodschap en call-to-action. Vermijd afleidingen en overbodige elementen die de aandacht kunnen afleiden.
 • Test en optimaliseer: Het is essentieel om je landingspagina’s regelmatig te testen en te optimaliseren om de beste resultaten te behalen. Experimenteer met verschillende versies van je landingspagina en analyseer de resultaten om te bepalen welke versie het beste werkt.
 • Pas je landingspagina aan je doelgroep aan: Zorg ervoor dat je landingspagina is afgestemd op je doelgroep. Gebruik de juiste taal, afbeeldingen en inhoud die aantrekkelijk zijn voor je specifieke doelgroep.
 • Gebruik krachtige koppen: De kop van je landingspagina moet de aandacht trekken en de boodschap van je aanbod duidelijk communiceren. Gebruik krachtige en overtuigende woorden om bezoekers te motiveren om verder te lezen en actie te ondernemen.
 • Optimaliseer voor zoekmachines: Om organisch verkeer naar je landingspagina te genereren, is het belangrijk om je pagina te optimaliseren voor zoekmachines. Gebruik relevante zoekwoorden in je koppen, inhoud en meta-tags om je landingspagina beter vindbaar te maken.
 • Vertrouwen opbouwen: Gebruik sociale bewijzen, zoals positieve beoordelingen en testimonials, om het vertrouwen van bezoekers te vergroten. Laat zien dat andere mensen tevreden zijn met je product of dienst en overtuig hen van de waarde die je biedt.

Door deze beste praktijken te volgen, kun je je landingspagina’s optimaliseren en de kans op conversies vergroten.

Optimaliseren van landingspagina’s voor conversies

Het optimaliseren van je landingspagina’s voor conversies is cruciaal om de gewenste actie van je bezoekers te stimuleren. Hier zijn enkele tips om je landingspagina’s te optimaliseren voor maximale conversies:

 • Vereenvoudig het formulier: Als je een formulier op je landingspagina hebt, maak het dan zo eenvoudig mogelijk. Vraag alleen om de essentiële informatie die je nodig hebt en vermijd lange formulieren die bezoekers kunnen ontmoedigen.
 • Verhoog de urgentie: Gebruik woorden en zinnen die een gevoel van urgentie creëren, zoals “beperkte voorraad” of “alleen vandaag geldig”. Dit moedigt bezoekers aan om snel actie te ondernemen en niet te wachten.
 • Bied waarde: Zorg ervoor dat je aanbod waardevol is voor je bezoekers. Bied iets unieks, zoals een exclusieve korting of een gratis e-book, om bezoekers te overtuigen van de waarde van je aanbod.
 • Test verschillende versies (A/B testen): Experimenteer met verschillende versies van je landingspagina en analyseer de resultaten om te bepalen welke versie het beste werkt. Test verschillende koppen, afbeeldingen, kleuren en call-to-actions om te zien welke combinaties de hoogste conversieratio opleveren.
 • Personaliseer de ervaring: Pas je landingspagina aan op basis van de demografische gegevens of eerdere interacties van je bezoekers. Personalisatie kan de betrokkenheid van bezoekers vergroten en de conversieratio verbeteren.

Door deze optimalisatietips toe te passen, kun je de conversieratio van je landingspagina’s verhogen en meer gewenste acties genereren.

Voorbeelden van succesvolle landingspagina formats

Om je een idee te geven van hoe succesvolle landingspagina’s eruit kunnen zien, laten we enkele voorbeelden zien van bedrijven die effectieve landingspagina’s hebben gemaakt:

Voorbeeld 1: B2B SaaS bedrijf

Een B2B-softwarebedrijf dat een gratis demo van hun product aanbiedt, heeft een landingspagina gemaakt met een krachtige kop die de voordelen van hun software benadrukt. De landingspagina bevat een eenvoudig formulier en positieve testimonials van tevreden klanten.

Voorbeeld 2: E-commercebedrijf

Een e-commercebedrijf dat kleding verkoopt, heeft een landingspagina gemaakt met een aantrekkelijke afbeelding van hun nieuwste collectie. De landingspagina bevat ook een countdown-timer die aangeeft dat er slechts een beperkt aantal items beschikbaar is. Dit creëert een gevoel van urgentie en stimuleert bezoekers om snel te handelen.

Voorbeeld 3: Online cursusplatform

Een online cursusplatform biedt een gratis e-book aan over een specifiek onderwerp. De landingspagina bevat een overtuigende kop, een beschrijving van het e-book en een eenvoudig formulier om het e-book te downloaden. Het biedt ook testimonials van tevreden lezers van het e-book om het vertrouwen van bezoekers te vergroten.

Deze voorbeelden laten zien hoe verschillende bedrijven landingspagina’s hebben gemaakt die effectief zijn in het converteren van bezoekers naar actie. Laat je inspireren door deze voorbeelden en pas de beste praktijken toe op je eigen landingspagina’s.

Tools en bronnen voor het maken van landingspagina’s

Er zijn verschillende tools en bronnen beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van effectieve landingspagina’s. Hier zijn enkele populaire tools die je kunt gebruiken:

 1. Unbounce: Unbounce is een populaire tool voor het maken en optimaliseren van landingspagina’s. Het biedt een drag-and-drop-interface en tal van sjablonen en functies om je te helpen bij het maken van aantrekkelijke landingspagina’s.
 2.  Instapage: Instapage is een andere populaire tool waarmee je gemakkelijk landingspagina’s kunt maken en testen. Het biedt ook integraties met andere marketingtools, zoals e-mailmarketingsoftware en CRM-systemen.
 3. HubSpot: HubSpot biedt een alles-in-één marketingplatform dat ook landingspagina’s kan maken en optimaliseren. Het biedt ook uitgebreide analyse- en rapportagemogelijkheden om je te helpen bij het meten van de prestaties van je landingspagina’s.

Daarnaast zijn er tal van online bronnen, zoals blogs, e-books en video’s, die waardevolle tips en informatie bieden over het maken van effectieve landingspagina’s. Maak gebruik van deze bronnen om je kennis en vaardigheden op het gebied van landingspagina’s te vergroten.