Ben jij op zoek naar een manier om zelf je eigen website te maken, maar heb je geen budget? Dan is het maken van een gratis website met WordPress een geweldige optie voor jou. In deze gids zullen we dieper ingaan op het maken van een gratis website en alles wat daarbij komt kijken. Na het lezen van deze gids weet jij of het maken van een gratis website verstandig is, hoe jij een gratis website kunt maken en waar je op moet letten bij het maken van jouw eigen website.
De voordelen van een gratis website
Een gratis website maken met WordPress heeft veel voordelen.
- Ten eerste is het een geweldige manier om jouw online aanwezigheid te vergroten zonder dat het je iets kost. Het is een perfecte oplossing voor mensen met een klein budget of voor beginners die willen leren hoe ze een website kunnen maken.
- Met WordPress heb je volledige controle over jouw website. Je kunt het ontwerp aanpassen, functionaliteiten toevoegen en de inhoud gemakkelijk beheren. Bovendien is WordPress een zeer gebruiksvriendelijk platform, zelfs voor mensen zonder technische kennis. Je hebt geen programmeervaardigheden nodig om een prachtige website te maken.
- Een ander voordeel van een gratis website met WordPress is dat je kunt profiteren van de grote gemeenschap van WordPress-gebruikers. Er zijn duizenden gratis thema’s en plugins beschikbaar die je kunt gebruiken om jouw website aan te passen en uit te breiden. Bovendien zijn er talloze online bronnen en tutorials beschikbaar om je te helpen bij elke stap van het proces.
Stap 1: Kies goede webhosting
Voordat je aan de slag kunt met het maken van jouw gratis website, moet je een webhostingprovider kiezen. Hoewel er gratis webhostingopties beschikbaar zijn, raden we aan om te investeren in betaalde (goedkope) webhosting. Gratis webhosting kan traag zijn, beperkte functionaliteiten hebben en jouw website kan vol staan met advertenties. Dit kan een negatieve invloed hebben op jouw online aanwezigheid en de gebruikerservaring van jouw website.
Met goedkope webhosting, zoals Cloud86, kun je al terecht vanaf €1,95 per maand. Voor dit bedrag krijg je snellere hosting, een betere klantenservice en de mogelijkheid om jouw website te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google.
Maar zelf raad ik Belgische klanten altijd aan om hun webhosting af te nemen via Combell. Zeker als ze weinig ervaring hebben.
Combell is een Belgisch bedrijf en biedt bijvoorbeeld ook “managed” WordPress webhosting aan. Daar nemen zij complexe zaken zoals security etc. uit handen. Het is dus iets duurder dan de goedkoopste webhosting pakketten op de markt, maar via Combell heb je een groot Belgisch team achter je. Bij vragen kan je dus gewoon in het Nederlands bellen of chatten.
Tenzij je technisch onderlegd bent, zal je altijd iets moeten betalen voor webhosting. Voor mij is het het waard om een paar euro per maand extra te betalen en te weten dat ik daardoor altijd bij Belgische IT-specialisten terecht kan.
Stap 2: Installeer WordPress
Na het kiezen van een webhostingprovider, is het tijd om WordPress te installeren. Bij de meeste providers kun je dit eenvoudig doen via het dashboard. Bij Combell kan je met één klik WordPress installeren. Vervolgens word je door het proces geleid om inloggegevens te maken waarmee je later opnieuw kan inloggen op je website.
Als je gebruikmaakt van gratis hosting, moet je zelf uitzoeken hoe je WordPress kunt installeren. Dit kan wat technische kennis vereisen en handmatige configuratie via FTP. Het kan lastig zijn en foutgevoelig, dus houd hier rekening mee bij het maken van jouw keuze voor gratis hosting.
Doe dit laatste zeker NIET als weinig technische kennis hebt. Het zal je een hoop problemen besparen.
Stap 3: Kies een (gratis) WordPress thema
Nu je WordPress hebt geïnstalleerd, is het tijd om een thema voor jouw website te kiezen. Er zijn veel gratis WordPress thema’s beschikbaar die je kunt gebruiken om jouw website vorm te geven. Populaire gratis thema’s zijn onder andere Astra, OceanWP en het Hello-thema van Elementor.
Bij het kiezen van een thema is het belangrijk om te letten op de snelheid, functionaliteiten en het ontwerp. Je wilt een thema dat snel laadt, jouw gewenste functionaliteiten ondersteunt en er professioneel uitziet. Daarnaast moet het thema gemakkelijk aanpasbaar zijn, zodat je het kunt personaliseren naar jouw wensen.
Zelf ben ik ook fan van Thrive Theme Builder. Deze is helaas wel niet gratis.
Stap 5: Voeg Handige Plug-ins Toe
Na het kiezen van een thema, kun je handige plug-ins toevoegen aan jouw WordPress website. Plug-ins voegen extra functionaliteiten toe aan jouw website en maken het beheren ervan gemakkelijker. Voor bijna alle functionaliteiten zijn er gratis plug-ins op de markt. Doe dus zeker je research voordat je een betaalde plug-in aanschat.
Plug-ins toevoegen is kinderspel. Binnen je WordPress-website kan je naar “Plugins” navigeren en daar vind je een marktplaats met plug-ins.
Let op: Installeer alleen plugins met voldoende reviews & actieve installaties.
Hier zijn een paar plug-ins die ik kan aanbevelen:
- WPForms: Met deze plug-in kun je eenvoudig formulieren toevoegen aan jouw website, zoals een contactformulier.
- Yoast SEO: Deze plug-in helpt je bij het optimaliseren van jouw website voor zoekmachines zoals Google dankzij veel SEO-functionaliteiten.
- Akismet: Hiermee kun je spam op jouw website bestrijden en voorkomen dat jouw formulieren volstromen met ongewenste berichten.
- WooCommerce: Als je een webshop wil maken & producten online wil verkopen.
Stap 6: Personaliseer je WordPress website
Nu je de basisinstellingen hebt gedaan en de benodigde plug-ins hebt geïnstalleerd, is het tijd om jouw gratis WordPress website volledig naar jouw wens aan te passen. Met behulp van de ingebouwde WordPress Customizer en de Page Builder plug-ins zoals Elementor of Thrive Architect kan je gemakkelijk het ontwerp en de inhoud van jouw website aanpassen.
Page builders zijn nodig om volledig vrij landingspagina’s te bouwen in een WYSIWYG (What you see is what you get) omgeving. In je WordPress-thema configureer je standaardpagina’s voor je blog, 404, je header & footer, enz… .
Hier een voorbeeld van hoe het editen van pagina’s eruitziet via Thrive Architect (gelijkaardig aan Elementor):
Begin simpel. Start met het maken van eenvoudige pagina’s die je op jouw website wilt hebben, zoals:
- een homepagina,
- een over jou pagina
- salespagina’s voor je producten / diensten
- contactpagina.
Je zal zien dat het vanzelf gaat met een page builder.
Stap 7: Onderhoud je WordPress Website
Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan jouw gratis WordPress website. Dit omvat het bijwerken van WordPress, thema’s en plug-ins naar de nieuwste versies, het maken van back-ups van jouw website en het controleren op eventuele beveiligingsproblemen.
Zorg ervoor dat je regelmatig jouw website controleert op updates en deze op tijd uitvoert. Hiermee zorg je ervoor dat jouw website optimaal presteert en beschermd blijft tegen potentiële bedreigingen.
Bij een Managed WordPress hostingpakket bij Combell kan je rekenen op regelmatige updates. Check dit dus zeker eens.
Is een gratis WordPress website maken verstandig?
Hoewel het maken van een gratis website met WordPress veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.
WordPress is dankzij de hoeveelheid aan plugins makkelijk aanpasbaar voor verschillende toepassingen. Maar die keuzevrijheid kan sommige mensen ook afschrikken. Zo zullen personen die snel een webshop willen opzetten misschien liever voor een abonnement op Shopify kiezen & zullen anderen hun basic website liever in Wix maken.
Conclusie
Het maken van een gratis website met WordPress is een geweldige optie voor mensen met een klein budget of beginners die willen leren hoe ze een website moeten maken. Met WordPress heb je volledige controle over jouw website en kun je deze gemakkelijk aanpassen en uitbreiden. Door te investeren in betaalde webhosting, een aangepast domein en de juiste WordPress-plugins kan je jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau tillen.