• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Value curve model in een blue ocean strategy

Value curve model in een blue ocean strategy

Value curve

Laatst bewerkt: 23/04/2024

Gepubliceerd: 23/04/2024

Moderne bedrijven opereren in een dynamische en concurrerende wereld. Het is cruciaal voor organisaties om zich te onderscheiden van hun concurrenten om te overleven en te groeien in de markt. Een benadering die hierbij kan helpen is het Value Curve Model, dat gebaseerd is op de Blauwe Oceaan Strategie. In dit artikel zullen we de essentie van het Value Curve Model en het bijbehorende Four Actions Framework onderzoeken en hoe deze tools bedrijven kunnen helpen om nieuwe marktruimtes te creëren en zich te onderscheiden van de concurrentie.

Wat is het Value Curve Model?

Het Value Curve Model is een strategisch raamwerk dat bedrijven helpt om hun waardepropositie te analyseren en te innoveren. Het model werd ontwikkeld door W. Chan Kim en Renée Mauborgne en werd geïntroduceerd in hun boek “Blue Ocean Strategy”. Het richt zich op het identificeren van de belangrijkste elementen van de waardepropositie van een sector en het uitdagen van conventionele normen om zo nieuwe marktruimtes en kansen te creëren.

In essentie draait het Value Curve Model om het begrijpen van hoe een bedrijf waarde creëert voor haar klanten. Het model stelt bedrijven in staat om hun producten en diensten te vergelijken met die van hun concurrenten en de belangrijkste verschillen te identificeren. Door te focussen op deze verschillen en te streven naar het creëren van unieke waardeproposities, kunnen bedrijven zich onderscheiden van de concurrentie en nieuwe marktruimtes creëren.

Het Four Actions Framework

Het Four Actions Framework is een belangrijk onderdeel van het Value Curve Model. Het biedt bedrijven een gestructureerde benadering om hun waardecurve te herdefiniëren en zo nieuwe marktruimtes te creëren. Het raamwerk bestaat uit vier acties: verhogen, verminderen, elimineren en creëren. Laten we elk van deze acties in meer detail bekijken.

Verhogen

De eerste actie in het Four Actions Framework is “verhogen”. Dit houdt in dat een bedrijf bepaalde elementen van zijn waardepropositie verhoogt om meer waarde te bieden aan klanten dan de concurrentie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een bedrijf de kwaliteit van zijn producten verbetert, extra functies toevoegt of een betere klantenservice biedt. Door waardeverhogingen aan te brengen, kan een bedrijf zich onderscheiden van de concurrentie en klanten aantrekken die bereid zijn om meer te betalen voor deze extra waarde.

Verminderen

De tweede actie is “verminderen”. Hierbij kijkt een bedrijf naar elementen van zijn waardepropositie die niet essentieel zijn voor klanten en deze elementen worden verminderd of geëlimineerd. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een bedrijf bepaalde functies of services verwijdert die door klanten niet als waardevol worden beschouwd. Door te verminderen kan een bedrijf kosten besparen en efficiënter opereren, wat kan leiden tot een concurrentievoordeel.

Elimineren

De derde actie is “elimineren”. Bij deze actie kijkt een bedrijf naar elementen van zijn waardepropositie die helemaal niet relevant zijn voor klanten en deze worden geëlimineerd. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een bedrijf bepaalde functies, services of producten volledig uit zijn aanbod verwijdert. Door het elimineren van niet-relevante elementen kan een bedrijf zich richten op de essentiële elementen die waarde toevoegen en zich onderscheiden van de concurrentie.

Creëren

De vierde en laatste actie is “creëren”. Dit houdt in dat een bedrijf nieuwe elementen toevoegt aan zijn waardepropositie die nog niet worden aangeboden door de concurrentie. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een bedrijf nieuwe functies, services of producten ontwikkelt die klanten nog niet eerder hebben gezien. Door te innoveren en nieuwe elementen te creëren, kan een bedrijf een uniek concurrentievoordeel behalen en nieuwe marktruimtes creëren.

Het Value Curve Model in de praktijk

Het Value Curve Model kan worden toegepast in verschillende bedrijfssectoren en heeft bewezen succesvol te zijn voor verschillende bedrijven. Laten we enkele voorbeelden bekijken van bedrijven die het Value Curve Model hebben gebruikt om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Voorbeeld 1: Apple Inc.

Apple Inc. is een bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve producten en unieke waardeproposities. Een voorbeeld van hoe Apple het Value Curve Model heeft toegepast, is de verschuiving van traditionele computers naar consumentenelektronica. In plaats van te concurreren op prijs en specificaties, heeft Apple zich gericht op het ontwerpen van producten die gebruiksvriendelijk zijn en een geïntegreerd ecosysteem bieden. Dit heeft geleid tot het creëren van een nieuwe marktruimte en het aantrekken van klanten die waarde hechten aan design en gebruiksgemak.

Voorbeeld 2: Netflix

Netflix heeft de entertainmentindustrie op zijn kop gezet door zich te richten op streaming, personalisatie en originele inhoud. In plaats van te concurreren met traditionele televisienetwerken, heeft Netflix een unieke waardepropositie gecreëerd door on-demand streaming aan te bieden en gepersonaliseerde aanbevelingen te doen op basis van kijkgedrag. Dit heeft geleid tot het creëren van een nieuwe marktruimte en het verstoren van de traditionele entertainmentindustrie.

Voorbeeld 3: Tesla

Tesla is een ander voorbeeld van een bedrijf dat het Value Curve Model heeft gebruikt om zich te onderscheiden van de concurrentie. Door te focussen op elektrische auto’s, autonomie en duurzame energieoplossingen, heeft Tesla de auto-industrie ontwricht. Het bedrijf heeft een unieke waardepropositie gecreëerd door innovatieve technologieën te combineren met duurzaamheid. Dit heeft geleid tot het creëren van een nieuwe marktruimte en het aantrekken van klanten die waarde hechten aan milieuvriendelijke oplossingen.

Voordelen en beperkingen van het Value Curve Model

Het Value Curve Model biedt verschillende voordelen voor bedrijven die het willen toepassen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 • Marktcreatie: Het identificeren van onaangeboorde marktruimtes en het creëren van nieuwe kansen.
 • Concurrentievoordeel: Het creëren van unieke waardeproposities die zich onderscheiden van de concurrentie.
 • Klantgericht: Focussen op de behoeften en voorkeuren van de klant.
 • Innovatie: Stimuleren van innovatief denken en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.
 • Duurzaam concurrentievoordeel: Het behalen van een duurzaam concurrentievoordeel door zich te onderscheiden van de concurrentie.

Hoewel het Value Curve Model veel voordelen biedt, zijn er ook enkele beperkingen waar bedrijven rekening mee moeten houden:

 • Complexiteit: Het proces kan complex en tijdrovend zijn, vooral voor bedrijven die al gevestigd zijn in de markt.
 • Weerstand tegen verandering: Het veranderen van gevestigde normen kan op weerstand stuiten bij zowel interne als externe stakeholders.
 • Marktrisico: Het betreden van nieuwe marktruimtes brengt onzekerheden met zich mee en kan risico’s met zich meebrengen.

Wanneer het Value Curve Model gebruiken?

Het Value Curve Model kan in verschillende scenario’s worden toegepast en biedt bedrijven de mogelijkheid om hun strategieën te innoveren en zich te onderscheiden van de concurrentie. Hier zijn enkele geschikte scenario’s waarin het Value Curve Model kan worden gebruikt:

 • Productontwikkeling: Ontwerp producten met unieke waardeproposities die zich onderscheiden van de concurrentie.
 • Marketingstrategie: Ontwikkel marketingcampagnes op basis van gedifferentieerde factoren om klanten aan te trekken.
 • Verstoring van de industrie: Creëer blauwe-oceaanstrategieën om bestaande industrieën te ontwrichten en nieuwe marktruimtes te creëren.
 • Bedrijfsuitbreiding: Verken nieuwe markten of segmenten waarin het bedrijf unieke waarde kan bieden.

Hoe het Value Curve Model te gebruiken

Het implementeren van het Value Curve Model vereist een gestructureerde aanpak en betrokkenheid van alle relevante belanghebbenden binnen een organisatie. Hier zijn enkele stappen om het Value Curve Model effectief te implementeren:

 1. Analyse van waardeproposities: Evalueer uw huidige waardepropositie en identificeer de belangrijkste elementen die waarde toevoegen voor klanten.
 2. Concurrentieanalyse: Analyseer de waardeproposities van concurrenten in uw branche en identificeer hun sterke en zwakke punten.
 3. Identificeer differentiatie: Identificeer factoren waarmee u uw aanbod aanzienlijk kunt differentiëren van de concurrentie.
 4. Waarde-innovatie: Ontwikkel een nieuwe waardepropositie door gedifferentieerde factoren op unieke manieren te combineren.

Praktische tips voor het gebruik van het Value Curve Model:

 • Betrek belanghebbenden: Zorg ervoor dat alle relevante belanghebbenden binnen uw organisatie betrokken zijn bij het proces en hun input kunnen leveren.
 • Blijf klantgericht: Houd altijd de behoeften en voorkeuren van uw klanten in gedachten bij het ontwikkelen van uw nieuwe waardepropositie.
 • Blijf flexibel: Wees bereid om uw strategie aan te passen en te verfijnen op basis van feedback en nieuwe inzichten.
 • Experimenteer en leer: Gebruik het Value Curve Model als een iteratief proces en experimenteer met verschillende ideeën en strategieën om te zien wat het beste werkt voor uw bedrijf.

Verwachtingen van het implementeren van het Value Curve Model

Het implementeren van het Value Curve Model kan verschillende voordelen opleveren voor uw bedrijf. Enkele van de belangrijkste verwachtingen zijn:

 • Verbeterde concurrentiepositionering: Door zich te onderscheiden van de concurrentie en unieke waarde te bieden, kunt u uw concurrentiepositie versterken en klanten aantrekken.
 • Organisatorische en marktimpact: Het implementeren van het Value Curve Model kan een positieve impact hebben op de organisatiecultuur en de marktpositie van uw bedrijf.
 • Uitdagingen en risico’s: Het implementeren van het Value Curve Model kan uitdagingen met zich meebrengen, zoals weerstand tegen verandering en het betreden van nieuwe markten. Het is belangrijk om deze uitdagingen en risico’s te erkennen en hierop voorbereid te zijn.

Conclusie

Het Value Curve Model is een krachtig strategisch raamwerk dat bedrijven helpt om hun waardepropositie te analyseren en te innoveren. Door te focussen op het creëren van unieke waardeproposities en het herdefiniëren van de waardecurve, kunnen bedrijven zich onderscheiden van de concurrentie en nieuwe marktruimtes creëren. Het implementeren van het Value Curve Model vereist betrokkenheid van alle belanghebbenden en een gestructureerde aanpak. Door het toepassen van het Value Curve Model kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken en succesvolle strategieën ontwikkelen voor de lange termijn.

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.