• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Website evalueren: is je website goed (genoeg)?

Website evalueren: is je website goed (genoeg)?

Website evalueren_ is je website goed (genoeg)

Laatst bewerkt: 09/01/2024

Gepubliceerd: 06/11/2023

Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat deze goed presteert en de gewenste resultaten oplevert. Maar hoe weet je of jouw website wel echt goed is? Het beoordelen van een website kan een uitdagende taak zijn, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat jouw online aanwezigheid effectief is.

In dit artikel vind je een aantal elementen waarmee je jouw website kan evalueren en bepalen of deze aan de vereisten voldoet. We zullen verschillende aspecten behandelen, zoals de gebruiksvriendelijkheid, visibiliteit, merkbeleving en conversiepotentieel.

Is je aanbod duidelijk: 5 seconde test?

De aandachtsspanne van websitebezoekers is kort, slechts ongeveer 5 seconden. Binnen deze korte tijd moet jouw website de bezoeker overtuigen om te blijven. Het is belangrijk om de aandacht van de bezoekers direct te trekken door hun probleem duidelijk te benoemen en vervolgens jouw oplossingen aan te bieden.

Veel websites richten zich echter alleen op hun eigen diensten en producten, in plaats van het benoemen van het probleem van de bezoeker. Dit kan ervoor zorgen dat bezoekers snel afhaken en naar een andere website gaan die wel direct hun probleem adresseert.

Een goede indicator om te bepalen of jouw website de 5 seconden test doorstaat, is het meten van de bouncerate van jouw landingspagina’s. Dit geeft aan hoeveel bezoekers direct weer vertrekken na het landen op jouw website.

Een manier om de aandacht van bezoekers direct te trekken, is door hun probleem duidelijk te benoemen. Dit kan bijvoorbeeld door een pakkende kop te gebruiken die het probleem van de bezoeker benoemt en aangeeft hoe je dienst de oplossing biedt. Daarnaast is het belangrijk om jouw oplossingen en voordelen duidelijk te communiceren, zodat bezoekers direct zien wat zij kunnen verwachten en waarom jouw website de moeite waard is om te blijven verkennen.

Visibiliteit van je website in Google

Een goede website is van onschatbare waarde, maar het is zinloos als niemand deze kan vinden. Daarom is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw website goed vindbaar is in zoekmachines, met name Google. Om de prestaties van jouw website te controleren, kun je in een incognitovenster van je browser zoeken op belangrijke trefwoorden. Op deze manier krijg je een onbevooroordeeld beeld van de zoekresultaten en kun je bepalen hoe goed jouw website scoort.

Naast het gebruik van een incognitovenster, kun je ook gebruik maken van Google Search Console om meer inzicht te krijgen in de prestaties van jouw website. Met behulp van deze tools kun je de gemiddelde zoekpositie en doorklikratio bekijken, evenals andere relevante statistieken. Dit stelt je in staat om de prestaties van jouw website te analyseren en eventuele verbeterpunten te identificeren.

Het is belangrijk om te weten dat Google duidelijke richtlijnen heeft voor websites die hoog willen scoren in de zoekresultaten. Jouw website moet in dienst staan van de gebruikers, hoogwaardige inhoud bieden, snel en veilig zijn, en gemakkelijk geïndexeerd kunnen worden door Google. Door deze richtlijnen te volgen, vergroot je de kans dat jouw website goed vindbaar is en hoog scoort in de zoekresultaten.

Zit je merk in je webdesign

Het uiterlijk van jouw website speelt een cruciale rol bij het vormen van de eerste indruk van bezoekers en het versterken van de merkbeleving. Het is belangrijk om een website te hebben die uniek en specifiek is voor jouw organisatie, in plaats van standaardtemplates die ook door jouw concurrenten kunnen worden gebruikt.

Een goede websiteontwerp moet de merkwaarden van jouw organisatie goed weerspiegelen. Dit betekent dat de vormgeving en de inhoud van de website consistent moeten zijn en samen de gewenste merkbeleving moeten creëren. Door ervoor te zorgen dat het ontwerp en de inhoud van jouw website goed aansluiten bij jouw merk, kun je de identiteit van jouw organisatie versterken en de juiste boodschap overbrengen naar jouw doelgroep.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de visuele elementen van jouw website, zoals kleuren, lettertypen en afbeeldingen. Deze elementen moeten in lijn zijn met jouw merkidentiteit en de gewenste uitstraling en sfeer van jouw organisatie. Daarnaast moet de inhoud van de website ook de merkwaarden en boodschap van jouw organisatie weergeven.

Een goed ontworpen website kan jouw merk onderscheiden van de concurrentie en een positieve indruk achterlaten bij bezoekers. Het is de moeite waard om te investeren in een professioneel webdesign dat jouw merk op de juiste manier vertegenwoordigt en een positieve merkbeleving creëert.

Is je website snel genoeg?

Misschien lijkt je website snel genoeg, maar is dit effectief voor iedereen zo? Op alle apparaten en via alle browsers? En vindt Google je website snel?

Dat laaste is ook belangrijk, want als Google je website niet snel vindt, dan ga ja automatisch lager ranken in hun zoekmachine. Hoe snel Google je website vindt, kan je testen via Pagespeed Insights, een tool van Google die speciaal is ontworpen om de snelheid van je website te meten.

Met deze tool kun je controleren of je website snel genoeg is voor alle gebruikers, ongeacht het apparaat of de browser die ze gebruiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website snel laadt, omdat dit een positieve invloed kan hebben op de gebruikerservaring en de ranking in zoekmachines zoals Google.

Is je website klaar voor conversie?

Als jouw website voldoet aan de voorgaande checks, is de bezoeker klaar voor een volgende stap, zoals het invullen van een contactformulier, het maken van een telefoongesprek of het doen van een aankoop. Het is essentieel om duidelijk te communiceren wat de volgende stap is en wat er van de bezoeker wordt verwacht.

Het is belangrijk om de bezoeker op een vriendelijke en transparante manier te begeleiden naar de gewenste conversie, zonder irritatie op te wekken. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de vervolgstappen op je website duidelijk worden gecommuniceerd.

Veel websites maken echter niet duidelijk wat de vervolgstappen zijn, waardoor bezoekers vaak afhaken. Door gebruik te maken van vriendelijke en transparante methoden, zoals het tonen van duidelijke call-to-action knoppen en het geven van heldere instructies, kan je de bezoeker effectief begeleiden naar een conversie.

Ziet je website er ook goed uit op mobiele apparaten?

Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat je website een optimale gebruikerservaring biedt, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt. Gezien de groeiende populariteit van mobiele apparaten, is het van essentieel belang dat je website responsief is en zich aanpast aan verschillende schermformaten.

Dit zorgt ervoor dat je inhoud altijd duidelijk en gemakkelijk leesbaar is, zonder dat gebruikers hoeven in te zoomen of horizontaal te scrollen. Een goede mobiele ervaring kan ook de laadtijd van je website verbeteren, wat van groot belang is, gezien de ongeduldigheid van gebruikers.

Zorg er dus voor dat je website niet alleen goed oogt op desktopcomputers, maar ook op mobiele apparaten. Dit zal helpen om meer bezoekers aan te trekken, ervoor te zorgen dat ze langer op je website blijven en terugkomen voor meer.

Gelijkaardige blogs
Ultieme website laten maken?

Voor ondernemers die hun belangrijkste digitale motor, namelijk hun website, naar het hoogste niveau willen brengen om digitale groei te versnellen.