• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Communiceer je een korting als -% of als -€? De regel van 100

Communiceer je een korting als -% of als -€? De regel van 100

Communiceer je een korting als -% of als -€ De regel van 100 brengt duidelijkheid

Laatst bewerkt: 14/11/2023

Gepubliceerd: 19/10/2023

Iedereen houdt van koopjes en het is altijd spannend om te zien hoeveel je kunt besparen. Maar hoe communiceer je een korting op de meest effectieve manier?

Moet je je kortingen uitdrukken als een percentage (-50%) of als een absoluut getal (-€30)? Dit is een vraag die veel marketeers en verkopers zich stellen.

De psychologie achter prijzen

Volgens Jonah Berger, auteur van het boek “Contagious: Why Things Catch On”, maakt het daadwerkelijk een verschil hoe je een korting communiceert. Hij introduceerde “de regel van 100” om aanbiedingen nog aantrekkelijker te maken.

Deze regel is eenvoudig, maar wordt soms over het hoofd gezien, wat resulteert in minder verkoop via kortingen. Dus, hoe pas je de regel van 100 toe in je prijsstrategie?

De Regel van 100

Laten we het principe illustreren met twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Sneakers van €60

Stel je voor, je hebt sneakers die normaal €60 kosten, en je wilt ze binnenkort aanbieden voor de helft van de prijs. Zou je adverteren met -50% of met -€30?

Pricing - De regel van 100 (voorbeeld 1)

Volgens de regel van 100 is -50% in dit geval de beste keuze. Dit komt omdat we automatisch denken dat de korting groter is als het getal groter is.

Voorbeeld 2: Sneakers van €150

Stel nu voor dat je sneakers van €150 voor de helft van de prijs wilt verkopen. In dit geval zou je -€75 moeten gebruiken volgens de regel van 100.

Pricing - De regel van 100 (voorbeeld 2)

Het absolute getal lijkt in dit geval groter en dus aantrekkelijker.

Hoe werkt de regel van 100?

De regel van 100 werkt als volgt: Als de prijs minder is dan €100, druk je de korting uit in een percentage. Bijvoorbeeld “50% korting”. Het percentage zal altijd groter zijn dan het absolute getal. Als de prijs meer dan €100 is, druk je de korting uit in een absoluut getal, bijvoorbeeld “bespaar €75”. Het absolute getal zal altijd groter zijn dan het kortingspercentage.

Deze eenvoudige regel kan een groot verschil maken in hoe klanten je kortingen waarnemen. Het helpt je aanbiedingen aantrekkelijker te maken en kan leiden tot meer verkopen.

Dus de volgende keer dat je een korting aanbiedt, denk dan aan de regel van 100.

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.