Wat is online marketing?

Wat is online marketing

Laatst bewerkt: 14/11/2023

Gepubliceerd: 02/11/2023

Online marketing, ook wel bekend als digitale marketing, is een strategie waarbij gebruik wordt gemaakt van webgebaseerde kanalen om een boodschap over het merk, de producten of diensten van een bedrijf te verspreiden naar potentiële klanten. Online marketing omvat verschillende methoden en technieken, zoals e-mailcampagnes, sociale media, advertenties, zoekmachineoptimalisatie (SEO) en meer. Het doel van marketing is om potentiële klanten te bereiken via de kanalen waar ze al hun tijd online doorbrengen met lezen, zoeken, winkelen en socializen. Kortom, ga naar waar de klant is.

Voordelen van online marketing

Online marketing biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele offline marketingmethoden. Een belangrijk voordeel is het vermogen om de impact van een bepaalde campagne te meten en te analyseren. Met behulp van analysetools voor websites of mobiele apps kan worden bepaald welke digitale marketingkanalen en -campagnes het meest kosteneffectief zijn bij het aantrekken van klanten. Daarnaast kunnen deze tools ook helpen bij het identificeren van kanalen die effectief zijn bij het aantrekken van klanten met een hoge lifetime value, zoals e-mailmarketing of sociale media. Verder kunnen tools voor webanalyse, zoals Google Analytics, inzicht geven in het gedrag en de voorkeuren van klanten, wat kan leiden tot een betere afstemming van marketingcampagnes en hogere betrokkenheid van klanten.

Een ander belangrijk voordeel is dat online marketing relatief toegankelijk is. Iedereen kan héél snel & relatief eenvoudig een advertentie opzetten via Google Ads, Facebook Ads of TikTok Ads. Dit terwijl het publiceren van een advertentie via offline kanalen (in de krant of via billboards bv.) of via de televisie een heel proces vergt.

Online marketing tools & tactieken

Er zijn verschillende tools & tactieken die kunnen worden gebruikt om een robuust digitaal marketingprogramma op te zetten en te onderhouden. Het landschap is enorm groot: er zijn heel veel tactieken & nog meer tools op de markt.

Ben je op zoek naar de juiste tactieken & tools voor jouw bedrijf? Check dan zeker eens mijn collectie met growth tools

Enkele voorbeelden van online marketingtools & tactieken zijn:

  • E-mailmarketing of marketing automation
  • Sociale media marketing
  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
  • Zoekmachine adverteren (SEA)
  • Online evenementen en webinars
  • A/B-testen en website-optimalisatie
  • Contentmarketing
  • Webanalyse, zoals Google Analytics
  • Klantrelatiebeheer (CRM), zoals Salesforce
  • Contentmanagementsysteem (CMS)
  • Betaalde advertenties, zoals Google Ads of LinkedIn Ads
  • Affiliate marketing

De keuze voor de juiste tactieken & tools hangt af van de specifieke behoeften en doelen van je bedrijf.

Voorbeelden van online marketing

Er zijn echt oneindig veel voorbeelden van hoe digitale marketingcampagnes succesvol kunnen zijn. Een paar voorbeelden om het tastbaar te maken:

  • Growpirate maakt artikels zoals dit over “online marketing” zodat het gevonden wordt via Google & Bing.
  • Canon adverteert voor zoekwoorden gerelateerd aan “fotografie” op Google en Bing om hun camera’s onder de aandacht te brengen bij een relevant publiek.
  • Whole Foods verzamelt e-mailadressen op hun website om e-maillijsten te maken waarmee ze nieuwe producten, aanbiedingen en evenementen in hun winkels kunnen adverteren.
  • Dove creëert videoadvertenties en deelt deze met hun publiek op Facebook, Twitter en andere sociale media platforms om positieve gesprekken over hun merk en producten te bevorderen.
  • Bite Beauty werkt samen met influencers om een nieuw lippenstiftproduct onder de aandacht te brengen bij hun doelgroep van beautyliefhebbers.

Deze voorbeelden laten zien hoe verschillende online marketingkanalen kunnen worden gebruikt om een merk of product te promoten en klanten aan te trekken.

Hoe begin je met online marketing?

Als je wilt beginnen met online marketing, is het belangrijk om eerst je bedrijfsdoelen te evalueren en te zorgen dat deze meetbaar zijn. Streef je bijvoorbeeld naar het krijgen van 100 nieuwe klanten, het genereren van 1.000 leads voor je B2B-verkoopproces of het verkrijgen van 10.000 volgers op sociale media? Specifieer ook hoe snel je dat wil. Het is essentieel om een manier te hebben om de voortgang richting deze doelen bij te houden.

Een goede online marketing strategie begint bij heldere doelen.

Daarnaast moet je beslissen hoe je een online aanwezigheid wilt opzetten die je zal helpen deze doelen te bereiken. Enkele fundamentele stappen die je kan nemen zijn bv.:

  • Het opzetten van een e-commerce website om je producten online te verkopen.
  • Het opzetten van een blog of podcast om bewustzijn en abonnees te genereren en strategieën te bedenken om geweldige content te creëren en te optimaliseren voor zoekmachines (SEO).
  • Samenwerken met klanten die bereid zijn om je producten te promoten door het maken van een casestudy of een infographic.
  • Het bouwen van een eenvoudige landingspagina met een lead capture formulier om je merk te ontwikkelen en verkeer te genereren.
  • Het gebruik van een basisanalysetool (zoals Google Analytics) om de resultaten van je marketinginspanningen te meten.

Online aanwezigheid: check? Dan moet je natuurlijk ook analyseren hoe goed dit werkt.

Hoe analyseer je je online aanwezigheid?

Een goed digitaal marketingplan begint niet alleen met het stellen van doelen, maar omvat ook een manier om de voortgang richting die doelen bij te houden. Het is belangrijk om vooraf na te denken over de juiste metrics, omdat het vaak niet mogelijk is om historische gegevens te importeren of online gedrag achteraf te meten.

Enkele stappen die je kunt nemen om te beginnen met je analyse zijn:

  • Het opzetten van een meetplan, waarin je specificeert welke acties een (potentiële) klant kan ondernemen op je website en deze plaatst langs een klantreis.
  • Het gebruik maken van een webtracking tool om deze acties te meten. Google Analytics is een veelgebruikte tool die gemakkelijk is in te stellen en webstatistieken kan bijhouden. Samen met Google Tag Manager configureer je (relatief eenvoudig) zelf welke acties (events) belangrijk zijn en dus gemeten worden.
  • Het analyseren van klantgedrag, uitvoeren van marktonderzoek en bekijken van demografische gegevens van bezoekers. Deze gegevens kunnen helpen bij het nemen van slimme marketingbeslissingen en het plannen van campagnes voor de juiste doelgroepen.
  • Het uitvoeren van enquêtes, gebruikerstests en persoonlijke gesprekken om inzicht te krijgen in de algehele gebruikerservaring. Dit kan je doen om meer te leren over je doelgroepen en eventueel je persona’s.

Het optimaliseren van online marketing

Het unieke aspect van online marketing is de mogelijkheid voortdurend om de digitale ervaring te optimaliseren en de prestaties te meten. Traditionele marketingmethoden zijn over het algemeen moeilijker te meten en te optimaliseren, wat het dus veel logger maakt.

Je kan je digitale marketing activiteiten voortdurend optimaliseren.

Bedrijven optimaliseren vaak hun digitale campagnes voor zoekmachines (SEO) door gegevens over zoekverkeer en demografie te gebruiken om betere content te schrijven. Het is belangrijk om te optimaliseren voor de lezer en niet alleen voor de zoekmachine. Zoekmachines zijn namelijk goed in het bepalen welke sites het beste antwoord geven op zoekopdrachten en moeten niet gemanipuleerd worden om strafpunten zoals een lagere ranking te voorkomen.

Afhankelijk van de demografie van de klanten kun je ervoor kiezen om je bedrijf en producten te promoten via sociale media campagnes. Het is belangrijk om je te richten op betrokkenheid bij je doelgroep en te laten zien hoe je producten functioneren. Sociale media zijn ook een geweldige plek om klanten om feedback te vragen of ze je producten te laten beoordelen.

Terwijl je wijzigingen aanbrengt om je online marketingcampagnes te optimaliseren, is het een goed idee om bij te houden hoe deze wijzigingen van invloed zijn op de klantreis. Tools zoals A/B-testen kunnen helpen om deze veranderingen effectiever te meten en zekerheid te bieden over hoe ze het gedrag van klanten beïnvloeden.

Overweeg ook om online marketing te combineren met offline marketing. Hoewel online klantgedrag vaak sterk kan verschillen van in-store of offline marketing, hebben veel bedrijven succes gezien door de kloof tussen de twee te overbruggen en in-store promoties online en vice versa te adverteren.

Concluderend biedt online marketing bedrijven de mogelijkheid om grote doelgroepen te bereiken, vaak efficiënt en tegen lagere kosten, in real-time. Met de juiste tools, strategieën en optimalisaties kunnen bedrijven hun online aanwezigheid vergroten en succesvolle marketingcampagnes creëren.

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.