• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • De 9 beste Wireframe tools voor website Prototypes

De 9 beste Wireframe tools voor website Prototypes

De 9 beste Wireframe tools voor website prototypes

Laatst bewerkt: 09/01/2024

Gepubliceerd: 11/09/2023

Wist je dat het hebben van een prototype met wireframes belangrijk is voordat je begint met het ontwerpen van een website design of app. Een wireframe is als een blauwdruk van je ontwerp, waarmee je de structuur en lay-out van de pagina kunt visualiseren en de functionaliteit kunt testen voordat je begint met het bouwen van een website of het daadwerkelijke product.

Gelukkig zijn er tal van wireframe-tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van professionele en effectieve wireframes. In dit artikel zullen we de 9 beste wireframe-tools bekijken die je kunt gebruiken voor website-prototyping.

1. Figma: Krachtige cloud-based wireframe-tool

Figma - wireframe tool

Link: https://www.figma.com/

Figma is een krachtige cloud-based wireframe-tool met een uitgebreide gratis versie die wordt gebruikt door veel ontwerpers over de hele wereld. Met Figma kun je snel en gemakkelijk wireframes maken en iteraties doorvoeren. Je kunt verschillende UI-elementen toevoegen, zoals knoppen, formulieren en afbeeldingen, en deze naar wens ordenen.

Een van de grootste voordelen van Figma is de mogelijkheid om samen te werken met andere teamleden in realtime. Je kunt eenvoudig ontwerpen delen met teamleden en tegelijkertijd samenwerken aan hetzelfde ontwerp. Daarnaast biedt Figma integratie met andere tools, zoals Slack en Trello, waardoor je naadloos kunt samenwerken met je team.

2. Adobe XD: De alles-in-één ontwerptool

Adobe XD - wireframe tool

Link: https://www.adobe.com/products/xd/

Een van de meest populaire wireframe-tools voor website-prototyping is Adobe XD. Deze alles-in-één ontwerptool biedt een intuïtieve interface en krachtige functies waarmee je snel en eenvoudig wireframes kunt maken en iteraties kunt doorvoeren. Met Adobe XD kun je schakelen tussen low-fidelity en high-fidelity wireframes, afhankelijk van je behoeften en het stadium van het ontwerpproces.

Een van de grootste voordelen van Adobe XD is de naadloze integratie met andere Adobe Creative Cloud-apps, zoals Photoshop en Illustrator. Hierdoor kun je gemakkelijk assets en ontwerpelementen importeren en exporteren tussen verschillende tools. Daarnaast kun je met Adobe XD eenvoudig samenwerken met andere teamleden door middel van gedeelde ontwerpspecificaties en commentaarfuncties.

3. Lucidchart: Eenvoudig en intuïtief wireframen

Lucidchart - wireframe tool

Link: https://www.lucidchart.com/

Als je op zoek bent naar een eenvoudige en intuïtieve tool voor wireframing, dan is Lucidchart een uitstekende keuze. Met Lucidchart kun je gemakkelijk en snel wireframes maken door middel van drag-and-drop functionaliteit. Je kunt verschillende UI-elementen toevoegen, zoals knoppen, tekstvakken en afbeeldingen, en deze naar wens ordenen.

Een van de grootste voordelen van Lucidchart is de mogelijkheid om wireframes te delen en samen te werken met anderen. Je kunt eenvoudig ontwerpen delen met teamleden en feedback verzamelen via de commentaarfunctie. Daarnaast biedt Lucidchart integratie met andere tools, zoals Jira en Slack, waardoor je naadloos kunt samenwerken met je team.

4. MockFlow: Snel en gemakkelijk wireframen

Mockflow - wireframe tool

Link: https://mockflow.com/

MockFlow is een geweldige tool voor ontwerpers die snel en gemakkelijk wireframes willen maken. Met MockFlow kun je wireframes maken door middel van drag-and-drop functionaliteit en kun je verschillende UI-elementen toevoegen, zoals knoppen, formulieren en afbeeldingen.

Een van de unieke kenmerken van MockFlow is de mogelijkheid om wireframes om te zetten in interactieve prototypes. Hiermee kun je de gebruikerservaring van je ontwerp testen voordat je begint met de ontwikkeling. Daarnaast biedt MockFlow integratie met andere tools, zoals Jira en Slack, waardoor je gemakkelijk kunt samenwerken met je team.

5. Moqups: Webgebaseerde UX-tool voor samenwerking

Moqups - wireframe tool

Link: https://moqups.com/

Moqups is een webgebaseerde UX-tool die speciaal is ontworpen voor samenwerking. Met Moqups kun je snel en gemakkelijk wireframes maken en samenwerken met andere teamleden. Je kunt wireframes maken door middel van drag-and-drop functionaliteit en verschillende UI-elementen toevoegen, zoals knoppen, formulieren en afbeeldingen.

Een van de grootste voordelen van Moqups is de mogelijkheid om wireframes te delen en feedback te verzamelen via de commentaarfunctie. Je kunt eenvoudig ontwerpen delen met teamleden en feedback verzamelen om je ontwerp te verbeteren. Daarnaast biedt Moqups integratie met andere tools, zoals Jira en Slack, waardoor je naadloos kunt samenwerken met je team.

6. Sketch: Krachtige tool voor gedetailleerd wireframen

Sketch - wireframe tool

Link: https://www.sketch.com/

Sketch is een krachtige tool die veel wordt gebruikt door ontwerpers voor gedetailleerd wireframen. Met Sketch kun je gedetailleerde wireframes maken met behulp van vector-based design. Je kunt verschillende UI-elementen toevoegen, zoals knoppen, formulieren en afbeeldingen, en deze naar wens ordenen.

Een van de grootste voordelen van Sketch is de mogelijkheid om samen te werken met andere teamleden. Je kunt eenvoudig ontwerpen delen met teamleden en feedback verzamelen via de commentaarfunctie. Daarnaast biedt Sketch integratie met andere tools, zoals InVision en Zeplin, waardoor je naadloos kunt samenwerken met je team.

7. UXPin: Handige tool voor het overdragen van ontwerpspecificaties

UXPin - wireframe tool

Link: https://www.uxpin.com/

UXPin is een handige tool waarmee je ontwerpspecificaties kunt overdragen aan ontwikkelaars. Met UXPin kun je gedetailleerde wireframes maken en ontwerpspecificaties toevoegen, zoals kleuren, typografie en interactieve elementen. Je kunt ook interactieve prototypes maken en testen voordat je begint met de ontwikkeling.

Een van de grootste voordelen van UXPin is de mogelijkheid om ontwerpspecificaties te delen met ontwikkelaars. Je kunt eenvoudig ontwerpspecificaties exporteren en delen met ontwikkelaars, zodat ze precies weten hoe ze je ontwerp kunnen implementeren. Daarnaast biedt UXPin integratie met andere tools, zoals Jira en Slack, waardoor je naadloos kunt samenwerken met je team.

8. Balsamiq: Eenvoudige en intuïtieve wireframe-tool

Balsamiq - wireframe tool

Link: https://balsamiq.com/

Balsamiq is een eenvoudige en intuïtieve wireframe-tool waarmee je snel en gemakkelijk wireframes kunt maken. Met Balsamiq kun je verschillende UI-elementen toevoegen, zoals knoppen, formulieren en afbeeldingen, en deze naar wens ordenen. Het heeft een eenvoudige interface en is zeer gebruiksvriendelijk.

Een van de unieke kenmerken van Balsamiq is de mogelijkheid om wireframes er handgetekend uit te laten zien. Hierdoor kun je je ontwerp een informele uitstraling geven en snel ideeën schetsen zonder je zorgen te maken over perfectie. Daarnaast biedt Balsamiq integratie met andere tools, zoals Jira en Confluence, waardoor je naadloos kunt samenwerken met je team.

9. Justinmind: Interactieve wireframe-tool

Justinmind - wireframe tool

Link: https://www.justinmind.com/

Justinmind is een krachtige wireframe-tool waarmee je interactieve wireframes kunt maken. Met Justinmind kun je verschillende UI-elementen toevoegen, zoals knoppen, formulieren en afbeeldingen, en deze interactief maken met behulp van klikbare links en overgangen. Dit stelt je in staat om de gebruikerservaring van je ontwerp te simuleren voordat je begint met de ontwikkeling.

Een van de grootste voordelen van Justinmind is de mogelijkheid om interactieve prototypes te maken en te testen. Hiermee kun je de gebruikerservaring van je ontwerp evalueren en problemen oplossen voordat je begint met de ontwikkeling. Daarnaast biedt Justinmind integratie met andere tools, zoals Jira en Trello, waardoor je naadloos kunt samenwerken met je team.

Conclusie

Het maken van wireframes is een essentiële stap in het ontwerpproces van een website of app. Met de juiste wireframe-tool kun je snel en gemakkelijk professionele en effectieve wireframes maken. De 9 beste wireframe-tools die we hebben besproken, bieden een scala aan functies en mogelijkheden om aan al je wireframe-behoeften te voldoen. Of je nu een beginner bent of een ervaren ontwerper, er is een wireframe-tool die bij jou past. Dus ga aan de slag en maak prachtige wireframes voor je volgende ontwerpproject!

Mijn persoonlijke favoriet is Figma 😉

Gelijkaardige blogs
Ultieme website laten maken?

Voor ondernemers die hun belangrijkste digitale motor, namelijk hun website, naar het hoogste niveau willen brengen om digitale groei te versnellen.