• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Hoe bouw je een schaalbaar B2B-bedrijf: 10 tips

Hoe bouw je een schaalbaar B2B-bedrijf: 10 tips

Hoe bouw je een schaalbaar B2B-bedrijf

Laatst bewerkt: 16/06/2024

Gepubliceerd: 20/06/2024

Als ondernemer wil je natuurlijk dat je bedrijf blijft groeien en schaalbaar wordt. Maar hoe pak je dat aan? Uit de referentieartikelen blijkt dat er verschillende manieren zijn om een B2B-bedrijf schaalbaar te maken. Het begint met het formuleren van een duidelijke visie en het verminderen van de afhankelijkheid van jouw persoon. Daarnaast kan je het assortiment uitbreiden, werk uitbesteden, het distributienetwerk vergroten en maatwerk standaardiseren. Ook het aannemen van toptalent en het overwegen van franchising kunnen waardevolle stappen zijn. Verder kan je je online aanwezigheid vergroten door aan te sluiten bij digitale marktplaatsen of een eigen community op te zetten. Tot slot kun je zelfs een platform opzetten waarop andere aanbieders hun producten kunnen verkopen. In dit artikel bespreken we deze 10 methoden om jouw B2B-bedrijf schaalbaar te maken.

1. Formuleer een duidelijke, schaalbare visie

De basis voor een schaalbaar bedrijf is een heldere visie. Waar wil je naartoe met je onderneming? Wat is jouw unieke propositie? Door hierover goed na te denken, kun je vervolgens stappen ondernemen om die visie ook daadwerkelijk te realiseren. Een duidelijke, schaalbare visie zorgt ervoor dat je bedrijf niet afhankelijk wordt van jouw persoonlijke inbreng, maar kan groeien op basis van heldere doelstellingen en strategieën.

Kijk verder dan de dagelijkse business

Veel ondernemers zijn zo druk bezig met de dagelijkse gang van zaken, dat ze te weinig tijd overhouden om na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Probeer daarom regelmatig even een stap terug te doen en je te focussen op de langetermijndoelen. Wat wil je over 5 of 10 jaar bereikt hebben? Welke veranderingen in de markt of bij je klanten zie je aankomen? Door hier proactief op in te spelen, kan je je bedrijf beter schaalbaar maken.

Maak keuzes die gericht zijn op schaalbaarheid

Als je je bedrijf ‘verkoopklaar’ maakt, dan neem je automatisch beslissingen die gericht zijn op schaalbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan het standaardiseren van bedrijfsprocessen, zodat ze eenvoudig herhaalbaar en consistent zijn. Ook het aantrekken van toptalent is belangrijk, zodat je bedrijf minder afhankelijk wordt van jouw persoonlijke inbreng. Al deze keuzes dragen bij aan een schaalbaar businessmodel.

2. Verminder de afhankelijkheid van jouw persoon

Een van de grootste uitdagingen voor veel ondernemers is om hun bedrijf minder afhankelijk te maken van hun eigen persoon. Als alles draait om jouw expertise, netwerk en inzet, dan rem je de groei en schaalbaarheid onbedoeld. Daarom is het belangrijk om stappen te ondernemen om je bedrijf ook zonder jou draaiende te houden.

Delegeer en train je team

Zorg ervoor dat je sleutelfuncties en -processen goed gedelegeerd zijn aan je team. Neem de tijd om je medewerkers op te leiden en ze de juiste verantwoordelijkheden te geven. Zo wordt je bedrijf minder afhankelijk van jouw aanwezigheid en kun je je focussen op strategische taken.

Bouw systemen en processen op

Naast het inzetten van goed personeel, is het belangrijk om solide systemen en processen op te bouwen. Beschrijf bijvoorbeeld in detail hoe je salesproces eruit ziet, zodat iedereen het op dezelfde manier kan uitvoeren. Hetzelfde geldt voor andere kernprocessen in je bedrijf. Door alles goed te documenteren, maak je je organisatie minder afhankelijk van individuele medewerkers.

3. Breid je aanbod logisch uit

Een andere manier om je bedrijf schaalbaar te maken, is door je aanbod logisch uit te breiden. Kijk goed naar aanvullende producten of diensten die je kunt aanbieden aan je bestaande klanten. Zo vergroot je de omzet per klant zonder dat je veel extra inspanning hoeft te leveren.

Verras je klanten met nieuwe producten of diensten

Stel je voor dat je een slagerij runt, bekend om je kwaliteitsvlees en vegaburgers. Dan zou je bijvoorbeeld ook wokgroenten kunnen gaan verkopen. Dit is een logische uitbreiding, omdat veel van je klanten ook op zoek zijn naar kant-en-klaar maaltijdcomponenten. Door ze te verrassen met nieuwe producten, versterk je de klantrelatie en creëer je extra omzet.

Kijk naar complementaire producten of diensten

Bedenk ook eens welke producten of diensten goed zouden kunnen aansluiten bij je huidige aanbod. Misschien kun je bijvoorbeeld als zonnepanelenleverancier ook warmtepompen gaan aanbieden. Of bied je als softwareleverancier naast je kernproduct ook implementatie- en trainingsdiensten aan. Zo breidt je assortiment zich logisch uit zonder dat je een compleet nieuw bedrijf hoeft op te bouwen.

4. Besteed werk uit om flexibeler te worden

Een andere manier om je bedrijf schaalbaar te maken, is door bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Hierdoor word je flexibeler en kun je beter inspelen op veranderingen in de markt. Bovendien hoef je niet alles zelf te doen, waardoor je je kunt focussen op je kernactiviteiten.

Outsource niet-kritische taken

Kijk goed naar welke taken je kunt uitbesteden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of klantbeleving. Denk bijvoorbeeld aan administratieve werkzaamheden, IT-ondersteuning of online marketing. Door deze taken uit handen te geven, hou je meer tijd over voor strategische zaken.

Maak gebruik van flexibele schil

Naast het uitbesteden van taken, kan je ook werken met een flexibele schil van zzp’ers of tijdelijk personeel. Zo kun je snel opschalen of juist afschalen wanneer de omstandigheden daarom vragen. Dit maakt je bedrijf wendbaarder en minder afhankelijk van vaste personeelskosten.

5. Vergroot je distributienetwerk

Een ander belangrijk element voor een schaalbaar bedrijf is het distributienetwerk. Hoe meer kanalen je hebt om je producten of diensten aan te bieden, hoe groter je potentiële klantenbase wordt. Denk daarom na over manieren om je distributie uit te breiden.

Werk samen met wederverkopers

Overweeg om je producten ook via andere verkoopkanalen aan te bieden, zoals winkels, webshops of andere tussenpersonen. Zo bereik je een breder publiek zonder dat je zelf alle verkoopinspanningen hoeft te verrichten.

Creëer pop-up of shop-in-shop concepten

Een andere optie is om tijdelijke of gedeelde verkooplocaties te creëren, zoals een pop-up store of een shop-in-shop in een bestaande winkel. Dit is vaak goedkoper dan het openen van een eigen fysieke winkel, maar biedt je toch de mogelijkheid om je producten in de schijnwerpers te zetten.

6. Standaardiseer je maatwerk

Veel B2B-bedrijven bieden op maat gemaakte producten of diensten aan. Hoewel dit de klantbeleving ten goede kan komen, kan het ook de schaalbaarheid in de weg staan. Probeer daarom na te gaan of je bepaalde onderdelen van je maatwerk kunt standaardiseren.

Creëer standaardpakketten

Stel je voor dat je zonnepanelen of warmtepompen op maat levert. Misschien kun je ook een aantal standaardpakketten samenstellen, waar klanten uit kunnen kiezen. Zo bied je nog steeds maatwerk, maar op een meer gestandaardiseerde en schaalbare manier.

Standaardiseer ook je diensten

Niet alleen je producten, maar ook je dienstverlening kun je tot op zekere hoogte standaardiseren. Kijk bijvoorbeeld naar hoe fastfoodketens de service rondom hun producten hebben gestandaardiseerd. Dat maakt het proces efficiënter en eenvoudiger op te schalen.

7. Neem toptalent aan

Een van de belangrijkste factoren voor een schaalbaar bedrijf is het aantrekken en behouden van toptalent. Alleen met de juiste mensen aan boord, kan je jouw visie en strategie daadwerkelijk realiseren.

Betrek je team bij de bedrijfsvoering

Zorg ervoor dat je je beste medewerkers nauw betrekt bij de dagelijkse bedrijfsvoering en strategische beslissingen. Geef ze verantwoordelijkheid en laat ze zelfstandig belangrijke keuzes maken. Zo ontwikkelen ze zich tot volwaardige ondernemers binnen jouw organisatie.

Maak jezelf misbaar

Door toptalent aan te nemen en ze volledige verantwoordelijkheid te geven, kun je jezelf op den duur ‘misbaar’ maken. Jij kunt je dan richten op de grote lijnen, terwijl je team de dagelijkse business draaiende houdt. Dat maakt je bedrijf minder afhankelijk van jouw persoon.

8. Overweeg franchising

Als je eenmaal een goed draaiend bedrijf hebt met een duidelijke propositie, kan franchising een interessante groeistrategie zijn. Hierbij laat je andere ondernemers jouw formule gebruiken om nieuwe vestigingen te openen.

Geef je medewerkers de kans om zelfstandig te ondernemen

Misschien zijn er wel medewerkers in je team die zelf ondernemer willen worden. Overweeg om hen de kans te geven om een nieuwe vestiging van jouw bedrijf te openen. Zo creëer je nieuwe groeikansen, terwijl je je eigen bedrijf schaalbaar houdt.

Profiteer van lokale kennis en netwerken

Door te franchisen, profiteer je niet alleen van de schaalvoordelen, maar ook van de lokale kennis en netwerken van je franchisenemers. Zo kun je sneller nieuwe regio’s of doelgroepen bedienen, zonder dat je zelf overal een vestiging hoeft op te zetten.

9. Sluit aan bij digitale marktplaatsen

In deze tijd is een goede online aanwezigheid essentieel voor een schaalbaar bedrijf. Naast je eigen website, kun je ook aansluiten bij bestaande digitale marktplaatsen om je bereik te vergroten.

Bereik een groter publiek

Door je producten of diensten aan te bieden via platforms als Bol.com, Marktplaats of Amazon, kun je een veel groter publiek bereiken dan met alleen je eigen website. Zo vergroot je je potentiële klantenbase aanzienlijk.

Profiteer van bestaande traffic en vertrouwen

Digitale marktplaatsen hebben bovendien vaak al een grote, vaste klantenkring en genieten veel vertrouwen. Door daarop aan te sluiten, profiteer je van die bestaande traffic en reputatie.

10. Bouw een eigen online community

Als laatste tip voor een schaalbaar B2B-bedrijf, is het opzetten van een eigen online community. Hiermee creëer je een waardevolle plek voor je klanten en prospects om met elkaar en met jouw bedrijf in contact te blijven.

Laat klanten elkaar ondersteunen

Door een online forum of community in te richten, kunnen je klanten elkaar ondersteunen met vragen en ervaringen. Zo hoef jij niet elke keer zelf antwoord te geven, maar kunnen jullie samen de community laten groeien.

Versterk de klantrelatie

Een eigen online community helpt ook om de relatie met je klanten te verstevigen. Je kunt er informatie delen, feedback ophalen en een echt ’thuis’ voor je doelgroep creëren. Dat versterkt de loyaliteit en betrokkenheid.

Conclusie: een schaalbaar B2B-bedrijf in 10 stappen

Samenvattend kan je je B2B-bedrijf op verschillende manieren schaalbaar maken:

 1. Formuleer een duidelijke, schaalbare visie
 2. Verminder de afhankelijkheid van jouw persoon
 3. Breid je assortiment logisch uit
 4. Besteed werk uit om flexibeler te worden
 5. Vergroot je distributienetwerk
 6. Standaardiseer je maatwerk
 7. Neem toptalent aan
 8. Overweeg franchising
 9. Sluit aan bij digitale marktplaatsen
 10. Bouw een eigen online community

Door deze 10 stappen stap voor stap te doorlopen, kan je jouw B2B-onderneming klaarstomen voor duurzame groei en succes. Succes met het schaalbaar maken van jouw bedrijf!

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.