• Home
 • |
 • Blog
 • |
 • Short-form video: De sleutel tot zakelijk succes via sociale media

Short-form video: De sleutel tot zakelijk succes via sociale media

Short-form video de sleutel tot zakelijk succes via sociale media - Growpirate

Laatst bewerkt: 14/11/2023

Gepubliceerd: 13/06/2023

Sociale media is tegenwoordig een essentieel onderdeel van elke succesvolle zakelijke strategie. Bedrijven zoeken constant naar nieuwe manieren om zich te onderscheiden en hun doelgroep te bereiken. Een van de meest effectieve en opkomende trends in de wereld van sociale media is het gebruik van short-form video. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de betekenis en het belang van short-form video, platformen waarop ze kunnen worden gedeeld en de best practices voor het creëren van boeiende korte video-inhoud.

Wat is short-form video?

Short-form video verwijst naar video-inhoud van korte duur, meestal minder dan 60 seconden. Deze video’s zijn vaak snel, dynamisch en kunnen variëren van grappig en creatief tot informatief en inspirerend. Ze zijn ontworpen om de aandacht van de kijker direct te grijpen en hen te betrekken bij de boodschap die wordt gecommuniceerd. Short-form video’s zijn populair geworden dankzij de opkomst van platforms zoals TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts.

Platformen voor korte video’s

TikTok

TikTok is een van de meest populaire platformen voor het delen van korte video’s. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om creatieve video’s te maken met behulp van muziek, effecten en filters. TikTok heeft een enorm bereik en biedt kansen voor virale content.

Instagram Reels

Instagram Reels is een functie binnen Instagram waarmee gebruikers korte video’s kunnen maken en delen. Het is een geweldige manier om je doelgroep op Instagram te bereiken en te betrekken.

YouTube Shorts

YouTube Shorts is de tegenhanger van TikTok van YouTube. Het stelt gebruikers in staat om korte video’s te maken en te delen op het YouTube-platform. Met miljarden gebruikers is YouTube een krachtig platform voor het bereiken van een breed publiek.

Facebook Reels

Facebook heeft ook de mogelijkheid geïntroduceerd om korte video’s te maken en te delen, vergelijkbaar met Instagram Reels. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om hun video-inhoud op een groter sociaal netwerk te verspreiden

LinkedIn

Hoewel LinkedIn voornamelijk bekend staat als een professioneel netwerk, heeft het ook de mogelijkheid toegevoegd om korte video’s te delen. Dit biedt kansen voor bedrijven om hun expertise te tonen en hun merkbekendheid te vergroten.

 

Best practices voor korte video-inhoud

 1. Besteed aandacht aan populaire trends op de kanalen

  Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en uitdagingen op het gebied van korte video’s op de kanalen die voor jou relevant zijn. Maak gebruik van trendonderzoekstools en leer technieken voor trendanalyse om relevant te blijven en je doelgroep te boeien.
 2. Begin met een krachtige “hook”

  Om de aandacht van de kijkers te trekken, is het belangrijk om een boeiende opening te hebben. Gebruik verschillende openingstechnieken, zoals het stellen van een vraag, het tonen van een interessant beel, het uitpakken met een controversiële boodschap.

 3. Creëer relevante inhoud

  Begrijp je doelgroep en stem je inhoud af op hun interesses. Zorg ervoor dat je video’s waardevol zijn en aansluiten bij de behoeften van je doelgroep. Korte video’s lenen zich bijvoorbeeld perfect om jouw expertise in de verf te zetten door tips & tricks te delen.
 4. Ondertitel je video’s

  Ondertitel video’s voor sociale media altijd. Het merendeel van de social media gebruikers scrollt door feeds zonder geluid. Dankzij ondertiteling zullen ze je video toch blijven kijken.
 5. Hergebruik lange video’s

  Lange video’s kunnen worden hergebruikt en aangepast voor korte platforms.  Identificeer de meest relevante en boeiende fragmenten en maak er korte video’s van.
 6. Houd het korter dan 60 seconden

  Aangezien de aandachtsspanne van mensen beperkt is, is het essentieel om je video’s kort en krachtig te houden. Probeer je boodschap over te brengen binnen een minuut of zelfs korter.
 7. Promoot op verschillende platforms

  Maak gebruik van cross-promotiestrategieën om je korte video’s op verschillende sociale-mediaplatforms te delen. Hierdoor vergroot je je bereik en kun je verschillende doelgroepen aanspreken.
 8. Neem je video’s verticaal op

  Gezien het gebruik van smartphones en mobiele apparaten is het aan te raden om verticale video’s te maken. Verticale video’s passen beter bij het scherm van een mobiel apparaat en bieden een betere kijkervaring.
 9. Regelmaat

  Consistentie is belangrijk bij het opbouwen van een publiek op sociale media. Plan je contentschema en zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe korte video’s deelt.

 

Samenvatting

Korte videocontent is een krachtige tool voor zakelijk succes op sociale media. Het gebruik van short-form video stelt bedrijven in staat om de aandacht van hun doelgroep te trekken, betrokkenheid te genereren en hun merkbekendheid te vergroten. Door populaire trends te volgen, relevante inhoud te creëren en consistent te delen, kunnen bedrijven profiteren van de voordelen die short-form video biedt.

Korte videocontent heeft zich bewezen als een krachtige strategie voor zakelijk succes op sociale media. Door gebruik te maken van platformen zoals TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts en anderen, kunnen bedrijven hun doelgroep effectief bereiken en betrekken. Met behulp van de best practices zoals het volgen van trends, het begrijpen van je doelgroep en het creëren van boeiende inhoud, kun je de kracht van korte video’s benutten en je zakelijk succes vergroten.

 

Veelgestelde vragen over short-form video

 1. Welke apparatuur heb ik nodig om korte video’s te maken? 

Voor het maken van korte video’s heb je niet per se geavanceerde apparatuur nodig. Een smartphone met een goede camera en een microfoon is meestal voldoende. Er zijn ook accessoires beschikbaar, zoals statieven en externe microfoons, die de kwaliteit van je video’s kunnen verbeteren.

 

 1. Hoe kan ik het succes van mijn korte videocontent meten?

Om het succes van je korte videocontent te meten, kun je gebruik maken van statistieken en analytics-tools die worden aangeboden door de verschillende sociale-mediaplatforms. Deze tools geven inzicht in het aantal views, betrokkenheid van de kijkers, deelacties en andere relevante statistieken.

 

 1. Kan ik korte video’s gebruiken voor productpromotie? 

Ja, korte video’s zijn uitstekend geschikt voor productpromotie. Ze bieden de mogelijkheid om je product op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren en de voordelen ervan te benadrukken. Zorg ervoor dat je de boodschap beknopt en overtuigend overbrengt binnen de korte tijdsduur van de video.

 

 1. Zijn er juridische bezwaren tegen het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek in korte video’s? 

Ja, het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek in korte video’s kan leiden tot juridische problemen, tenzij je toestemming hebt verkregen van de rechthebbende. Om problemen te voorkomen, kun je gebruik maken van royaltyvrije muziek of muziek die beschikbaar is via de muziekbibliotheek van het specifieke sociale-mediaplatform.

 

 1. Hoe vaak moet ik korte video’s op sociale media plaatsen? 

De frequentie van het plaatsen van korte video’s op sociale media kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals je doelgroep, het sociale-mediaplatform en de beschikbare middelen. Over het algemeen is het echter raadzaam om regelmatig nieuwe video’s te delen om de betrokkenheid van je publiek te behouden.

 

Gelijkaardige blogs
Bepaal je eigen koers
en versnel je groei

Bepaal zelf hoe je wil samenwerken.
Geen one-size-fits-all.