• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • B2B-marketing: een gids voor succes in 2024

B2B-marketing: een gids voor succes in 2024

B2B-marketing een gids voor succes in 2024

Laatst bewerkt: 17/06/2024

Gepubliceerd: 17/06/2024

B2B-marketing is een uitdagende, maar uiterst belangrijke discipline voor bedrijven die zich richten op andere bedrijven in plaats van individuele consumenten. In deze uitgebreide gids ontdek je hoe je een effectieve B2B-marketingstrategie ontwikkelt, waarbij je je richt op de unieke behoeften en voorkeuren van jouw zakelijke doelgroep.

We duiken in de belangrijkste verschillen tussen B2B- en B2C-marketing, bespreken de meest effectieve B2B-marketingstrategieën en onthullen de laatste trends en inzichten die je in 2024 kunt verwachten. Met deze informatie kan jouw bedrijf zich onderscheiden in de B2B-ruimte en je zakelijke klanten overtuigen.

Wat is B2B-marketing?

B2B-marketing (business-to-business) verwijst naar elke marketingstrategie of -inhoud die gericht is op een bedrijf of organisatie. Bedrijven die producten of diensten verkopen aan andere bedrijven of organisaties (in tegenstelling tot consumenten) gebruiken typisch B2B-marketingstrategieën.

Het doel van B2B-marketing is om andere bedrijven vertrouwd te maken met jouw merknaam, de waarde van jouw product of dienst te tonen en hen om te zetten in klanten. Denk bijvoorbeeld aan een softwarebedrijf dat zijn tools verkoopt aan andere ondernemingen, of een kantoorruimte-aanbieder die flexibele werkplekken verhuurt aan teams.

In tegenstelling tot B2C-marketing, waarbij de focus ligt op individuele consumenten, richt B2B-marketing zich op de behoeften, interesses en uitdagingen van professionals die namens hun organisatie aankopen doen. Dit maakt de organisatie zelf de klant, in plaats van het individu.

B2B vs. B2C-marketing

Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen B2B- en B2C-marketing, zijn er ook belangrijke verschillen in strategie, doelgroep en communicatie.

B2B-klanten zijn vaak meer gefocust op ROI, efficiëntie en expertise. Ze worden aangedreven door logica en financiële prikkels, en willen graag goed geïnformeerd worden. B2B-klanten prefereren vaak om samen te werken met accountmanagers en verkoopmedewerkers.

Daarentegen zijn B2C-klanten meer op zoek naar deals en entertainment. Zij worden meer aangedreven door emotie en maken vaak zelfstandig aankoopbeslissingen, zonder veel input van anderen.

Deze fundamentele verschillen vereisen een unieke benadering voor B2B-marketing. Waar B2C-marketing vaak gericht is op het creëren van emotionele verbindingen, moet B2B-marketing zich richten op het bieden van waardevolle informatie en expertise.

De B2B-koper’s journey

Voordat je specifieke B2B-marketingstrategieën implementeert, is het essentieel om de B2B-koper’s journey te begrijpen. Deze koopprocessen zijn vaak aanzienlijk langer dan in de B2C-markt, met meerdere besluitvormers betrokken.

De B2B-koper’s journey bestaat uit drie fasen:

 1. Bewustzijnsfase: De prospect is zich bewust geworden van een probleem en begint zichzelf te informeren.
 2. Overweegfase: De prospect onderzoekt oplossingen voor het nieuwe probleem.
 3. Beslissingsfase: De prospect is klaar om een aankoop te doen of het aankoopproces formeel te starten.

Door deze buyer’s journey te begrijpen, kan je jouw marketingstrategieën afstemmen op de behoeften van prospects in elke fase. Dit is cruciaal voor een effectieve B2B-marketingaanpak.

Definieer jouw doelgroep

Nadat je de B2B-koper’s journey hebt begrepen, is de volgende stap het identificeren van jouw specifieke doelgroep. Dit omvat zowel het definiëren van jouw doelmarkt als jouw doelaudience.

Voor de doelmarkt kijk je naar firmografische gegevens zoals bedrijfsgrootte, locatie, branche en omzet. Voor de doelaudience gebruik je demografische en psychografische data zoals leeftijd, opleiding, functietitel en gedragingen.

Deze informatie stelt je in staat om gedetailleerde buyer persona’s en klantprofielen op te stellen. Hiermee begrijp je beter hoe jouw prospects aankopen doen en via welke kanalen je hen het best kunt bereiken.

Ontwikkel jouw marketingmix

Met inzicht in jouw doelgroep kan je nu jouw marketingmix (de 4 P’s) definiëren:

 1. Product: Wat verkoop je precies?
 2. Prijs: Hoeveel kost jouw product?
 3. Plaats: Waar vinden klanten jouw product?
 4. Promotie: Hoe promoot je jouw product?

Deze elementen helpen je een uitgebreide marketingstrategie op te stellen die naadloos aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep.

Creëer een B2B-marketingplan en -strategie

Met jouw marketingmix als basis, kan je nu een gedetailleerd marketingplan en -strategie ontwikkelen. Een marketingstrategie combineert marktomstandigheden met jouw bedrijfsdoelstellingen, terwijl een marketingplan een concrete routekaart biedt met specifieke kanalen en metrics.

Gebruik een marketingplansjabloon om alle relevante informatie samen te brengen, zoals jouw bedrijfssamenvatting, doelmarkten, marketingstrategie, budget en kanaalkeuzes.

Strategisch denken is de kern van jouw B2B-marketingstrategie – niet het implementeren van specifieke tactieken zoals bloggen of SEO. Die zullen later volgen, nadat je de grote lijnen hebt uitgezet.

Dek alle B2B-marketingkanalen af

Nu je jouw strategie hebt bepaald, is het tijd om de tactische aspecten van jouw B2B-marketingaanpak aan te pakken. Zorg ervoor dat je al jouw marketingbases hebt afgedekt, zoals:

 • Een professionele website
 • Actieve sociale media profielen
 • Een e-mailmarketingnieuwsbrief
 • Deelname aan branche-evenementen en -conferenties

Deze basiskanalen vormen de fundamenten waarop je jouw specifieke B2B-marketingstrategieën kunt bouwen, zoals content marketing, social media marketing en event marketing.

Voer een concurrentieanalyse uit

Om jouw marketingstrategieën nog strategischer te maken, is het raadzaam om een concurrentieanalyse uit te voeren. Bestudeer de markt en ontdek welke bedrijven jouw doelgroep al aanspreken. Analyseer hun productaanbod, verkooptactieken, marketinginhoud en sociale mediaactiviteiten.

Deze inzichten helpen je om jouw eigen sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen (SWOT) te identificeren. Zo kan je beter concurreren en de meest effectieve kanalen kiezen voor jouw bedrijf.

Bepaal jouw merkpositionering

Naast het begrijpen van jouw concurrenten, is het essentieel dat je jouw eigen merkpositionering in de markt definieert. Dit is een verklaring die vastlegt wie jouw merk is, wanneer en waarom klanten het zouden moeten kiezen, en hoe jij je onderscheidt van de concurrentie.

Een duidelijke merkpositionering helpt je een consistent merkbeeld op te bouwen, ongeacht welke marketingkanalen en -tactieken je gebruikt.

Exploreer B2B-marketingkanalen

Met jouw strategie, doelgroep en merkpositie in kaart, kan je nu verschillende B2B-marketingkanalen verkennen en inzetten. Denk aan:

 • E-mailmarketing
 • Content marketing
 • Sociale media marketing
 • Digitale marketing (website, SEO, PPC)
 • Influencer marketing
 • Evenementenmarketing

Elk van deze kanalen heeft zijn eigen unieke voordelen en kan je helpen om jouw zakelijke klanten te bereiken en te overtuigen. Het is zaak om de juiste mix te vinden die aansluit bij jouw doelgroep en bedrijfsdoelstellingen.

Trends in B2B-marketing voor 2024

Naast de fundamentele B2B-marketingstrategieën, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen in deze snel veranderende industrie. Enkele opvallende trends voor 2024 zijn:

 1. Privacybescherming wordt de grootste uitdaging: Veranderingen in gegevensprivacy, zoals de afbouw van third-party cookies, vereisen dat B2B-marketeers hun strategieën aanpassen.
 2. AI-technologie wint terrein: Hoewel B2B-marketeers AI omarmen, waarschuwen experts voor een te grote afhankelijkheid ervan. AI moet worden ingezet als hulpmiddel, niet als vervanging voor menselijke creativiteit.
 3. Kort video-content levert het meeste ROI op: B2B-marketeers zien de hoogste rendementen op investering bij het gebruik van korte video’s op sociale media, zoals TikTok en Reels.
 4. Micro-influencers zijn effectiever dan macro-influencers: Voor B2B-merken blijken partnerschappen met micro-influencers (10.000-99.999 volgers) succesvoller dan samenwerken met mega-influencers (1 miljoen+ volgers).
 5. Meten van sociale media ROI blijft een uitdaging: B2B-marketeers worstelen nog steeds met het aantonen van de return on investment van hun sociale media-inspanningen.

Door deze trends in gedachten te houden, kan jouw B2B-bedrijf zich in 2024 onderscheiden en je doelgroep op de juiste manier aanspreken.Conclusie: Investeer in B2B-marketing voor blijvend succes

Effectieve B2B-marketing vereist een diepgaand begrip van jouw zakelijke doelgroep en het vermogen om je marketing naadloos af te stemmen op hun behoeften en voorkeuren. Door de juiste strategie, kanalen en tactieken te kiezen, kan jouw bedrijf zich onderscheiden in de B2B-ruimte en duurzaam groeien.

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen, pas je aanpak waar nodig aan, en blijf je richten op het bieden van waardevolle informatie en expertise aan jouw zakelijke klanten. Volg deze leidraad en je zult in 2024 en daarna succesvol zijn in de dynamische wereld van B2B-marketing.

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.