Testimonial: wat is het?

Testimonial wat betekent het

Laatst bewerkt: 13/11/2023

Gepubliceerd: 25/04/2020

Wat is een testimonial?

Heb je ooit een product of dienst online gezien en jezelf afgevraagd: “Kan ik deze claims echt vertrouwen?” Nou, je bent niet de enige. Gelukkig is er een krachtig instrument dat je kan helpen een weloverwogen beslissing te nemen – testimonials.

Testimonials zijn waardevolle aanbevelingen van tevreden klanten die hun positieve ervaringen delen met een bepaald product, dienst of merk. Ze fungeren als sociale bewijslast en helpen ons vertrouwen op te bouwen in de geloofwaardigheid en kwaliteit van een product of dienst.

Denk er maar eens over na – wanneer je een productreview leest met tientallen positieve beoordelingen, ben je eerder geneigd te geloven dat het product aan zijn beloftes voldoet. Dit komt doordat testimonials ons geruststellen en laten zien dat anderen tevreden zijn met hun aankoopbeslissing.

In deze gids ontdek je alles wat je moet weten over testimonials, waaronder waarom ze belangrijk zijn, hoe ze werken en hoe je ze effectief kunt gebruiken om vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep. Lees verder om erachter te komen hoe je testimonials voor jouw bedrijf kunt laten werken.

Belang van testimonials

Testimonials spelen een cruciale rol bij het opbouwen van vertrouwen bij potentiële klanten. Er zijn verschillende redenen waarom testimonials belangrijk zijn:

Ten eerste fungeren testimonials als sociale bewijslast. Mensen hebben de neiging om de mening en ervaringen van anderen te vertrouwen. Als je positieve feedback van tevreden klanten kunt tonen, vergroot dit de geloofwaardigheid van je product of dienst.

Ten tweede helpen testimonials om twijfels weg te nemen. Potentiële klanten kunnen aarzelen om een aankoop te doen, maar als ze zien dat anderen positieve ervaringen hebben gehad, kan dit hen overtuigen om ook voor jouw product of dienst te kiezen.

Ten derde geven testimonials potentiële klanten een realistisch beeld van wat ze kunnen verwachten. Door de ervaringen van anderen te delen, kunnen klanten een beter idee krijgen van hoe jouw product of dienst hen kan helpen.

Het is belangrijk op te merken dat testimonials niet alleen nuttig zijn voor potentiële klanten, maar ook voor jou als bedrijfseigenaar. Positieve testimonials kunnen je helpen je reputatie op te bouwen, je merk te versterken en nieuwe klanten aan te trekken.

Soorten testimonials

Er zijn verschillende soorten testimonials die je kunt gebruiken om je product, dienst of merk te promoten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Tekstuele testimonials: Dit zijn geschreven aanbevelingen van klanten die hun positieve ervaringen delen. Ze kunnen worden weergegeven op je website, sociale media of andere marketingmaterialen.
 2. Video testimonials: Dit zijn opgenomen video’s waarin klanten hun positieve ervaringen met je product of dienst delen. Video testimonials kunnen zeer krachtig zijn, omdat ze het vertrouwen van potentiële klanten kunnen versterken.
 3. Case studies: Een case study is een gedetailleerd verhaal dat de specifieke uitdagingen en resultaten van een klant beschrijft. Het geeft potentiële klanten inzicht in hoe je product of dienst hen kan helpen.
 4. Social media testimonials: Dit zijn testimonials die worden gedeeld op sociale media platforms, zoals Facebook, Twitter, Instagram, enzovoort. Ze kunnen afkomstig zijn van klanten die je merk taggen of een positieve recensie achterlaten.

Het is belangrijk om testimonials te gebruiken die relevant zijn voor je doelgroep en je product of dienst goed vertegenwoordigen. Dit zorgt voor een betere geloofwaardigheid en overtuigingskracht.

Het verzamelen van testimonials

Het verzamelen van testimonials kan een uitdagende taak zijn, maar het is de moeite waard. Hier zijn enkele effectieve manieren om testimonials te verzamelen:

 • Vraag om feedback: Benader tevreden klanten en vraag hen om hun ervaringen te delen. Dit kan via e-mail, sociale media of persoonlijk contact.
 • Maak gebruik van enquêtes: Stuur klanten een enquête waarin ze hun ervaringen kunnen delen. Dit kan je waardevolle inzichten geven die je kunt gebruiken als testimonials.
 • Gebruik online reviews: Monitor online platforms zoals Google Reviews, Yelp en Trustpilot om positieve beoordelingen van klanten te vinden. Vraag klanten ook om een review achter te laten na aankoop.
 • Organiseer een wedstrijd: Stel een wedstrijd op waarbij klanten kans maken op een prijs in ruil voor een testimonial. Dit kan mensen aanmoedigen om hun positieve ervaringen te delen.

Onthoud dat het belangrijk is om toestemming te vragen aan klanten voordat je hun testimonials gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je testimonials legitiem en ethisch zijn.

Het effectief gebruiken van testimonials

Nu je testimonials hebt verzameld, is het tijd om ze effectief te gebruiken om vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep. Hier zijn enkele tips om testimonials optimaal te benutten:

 • Plaats testimonials op prominente plaatsen: Zorg ervoor dat testimonials zichtbaar zijn op je website, landingspagina’s en productpagina’s. Plaats ze op strategische plaatsen waar potentiële klanten ze gemakkelijk kunnen vinden.
 • Gebruik afbeeldingen en video’s: Het toevoegen van afbeeldingen en video’s aan testimonials kan de impact vergroten. Klanten kunnen zich beter identificeren met echte mensen en de positieve ervaringen kunnen visueel worden weergegeven.
 • Maak gebruik van citaten: Selecteer de meest krachtige citaten uit je testimonials en gebruik ze als korte aanbevelingen op je website of marketingmaterialen. Dit maakt het gemakkelijker voor potentiële klanten om de belangrijkste punten te begrijpen.
 • Verifieerbaarheid: Zorg ervoor dat testimonials authentiek zijn en dat klanten traceerbaar zijn. Dit kan potentiële klanten helpen om de geloofwaardigheid van de testimonials te verifiëren.
 • Bied variatie: Gebruik testimonials van verschillende klanten met verschillende achtergronden en ervaringen. Dit toont aan dat jouw product of dienst relevant is voor een breed scala aan mensen.

Het toevoegen van testimonials aan je website

Het toevoegen van testimonials aan je website is een effectieve manier om vertrouwen op te bouwen bij je bezoekers. Hier zijn enkele tips voor het toevoegen van testimonials aan je website:

 • Maak een aparte testimonialpagina: Creëer een speciale pagina waarop je al je testimonials kunt weergeven. Dit maakt het gemakkelijk voor bezoekers om alle positieve feedback op één plek te vinden.
 • Plaats testimonials op relevante pagina’s: Voeg testimonials toe aan relevante pagina’s, zoals je homepage, productpagina’s en landingspagina’s. Dit kan potentiële klanten helpen bij het nemen van een aankoopbeslissing.
 • Gebruik visuele elementen: Maak gebruik van afbeeldingen, video’s en grafieken om testimonials visueel aantrekkelijker te maken. Dit kan de impact vergroten en de aandacht van bezoekers trekken.
 • Voeg klantgegevens toe: Voeg de naam, foto en eventueel de functie of locatie van de klant toe aan de testimonials. Dit maakt ze persoonlijker en geloofwaardiger.
 • Voeg call-to-actions toe: Plaats call-to-actions naast je testimonials om bezoekers aan te moedigen tot actie over te gaan. Dit kan bijvoorbeeld een knop zijn met “Koop nu” of “Meer informatie”.

Beste practices voor testimonials

Hier zijn enkele best practices om in gedachten te houden bij het verzamelen en gebruiken van testimonials:

 • Vraag om specifieke feedback: Vraag klanten om specifieke details te geven over hun ervaringen met je product of dienst. Dit maakt de testimonials relevanter en geloofwaardiger.
 • Gebruik echte namen en foto’s: Zorg ervoor dat je echte namen en foto’s van klanten gebruikt in je testimonials. Dit verhoogt de geloofwaardigheid en transparantie.
 • Regelmatig bijwerken: Update je testimonials regelmatig om ervoor te zorgen dat ze actueel en relevant blijven. Verouderde testimonials kunnen het vertrouwen van potentiële klanten schaden.
 • Vraag om toestemming: Vergeet niet om toestemming te vragen aan klanten voordat je hun testimonials gebruikt. Dit is niet alleen ethisch, maar ook juridisch noodzakelijk.
 • Monitor en reageer: Houd je testimonials in de gaten en reageer op eventuele negatieve feedback. Dit toont aan dat je om de tevredenheid van je klanten geeft en bereid bent om problemen op te lossen.

Testimonial tools en plugins

Er zijn verschillende tools en plugins beschikbaar om je te helpen bij het verzamelen, beheren en weergeven van testimonials op je website. Hier zijn enkele populaire opties:

 • Testimonial Generator: Een tool waarmee je eenvoudig testimonials kunt genereren op basis van vooraf gedefinieerde sjablonen.
 • WP Testimonials: Een WordPress-plugin waarmee je testimonials kunt beheren en weergeven op je website.
 • Trustpilot: Een platform waarop klanten reviews kunnen achterlaten. Je kunt de Trustpilot-widget gebruiken om je klantenreviews op je website weer te geven.
 • Yotpo: Een alles-in-één platform voor klantbeoordelingen en -foto’s. Het biedt verschillende functies om testimonials te verzamelen en te tonen.

Voordat je een testimonial tool of plugin kiest, is het belangrijk om je behoeften te evalueren en de functies en integraties van de tool te onderzoeken.

Conclusie

Testimonials zijn een krachtige manier om vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep en de geloofwaardigheid van je product of dienst te vergroten. Door positieve ervaringen te delen, kunnen testimonials potentiële klanten overtuigen om voor jouw product of dienst te kiezen.

Zorg ervoor dat je testimonials relevant, authentiek en geloofwaardig zijn. Verzamel ze op verschillende manieren, zoals het vragen om feedback, het organiseren van wedstrijden en het monitoren van online reviews.

Gebruik testimonials effectief door ze op prominente plaatsen op je website te plaatsen, afbeeldingen en video’s toe te voegen en call-to-actions op te nemen. Vergeet niet om regelmatig je testimonials bij te werken en te reageren op feedback van klanten.

Met de juiste aanpak kunnen testimonials een waardevol instrument zijn om vertrouwen op te bouwen en potentiële klanten te overtuigen.