• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Wat is Neuromarketing en hoe pas je het toe?

Wat is Neuromarketing en hoe pas je het toe?

Wat is neuromarketing & hoe werkt het

Laatst bewerkt: 14/11/2023

Gepubliceerd: 07/11/2023

Neuromarketing is een fascinerend vakgebied dat de kracht van ons brein gebruikt om marketinginspanningen effectiever te maken. Het combineert inzichten uit de neurowetenschappen en psychologie om consumenten te beïnvloeden en betere resultaten te behalen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat neuromarketing precies inhoudt en hoe je het kunt toepassen in je marketingstrategieën.

Wat is Neuromarketing?

Neuromarketing is een tak van marketing die zich bezighoudt met het begrijpen van de manier waarop ons brein reageert op verschillende stimuli en hoe deze reacties kunnen worden gebruikt om de effectiviteit van marketinguitingen te vergroten. Het is gebaseerd op het idee dat onze beslissingen voor een groot deel onbewust worden genomen en dat we vaak worden beïnvloed door emotionele en instinctieve reacties.

Een van de belangrijkste toepassingen van neuromarketing is het gebruik van inzichten uit de neurowetenschappen om consumenten te beïnvloeden. Door het begrijpen van hoe ons brein werkt, kunnen marketeers bepaalde kleuren, vormen, geluiden en andere elementen gebruiken om de aandacht van consumenten te trekken en positieve associaties te creëren met hun producten of diensten.

Hoe Werkt Neuromarketing?

Neuromarketing maakt gebruik van verschillende onderzoekstechnieken om inzicht te krijgen in de reacties van ons brein. Een van de meest gebruikte technieken is het meten van de hersenactiviteit met behulp van elektro-encefalografie (EEG). Dit stelt onderzoekers in staat om de elektrische activiteit in verschillende hersengebieden te meten en te analyseren.

Een andere veelgebruikte techniek is eye-tracking, waarbij de oogbewegingen van consumenten worden gevolgd terwijl ze naar bijvoorbeeld advertenties of productverpakkingen kijken. Door te begrijpen waar consumenten naar kijken en hoe lang ze daar naar kijken, kunnen marketeers inzicht krijgen in welke elementen de meeste aandacht trekken en hoe ze hun ontwerpen kunnen optimaliseren.

Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van andere technieken zoals huidgeleiding, emotieherkenning en neuromarketingtools zoals MRI-scans en EEG-headsets om een dieper inzicht te krijgen in de emotionele reacties en besluitvormingsprocessen van consumenten.

Waarom Neuromarketing Toepassen?

Het toepassen van neuromarketingtechnieken kan een aantal voordelen bieden voor marketeers. Ten eerste stelt het hen in staat om hun marketinguitingen effectiever te maken door gebruik te maken van inzichten uit de neurowetenschappen. Door te begrijpen hoe ons brein werkt, kunnen marketeers beter inspelen op de behoeften en verlangens van consumenten en hun boodschappen op een meer overtuigende manier overbrengen.

Daarnaast kan neuromarketing ook helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring. Door te begrijpen hoe consumenten reageren op websites, apps en andere digitale interfaces, kunnen marketeers deze optimaliseren voor een betere gebruikerservaring en hogere conversieratio’s.

Neuromarketingtechnieken

Er zijn verschillende neuromarketingtechnieken die kunnen worden toegepast om inzicht te krijgen in de reacties van ons brein. Hier zijn enkele van de meest gebruikte technieken:

Eye-tracking

Eye-tracking is een techniek waarbij de oogbewegingen van consumenten worden gevolgd terwijl ze naar een bepaalde stimulus kijken, zoals een advertentie of een productverpakking. Door de patronen van oogbewegingen te analyseren, kunnen marketeers inzicht krijgen in welke elementen de meeste aandacht trekken en hoe ze hun ontwerpen kunnen optimaliseren.

EEG (Elektro-encefalografie)

EEG is een techniek waarmee de elektrische activiteit in de hersenen kan worden gemeten. Door elektroden op de hoofdhuid te plaatsen, kan de activiteit van verschillende hersengebieden worden geregistreerd en geanalyseerd. EEG wordt vaak gebruikt om de emotionele reacties en betrokkenheid van consumenten bij marketinguitingen te meten.

Huidgeleiding

Huidgeleiding is een techniek waarbij de elektrische geleiding van de huid wordt gemeten. Het wordt gebruikt om de emotionele reacties van consumenten te meten, omdat emotionele opwinding kan leiden tot veranderingen in de geleidbaarheid van de huid.

Emotieherkenning

Emotieherkenning is een techniek waarbij de gezichtsuitdrukkingen van consumenten worden geanalyseerd om hun emotionele reacties te meten. Dit kan worden gedaan met behulp van computeralgoritmen die gezichtsuitdrukkingen kunnen herkennen en categoriseren.

MRI (Magnetic Resonance Imaging)

MRI is een techniek die gebruik maakt van magnetische velden en radiogolven om gedetailleerde beelden van de hersenen te maken. Het wordt vaak gebruikt om de hersenactiviteit te meten en te begrijpen hoe consumenten reageren op verschillende stimuli.

Neuromarketing in de Praktijk

Nu je meer begrijpt over de basisprincipes van neuromarketing, laten we eens kijken hoe je deze kennis kunt toepassen in je marketingstrategieën. Hier zijn enkele tips en voorbeelden:

 1. Maak gebruik van kleuren en vormen: Kleuren en vormen kunnen sterke emotionele reacties oproepen bij consumenten. Zorg ervoor dat je kleuren en vormen gebruikt die passen bij de emotie die je wilt overbrengen en die aansluiten bij je merkidentiteit.
 2. Maak gebruik van storytelling: Mensen zijn van nature geprogrammeerd om naar verhalen te luisteren en zich ermee te identificeren. Maak gebruik van storytelling om een emotionele band te creëren met je doelgroep en je boodschap op een memorabele manier over te brengen.
 3. Personaliseer je marketinguitingen: Personalisatie is een krachtige techniek om de betrokkenheid van consumenten te vergroten. Maak gebruik van gegevens en inzichten om je boodschap aan te passen aan de individuele behoeften en voorkeuren van je doelgroep.
 4. Maak gebruik van sociale bewijskracht: Mensen zijn geneigd om het gedrag van anderen te volgen. Maak gebruik van sociale bewijskracht door positieve beoordelingen, getuigenissen en aanbevelingen van tevreden klanten te tonen.
 5. Optimaliseer je website en gebruikerservaring: Zorg ervoor dat je website is ontworpen met het oog op de gebruikerservaring. Maak gebruik van eye-tracking en andere technieken om te begrijpen hoe consumenten je website gebruiken en optimaliseer deze op basis van die inzichten.
 6. Maak gebruik van emoticons en visuele cues: Emoticons en visuele cues kunnen helpen om emoties over te brengen en de betrokkenheid van consumenten te vergroten. Gebruik ze op de juiste manier en op de juiste plaatsen om de gewenste reacties te genereren.
 7. Test en meet: Het is belangrijk om te testen en te meten om te begrijpen wat wel en niet werkt in je neuromarketingstrategieën. Gebruik A/B-testen en andere experimentele methoden om te zien welke aanpak de beste resultaten oplevert.

Conclusie

Neuromarketing is een boeiend vakgebied dat gebruik maakt van inzichten uit de neurowetenschappen en psychologie om marketinguitingen effectiever te maken. Door te begrijpen hoe ons brein werkt en hoe consumenten reageren op verschillende stimuli, kunnen marketeers hun boodschappen op een meer overtuigende en impactvolle manier overbrengen.

Door gebruik te maken van technieken zoals eye-tracking, EEG en emotieherkenning kunnen marketeers dieper inzicht krijgen in de reacties van consumenten en hun marketingstrategieën optimaliseren voor betere resultaten.

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.