• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Online marketing strategie voor SaaS

Online marketing strategie voor SaaS

Online marketing strategie voor SaaS

Laatst bewerkt: 16/12/2023

Gepubliceerd: 21/12/2023

Als je een SaaS (software-as-a-service) bedrijf hebt, weet je dat de concurrentie hevig is. Het is essentieel om een sterke online marketing strategie te hebben om je te onderscheiden en succesvol te groeien in deze branche. In dit artikel zullen we de belangrijkste aspecten van een effectieve online marketing strategie voor SaaS bespreken, inclusief SEO, betaalde advertenties en datagedreven besluitvorming. We zullen ook tips geven over hoe je je eigen succesvolle marketing strategie kunt creëren.

Een online marketing strategie voor SaaS richt zich op het verkopen van softwareproducten en -diensten via verschillende digitale kanalen, zoals betaalde advertenties, organische zoekoptimalisatie en content marketing. Het doel is om SaaS bedrijven te helpen leads aan te trekken, te betrekken en om te zetten in klanten. Een effectieve online marketing strategie voor SaaS houdt rekening met de buyer’s journey en creëert een trechter die prospects door elke fase van het besluitvormingsproces leidt.

Waarom is een online marketing strategie voor SaaS belangrijk?

De SaaS industrie groeit in een razendsnel tempo en wordt naar verwachting in 2030 een markt van $702,19 miljard. Met zoveel concurrentie is een sterke marketing strategie essentieel. Een online marketing strategie voor SaaS helpt bedrijven om bewustzijn voor hun producten te creëren, de juiste kopers te vinden, prospects door de trechter te volgen en op het juiste moment contact met hen op te nemen. Zonder een solide marketing strategie zullen SaaS bedrijven moeite hebben om te overleven in deze competitieve branche.

Test je value proposition & messaging

Een belangrijk aspect van een solide online marketingstrategie voor SaaS is het testen van je value proposition en messaging. Je value proposition is de unieke waarde die jouw product biedt aan klanten, terwijl messaging verwijst naar de manier waarop je deze waarde communiceert naar je doelgroep.

Het testen van je value proposition en messaging is essentieel om erachter te komen wat wel en niet resoneert bij je doelgroep. Nog voor je nadenkt over mogelijke marketing kanalen besteed je hier best al voldoende tijd aan.

Tips om je value proposition te testen

 1. Identificeer je belangrijkste value proposition: Bepaal wat jouw product uniek maakt en welke problemen het oplost voor je klanten. Dit vormt de kern van je value proposition.
 2. Maak verschillende versies van je messaging: Creëer meerdere varianten van je messaging die elk een ander aspect van je value proposition belichten. Dit kan variëren van het benadrukken van tijdsbesparingen tot kostenbesparingen of verbeterde productiviteit.
 3. Test je messaging: Gebruik A/B-testen om verschillende versies van je messaging te testen. Stuur bijvoorbeeld een deel van je doelgroep naar een landingspagina met de ene versie van je messaging en een ander deel naar een landingspagina met een andere versie. Analyseer de resultaten om te zien welke versie het beste presteert.
 4. Luister naar feedback: Verzamel feedback van je klanten en prospects om te begrijpen hoe zij je value proposition en messaging ervaren. Dit kan via enquêtes, interviews of sociale media-interacties. Gebruik deze inzichten om je messaging verder te verfijnen.
 5. Optimaliseer en blijf testen: Gebruik de verkregen inzichten om je messaging te optimaliseren en blijf testen en itereren. Door continu te experimenteren en te leren, kun je je messaging steeds verder verbeteren en afstemmen op de behoeften en voorkeuren van je doelgroep.

Het testen van je value proposition en messaging is een doorlopend proces. Door hiermee aan de slag te gaan en te blijven optimaliseren, kun je de effectiviteit van je marketinginspanningen vergroten en je bedrijf laten groeien.

De belangrijkste digitale marketingkanalen voor een SaaS platform

Er zijn verschillende digitale marketing strategieën die SaaS bedrijven kunnen gebruiken om bewustzijn te genereren, kopers te vinden en leads om te zetten in klanten. Enkele basisprincipes van SaaS marketing zijn:

SEO (Zoekmachineoptimalisatie)

SEO is een essentiële strategie voor elk SaaS bedrijf dat online gevonden wil worden. Het optimaliseren van je website en content voor relevante zoekwoorden is van cruciaal belang om je zichtbaarheid in zoekresultaten te verbeteren. Dit resulteert op zijn beurt in een toename van het aantal websitebezoekers en een grotere merkbekendheid. Door middel van SEO kun je ervoor zorgen dat potentiële klanten je gemakkelijker kunnen vinden en dat je concurrenten voorblijft.

Paid advertising

Betaalde advertenties bieden een uitstekende mogelijkheid om direct zichtbaarheid en verkeer naar je website te genereren. Platforms zoals Google, Bing, Facebook en LinkedIn stellen je in staat om betaalde advertenties te plaatsen en zo je doelgroep effectief te bereiken. Met behulp van betaalde advertenties kun je je boodschap gericht overbrengen en potentiële klanten aantrekken die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten.

Investeer zodra je wat tractie & traffic begint te krijgen snel in retargeting. Vooral in SaaS die werken met een free trial of freemium model werkt dit goed om trials om te zetten in betalende klanten.

CRO (Conversie-optimalisatie)

Conversie-optimalisatie is een proces dat je helpt het percentage bezoekers dat de gewenste actie onderneemt op je website te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld het inschrijven voor je e-maillijst of het downloaden van een whitepaper zijn. Door je website te optimaliseren voor conversies, kun je meer leads genereren en uiteindelijk meer verkopen realiseren. Het is belangrijk om te begrijpen hoe gebruikers interageren met je website en waar mogelijke knelpunten liggen, zodat je deze kunt aanpakken en de conversieratio kunt verhogen.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij je samenwerkt met andere bedrijven of individuen (affiliates) om je producten of diensten te promoten. Deze affiliates ontvangen een commissie voor elke verkoop die ze genereren via hun unieke affiliate link. Het voordeel van affiliate marketing is dat je gebruik kunt maken van het netwerk en de expertise van anderen om je bereik te vergroten en meer potentiële klanten te bereiken. Door een effectief affiliate marketingprogramma op te zetten, kun je je omzet verhogen en je merk verder laten groeien.

Content marketing:

Content marketing is een strategie waarbij je waardevolle en relevante content creëert en deelt om je doelgroep aan te trekken, te informeren en te engageren. Door waardevolle informatie, educatieve content, en entertainment aan te bieden, kun je het vertrouwen en de loyaliteit van potentiële klanten opbouwen. Content marketing kan verschillende vormen aannemen, zoals blogs, video’s, infographics, whitepapers, en meer. Het doel is om waardevolle en relevante informatie te delen die de behoeften en problemen van je doelgroep adresseert en hen helpt bij het nemen van beslissingen. Door consistent en kwalitatief hoogwaardige content te bieden, kun je jezelf positioneren als een expert in je branche en potentiële klanten aantrekken.

Als softwarebedrijf heb je vaak toegang tot developers. Probeer referralprogramma’s te integreren in de applicatie voor meer viraliteit. Of check bestaande referral marketing tools die je makkelijk kan integreren.

Referral marketing:

Referral marketing is een strategie waarbij je bestaande klanten aanmoedigt om nieuwe klanten naar je bedrijf te verwijzen. Het idee is dat tevreden klanten je beste ambassadeurs zijn en vaak bereid zijn om hun positieve ervaringen met anderen te delen. Door een systeem op te zetten waarbij je klanten beloont voor het doorverwijzen van nieuwe klanten, kun je een krachtig en kosteneffectief marketingkanaal creëren. Referral marketing kan verschillende vormen aannemen, zoals het aanbieden van kortingen, beloningen, exclusieve toegang, of andere incentives voor klanten die nieuwe klanten aanbrengen.

Als softwarebedrijf heb je vaak toegang tot developers. Probeer referralprogramma’s te integreren in de applicatie voor meer viraliteit. Of check bestaande referral marketing tools die je makkelijk kan integreren.

Nu je weet waarom een online marketing strategie voor SaaS belangrijk is en welke strategieën je kan gebruiken, is het tijd om je eigen marketing strategie te ontwikkelen.

Nog enkele tips voor SaaS-bedrijven

 1. Datagedreven marketing: Gebruik analysetools om je websiteverkeer en conversies bij te houden en te analyseren welke marketingactiviteiten de meeste leads en klanten genereren. Richt je niet op het binnenhalen van veel verkeer, maar op kwalitatieve leads die het meeste kans hebben om te converteren.
 2. Begrijp je customer journey: De buyer’s journey is het proces dat je potentiële klanten doorlopen bij het nemen van een aankoopbeslissing. Het bestaat uit drie fasen: bewustwording, overweging en besluitvorming. Het is jouw taak als marketeer om prospects door elke fase van de buyer’s journey te begeleiden met de juiste content en boodschappen.
 3. Maak een Pirate funnel: Jouw Pirate funnel is het proces dat potentiële doorlopen wanneer ze klant worden. Het bestaat meestal uit vier fasen: proefperiode, onboarding, betrokkenheid en behoud. Om meer klanten te genereren, moet je je richten op het verplaatsen van prospects door elke fase van de sales funnel door ze de juiste content en ondersteuning te bieden.
 4. Werk aan een SEO plan: Een sterke online aanwezigheid is essentieel voor elk SaaS bedrijf dat online gevonden wil worden. Je SEO strategie moet bestaan uit hoogwaardige content die je helpt om hoog te scoren in zoekresultaten en meer websitebezoekers en leads aan te trekken.
 5. Definieer je content marketing strategie: Bij het ontwikkelen van je content marketing tactieken is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende fasen van de buyer’s journey. Het creëren van content die aantrekkelijk is voor prospects in elke fase helpt je om ze door de trechter te verplaatsen en ze om te zetten in klanten.
 6. Optimaliseer je website voor conversies: Het optimaliseren van je website voor conversies betekent ervoor zorgen dat elke pagina gebruiksvriendelijk is en compatibel met zoekmachine crawlers. Het omvat ook het gebruik van zoekwoorden in je content en titels om mensen te helpen je website te vinden in zoekmachines.
 7. Besteed je budgetten slim: Bij het bepalen van je budget is het belangrijk om je digitale marketingdollars toe te wijzen aan kanalen die de beste ROI opleveren. Meet het succes niet af aan het aantal klikken of vertoningen, maar aan het aantal gesloten deals. Meet de LTV (levenslange klantwaarde) en CAC (klantacquisitiekosten) om te bepalen welk kanaal het meest succesvol is.
 8. Bied gratis proefperiodes aan: Besluitvormers moeten weten of jouw SaaS-platform de juiste keuze is voor hun (tem). Een gratis proefperiode of demo kan hen helpen om te zien of jouw product aan hun behoeften voldoet.
 9. Implementeer een productgedreven GTM-strategie: Een productgedreven go-to-market strategie richt zich op het creëren van een product dat zichzelf verkoopt. Dit houdt in dat je focust op het bieden van een uitstekende gebruikerservaring, het actief betrekken van je gebruikers en het continu verbeteren van je product op basis van feedback. Lees hieronder meer over het verschil tussen product-led & sales-led growth.

Product-led growth of sales-led growth?

Je kan ervoor kiezen om je product als groeimotor in te zetten of je eerder focussen op groei via sales. Bij het bepalen van je groeistrategie kun je kiezen tussen product-led growth en sales-led growth. Product-led growth houdt in dat je product zelf de belangrijkste motor is voor groei. Dit betekent dat je product zo waardevol en gebruiksvriendelijk moet zijn dat het vanzelf nieuwe klanten aantrekt en bestaande klanten behoudt. Hierbij ligt de nadruk op het leveren van een uitstekende productervaring en het creëren van waarde voor de gebruikers.

Aan de andere kant is sales-led growth gericht op het stimuleren van groei door middel van verkoopinspanningen. Het draait hierbij om het opbouwen van een sterke salesforce, het genereren van leads, het overtuigen van potentiële klanten en het vergroten van de omzet. Deze benadering vereist vaak een actieve verkoop- en marketingstrategie.

Beide benaderingen hebben hun voordelen en kunnen effectief zijn, afhankelijk van de aard van je product en de marktomstandigheden. Product-led growth kan vooral geschikt zijn voor producten met een lage toetredingsdrempel, waarbij gebruikers snel de waarde van het product kunnen ervaren. Aan de andere kant kan sales-led growth effectiever zijn voor complexe producten of in markten waar persoonlijke verkoop en overreding essentieel zijn.

Met deze tips kun je een solide online marketing strategie voor SaaS opzetten en je bedrijf laten groeien. Vergeet niet dat consistentie, creativiteit en datagedreven besluitvorming essentieel zijn voor succes in de competitieve SaaS industrie. Blijf experimenteren, optimaliseren en leren om je strategie voortdurend te verbeteren en aan te passen aan de veranderende behoeften van je doelgroep.

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.