• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Value Proposition Canvas: je doelgroep begrijpen

Value Proposition Canvas: je doelgroep begrijpen

Value Proposition Canvas je doelgroep begrijpen

Laatst bewerkt: 27/12/2023

Gepubliceerd: 24/12/2023

Het lanceren van een nieuw product of dienst is een spannende onderneming, maar het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de behoeften van je doelgroep. Het begrijpen van wat jouw doelgebruiker wil en het ontwerpen van jouw product op basis van die behoeften is een complexe taak. Gelukkig is er een krachtige oplossing genaamd de Value Proposition Canvas (waardepropositie canvas) die je kan helpen om precies dat te bereiken.

Het Value Proposition Canvas is een strategisch hulpmiddel dat zich richt op het begrijpen van de problemen van jouw klanten en het creëren van producten of diensten die deze problemen oplossen. Met behulp van dit canvas kun je een duidelijk beeld krijgen van wat jouw doelgroep wil en hoe jouw product of dienst daaraan kan voldoen.

Wat is het Value Proposition Canvas?

Het Value Proposition Canvas is een visueel hulpmiddel dat bestaat uit twee delen: de klantprofiel en de waardekaart. Het klantprofiel, weergegeven als een cirkel, helpt je om de behoeften en wensen van jouw klanten te begrijpen. Het waardekaart, weergegeven als een vierkant, richt zich op de waarde die jouw product of dienst biedt aan jouw klanten.

Om het Value Proposition Canvas effectief te gebruiken, moet je eerst het klantprofiel invullen. Dit omvat het identificeren van de taken die jouw klanten willen uitvoeren, de problemen waarmee ze worden geconfronteerd bij het uitvoeren van die taken en de voordelen die ze verwachten te behalen door die taken uit te voeren.

Vervolgens vul je het waardekaartgedeelte in, waar je beschrijft welke producten, diensten en functies jouw product biedt om aan de behoeften van jouw klanten te voldoen. Je identificeert ook hoe jouw product pijn verlicht en voordelen creëert voor jouw klanten.

Value Proposition Canvas van Strategyzer

Dit is het Value Proposition Canvas van Strategyzer.

Waarom het Value Proposition Canvas gebruiken?

Het Value Proposition Canvas heeft vele voordelen voor jouw bedrijf. Het helpt je bij het maken van gefocuste plannen, verbetert jouw marketinginspanningen, vergroot de betrokkenheid van de klant en biedt een praktische en eenvoudige manier om de functionaliteit van jouw bedrijf te begrijpen.

Gefocuste planning

Met de vele ideeën en mogelijkheden die voortdurend opkomen, is het gemakkelijk om de focus te verliezen op de kernwaarden van jouw bedrijf. Een Value Proposition Canvas fungeert als een visuele gids en zorgt voor een gerichte aanpak bij het ontwikkelen van een product dat aan de vraag voldoet.

Verbeterde marketinginspanningen

Het lanceren van een nieuw product vereist veel inspanning op het gebied van marketing en branding. Het informeren van klanten over hoe het kopen van het product aan hun behoeften voldoet, helpt bij het opbouwen van een sterk merkimago. Met behulp van het Value Proposition Canvas kun je de behoeften van jouw klanten identificeren en een actieplan ontwikkelen om hieraan te voldoen. Dit zorgt ervoor dat jouw promotie- en advertentie-inspanningen de aandacht van klanten gemakkelijk vastleggen.

Sterke klantbetrokkenheid

Klantgerichtheid is de sleutel tot het betrekken van klanten bij jouw merk en product. Door het gebruik van een Value Proposition Canvas kun je de identificatie en vervulling van behoeften met elkaar verbinden. Dit zorgt ervoor dat je je richt op elementen die klanten het meest waarderen, waardoor sterke klantbetrokkenheid ontstaat.

Praktisch en eenvoudig

Het Value Proposition Canvas biedt een vereenvoudigd overzicht van de functionaliteit van jouw bedrijf. Het analyseren van de productstrategie en prestaties wordt hierdoor begrijpelijk en eenvoudig.

Hoe vul je het Value Proposition Canvas in?

Nu je begrijpt wat het Value Proposition Canvas is en waarom het belangrijk is, is het tijd om te leren hoe je het canvas effectief kunt invullen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Kies een klantsegment. Identificeer hun customer jobs en rangschik deze op basis van hun belang voor jouw klant.
 2. Identificeer de pijnpunten (pains) van jouw klant en rangschik ze op basis van hun belang.
 3. Identificeer de voordelen (gains) die jouw klant wil behalen en rangschik ze op basis van hun belang.
 4. Kies de top 3-5 belangrijkste pijnpunten en voordelen die verband houden met de belangrijkste taken.
 5. Lijst alle voordelen op van jouw product of dienst.
 6. Lijst alle pain relievers op.
 7. Lijst alle gain creators op.
 8. Kies de 3-5 voordelencreators en pijnverlichters die het grootste verschil maken voor jouw klant.
 9. Verbind de pijnverlichters, voordelencreators en productvoordelen met de pijnpunten, voordelen en taken die ze oplossen.
 10. Definieer hoe je beter bent dan de concurrentie.
 11. Creëer verschillende waardeproposities die duidelijk en vrij zijn van jargon en die vertrouwen opbouwen bij jouw klanten.
 12. Test jouw waardepropositie(s) bij jouw klanten.

Je doelgroep interviewen omtrent het Value Proposition Canvas

Het interviewen van je doelgroep met betrekking tot het Value Proposition Canvas kan je waardevolle inzichten opleveren. Hier zijn enkele voorbeeldvragen die je kunt stellen:

 1. Wat zijn de belangrijkste problemen of uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd in relatie tot [specifieke behoefte of taak]?
 2. Hoe zou je willen dat [specifieke behoefte of taak] op een ideale manier wordt vervuld?
 3. Welke aspecten van een product of dienst zijn voor jou het belangrijkst bij het oplossen van [specifieke behoefte of taak]?
 4. Welke alternatieve oplossingen of concurrenten overweeg je momenteel?
 5. Welke voordelen of waarde zou je verwachten van een product of dienst dat [specifieke behoefte of taak] op een optimale manier vervult?
 6. Welke prijs ben je bereid te betalen voor een product of dienst dat aan jouw behoeften voldoet?
 7. Wat zijn de belangrijkste factoren die je overtuigen om een product of dienst te kopen?

Door deze vragen te stellen, kun je een dieper inzicht krijgen in de behoeften, wensen en verwachtingen van je doelgroep, wat je kan helpen bij het ontwikkelen van een waardepropositie die aansluit bij hun behoeften.

Wanneer moet je het Value Proposition Canvas gebruiken?

Het Value Proposition Canvas is een flexibel hulpmiddel dat in verschillende zakelijke situaties effectief kan worden gebruikt. Hier zijn een paar voorbeelden van wanneer je het canvas kunt gebruiken:

 1. Bij het ontwikkelen van een nieuw product of functie voor een bestaand product. Het Value Proposition Canvas kan je helpen bepalen of het nieuwe product of de nieuwe functie een probleem oplost of voordeel biedt aan jouw gebruikers.
 2. Bij het betreden van een nieuwe markt of klantsegment. Het invullen van het canvas kan je helpen bepalen of de markt echt behoefte heeft aan jouw product of dienst.
 3. Bij het testen van de product-markt fit. Het Value Proposition Canvas kan je helpen bij het vinden van de beste product-markt fit door inzicht te krijgen in jouw markt en een product te ontwikkelen dat voldoet aan de echte behoeften van jouw klanten.
 4. Bij het schrijven van waardeproposities. Het canvas kan worden gebruikt om waardeproposities te creëren op basis van de waardekaart. Op deze manier kun je klanten benaderen met de focus op productvoordelen in plaats van productkenmerken.
 5. Bij het verfijnen van jouw marketingstrategie. Het Value Proposition Canvas kan je helpen jouw marketing in een nieuw licht te zien en jouw boodschap aan te passen aan de behoeften van jouw klanten.

Conclusie

Het Value Proposition Canvas is een krachtig hulpmiddel dat jouw marketinginspanningen naar een hoger niveau kan tillen. Door het invullen van het canvas kun je een beter begrip krijgen van wat jouw klanten willen en hoe jouw product of dienst aan hun behoeften kan voldoen. Het helpt je bij het maken van gefocuste plannen, verbetert jouw marketinginspanningen, vergroot de betrokkenheid van de klant en biedt een praktische en eenvoudige manier om de functionaliteit van jouw bedrijf te begrijpen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het Value Proposition Canvas en zet jouw bedrijf op het pad naar succes!

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.